Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Docter [Blog]

Recommended Posts

Poszukuję aktualnie jakiegoś małego kolimatora, który ma w przyszłości wylądować na lunecie lub obok niej i znalazłem coś takiego: http://www.tarcza.sklepy24h.pl/index.php?page=produkt_info&produkt_id=43747&limit=&promocja=&nowosc=&produkt_szukaj=&szukaj=&radio_szukaj=w_nazwa).

Niestety nie znalazłem o tym kolimatorze, żadnych informacji, więc chciałem zadać kilka pytań do osób które się zetknęły z tym kolimatorem.

1) Czy jest on sensownie wykonany? Nie wyrobią mi się za szybko gwinty od śrubek służących do regulacji położenia kropki oraz od klapki pod którą jest bateria?

2) Czy regulacja położenia plamki jest pełna w pionie i poziomie, czy są jakieś problemy jak w niektórych chińskich kolimatorach?

3) Czy dobrze działa ten system regulacji jasności plamki, czy może jest do niczego?

4) Jak długo działa na jednej baterii?

5) Czy szkła są dobrej jakości?

6) Słyszałem opinię o tym, że we wszystkich replikach docterów kropka nie świeci za jasno. Bardzo to przeszkadza w czasie gry? Często plamka staje się niewidoczna?

W tej chwili to wszystko :icon_wink: , jak znacie jakieś inne repliki docterów lepszej jakości do 200zł(może być trochę ponad) to chętnie wysłucham waszych opinii o nich.

1) Czy jest on sensownie wykonany? Nie wyrobią mi się za szybko gwinty od śrubek służących do regulacji położenia kropki oraz od klapki pod którą jest bateria?

W zasadzie jest sensownie wykonany, o ile jak go ustawisz nie będziesz kręcił różnica twardości stopu aluminiowego i stalowych śrubek robi jednak swoje.

2) Czy regulacja położenia plamki jest pełna w pionie i poziomie, czy są jakieś problemy jak w niektórych chińskich kolimatorach?

Owszem jest w pełnym zakresie, acz z powodu konstrukcji regulacja ta ma bardzo mały zakres. Zresztą w oryginale jest podobnie.

3) Czy dobrze działa ten system regulacji jasności plamki, czy może jest do niczego?

Sprawa dyskusyjna. Mnie to automatyczne podświetlenie denerwuje. Dlategóż zamontowałem pstryczek.

4) Jak długo działa na jednej baterii?

Zależy od warunków oświetleniowych. ja wymieniam co 4-5 strzelanek, ale koli działa u mnie przez cały czas strzelanki. Założenie pokrywki nie powoduje wyłączenia kolimatorka i batka jest ociążona cały czas.

5) Czy szkła są dobrej jakości?

Nie, są w takim samym wykonaniu jak inne tanie chińskie wyroby. Ale akurat w tym wypadku nie robi to żadnej rożnicy

6) Słyszałem opinię o tym, że we wszystkich replikach docterów kropka nie świeci za jasno. Bardzo to przeszkadza w czasie gry? Często plamka staje się niewidoczna?

Dokładnie. Ale można odciąć fototranzystor i w to miejsce wlutować pstryczek. Powoduje to że koli działa non stop na max jasności, a i po wyłączeniu pstryczkiem odcinamy pobór prądu przez koli.

W tej chwili to wszystko :icon_wink: , jak znacie jakieś inne repliki docterów lepszej jakości do 200zł(może być trochę ponad) to chętnie wysłucham waszych opinii o nich.

Najlepszy z tanich to Delta Optical, tyle że o dwóch stówkach zapomnij.

Używam czterech egzemplaży chińskiego Docteura ;D i poza wymianą fototranzystora na mikrowłącznik dwupozycyjny są standardowe. i przez ostatnie trzy lata dobrze sę sprawują. Jeżeli będziesz otwierał taki kolimatorek to uważaj. Kabelki są bardzo słabo dolutowane do płytki z elektroniką. A przylutować je ponownie do płytki rzeczą prostą nie jest.

Mam takiego chińskiego Doctera zamontowanego na lunecie 3-9x32 przy pomocy takiego montażu - jedno nad drugim - w osi. Bardzo fajnie się to sprawdza. Jak trzeba przymierzyć czy coś podejrzeć dalej to masz lunetkę. Jak jest jakaś szybsza akcja - kolimator. Znam też jedną osobę (od której podpatrzyłem ten patent), która też ma kolimator, ale pochylony 45 stopni w lewo - na skośnym montażu.

Wydaje mi się jednak, że warunkiem jest chyba tylko posiadanie stosunkowo małej lunety, bo mam wrażenie, że większy obiektyw, może przeszkadzać w celowaniu kolimatorem. No i montaż lunety też nie może być za wysoki, by jakoś się do tego przyłożyć. Ale to oczywiście moje subiektywne wrażenia.