Piotrekill Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 Witam mój kumpel ma Cm no i mamy mały problem, nie wiem co mu doradzić, bo sam nie wiele wiem w tym temacie, no więc On chce optykę, ale jaką, szyna ris jest daleko od głowy więc jakie wyjście proponujecie, eotech, jakiś ACOG ? Dodam że chłopak jest zdesperowany i chce założyć lunetę :maniak_strach: . Podajcie mi typ, jak byście byli łaskawi to i olinować też możecie xD. Quote Link to post Share on other sites
Zuko0 Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 (edited) Na pewno nie ACOQ, bo to jest luneta, i nie da się celować przez lunety z takim oddaleniem od twarzy, proponuję: http://www.taiwangun.com/optyka/kolimatory/replika-kolimatora-typ-dcr-qd-sight-ii-acm.html , lub jakiegoś eotecha. Edited May 14, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 Luneta? W 95% przypadków na Kałaszu to bez sensu. Długo "łapie" cel, a dystans na jakim strzelasz rzadko pozwala ją wykorzystać. EOTech może być. Jak się uprze, to może do niego przystawkę powiększającą dołożyć. Osobiście używam Aimpointa Micro (i na Becie, i na P90 - bez podwyższenia), bo niższy jest już chyba tylko Docter. A im niższy kolimator, tym niższa możesz mieć sylwetkę składając się do strzału nad osłoną (np. przedpiersiem okopu). Wygodniej też się strzela leżąc, Kałasz i tak z racji konstrukcji przy leżeniu jest wysoki i niewygodny... Quote Link to post Share on other sites
Piotrekill Posted May 14, 2012 Author Report Share Posted May 14, 2012 (edited) Ok thx ludziska, martwiło mnie to jak będzie wyglądało strzelanie, a taki , chodzi mi o sam rodzaj nie o markę. Edited May 14, 2012 by Piotrekill Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 Kobra, PK AS, od biedy aimpoint / eotech. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 Ok thx ludziska, martwiło mnie to jak będzie wyglądało strzelanie, a taki , chodzi mi o sam rodzaj nie o markę. Obleci, ale szału nie robi - 40mm to jest straszne krówsko (miałem...). Poszukaj w podobnym typie, ale mniejszego. 30mm będzie sensowniejszy. A jakby gdzieś był jeszcze mniejszy... Quote Link to post Share on other sites
Noxagon Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 (edited) Ogólnie ten koli co podałeś to raczej zalicza się do typu punkty lansu na plus niż użytkowy , jeżeli zależy ci na niskiej cenie to polecam ten http://www.taiwangun.com/optyka/kolimatory/celownik-kolimatorowy-1x30-3xrails-acm.html. Edited May 14, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Piotrekill Posted May 14, 2012 Author Report Share Posted May 14, 2012 (edited) Ale kolimator będzie funkcjonował celnie na 40m ? Ten tańszy i ten co podał @Noxagon, i o co chodzi z tym 1x30 ( 1 to przybliżenie a 30 to średnica ?), i co to 3xRails ? Edited May 14, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Noxagon Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 40mm to jest wielkość szkiełka , 1 przed x to przybliżenie , ten kolimator co wcześniej podałeś posiada dużo kropkę celowniczą ( co utrudnia celowanie ) oraz strasznie słabą regulacje w pionie i poziomie , ten co ja podałem jest już znośny pod tym względem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts