parkie Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 (edited) Witam ! Szukam latareczki, która by dobrze współgrała z konwersją moe w m4. Czyli jakaś nie duża (cenowo do 200-300zł), koniecznie z możliwością podpięcia włącznika żelowego... Mógłby ktoś coś doradzić ? Edited August 16, 2012 by parkie Quote Link to post Share on other sites
dreyko Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 (edited) http://allegro.pl/la...2557453586.html http://allegro.pl/la...2556718985.html Na innych aukcjach sprzedającego są akumulatory i włączniki żelowe. Dużym plusem jest to że możesz ustalić jakie tryby mają być dostępne, oraz jaki rodzaj światła ma mieć latarka. Zmieścisz się w przedziale 200-300 zł. A dostaniesz latarke zarówno do celów ASG, EDC czy jako lampke na rower. Edited August 16, 2012 by dreyko Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Ultrafire WF-501B. Bije tego Solarforca na głowę. Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 A w czym takim on go bije na głowę, chciałbym to ja od Ciebie usłyszeć ? :) Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 (edited) Unikaj w latarkach na replikę trybów świecenia zmienianych włącznikiem. Edited August 17, 2012 by Brit Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Przede wszystkim mocą i zasięgiem. Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted August 18, 2012 Author Report Share Posted August 18, 2012 To co, ultrafire ?:) Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Mierzyłeś luksometrem że wiesz że ma więcej? Te 800lum które podaje Ci producent nie uwzględnia strat cieplnych, oraz na optyce. Koniec końców w najlepszym wypadku stawiam ze tam jest 500. Skąd wiem? Bo miałem, i porówynywalem z innymi. Teraz też mam ultrafire'a tyle ze inny model. Co do zasięgu to w dużej mierze jest to kwestia tego jaki masz tam reflektor wstawiony. Czy Ci rozprasza to światło że masz mały zasięg i szeroki kąt, czy skupia w jednym puncie robiąc szperacz. Nie chce mi się produkować dalej - polecam torch.pl w kwestii latarek. Masa informacji dot. firm, żarników,diod, sterowników, chłodzenia, cen, zasilania etc. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Tylko model, który polecam nie ma 800 lumenow. Ma około 300. Nie pamiętam już Z czego te 300 lumenów świeci lepiej, mocniej i dalej niż 750 w Solarforce. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Jak chcesz dobrze i tanio to musisz samemu złozyć. Ale do czego Ci potrzebna ta latarka? jako miecz świetlny czy może wolisz szeroki kont świecenia. Diod xm-l nie opłaca się skupiać soczewką bo dużo jest strat. xm-l lubi świecić szeroko i niech tak zostanie. A przycisk żelowy to wcale nie taki problem... Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Tylko model, który polecam nie ma 800 lumenow. Ma około 300. Nie pamiętam już Z czego te 300 lumenów świeci lepiej, mocniej i dalej niż 750 w Solarforce. Jednostka to jednostka. Wytłumacz mi proszę jak widzisz opcje że 300 daje mocniej niż 750? Optyka, strata termiczna i reflektor. Nic tutaj innego więcej nie wchodzi w grę. Już to pisałem. Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted August 19, 2012 Author Report Share Posted August 19, 2012 Głównym celem kupna latarki dla mnie jest (w jakimś stopniu) zdezorientowanie/oślepienie przeciwnika w rozgrywkach cqb i do potrzeb szkoleniowych.. @Hannon, mógłbyś polecić coś sprawdzonego ? Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Ultrafire, solarforce itd to nie jest wysoka półka więc nie oczekiwałbym że będzie pracować to lata. W moim UF już widzę że wyrabia się włącznik i czasem szwankuje. Kolega z ekipy ma Olighta M21 Warrior i miałem przyjemnosć zmacać to osobiście. Moc nominalna to 600lum, i daje naprawde dobrze. Promień jest szeroki, ale zasięg wcale nie cierpi tak bardzo na tym. Tutaj możesz to dostać za 300 zł. : http://allegro.pl/latarka-olight-m21-x-warrior-tactical-600lm-i2511078092.html I jestem zdania ze warto zapłacić te 10zł więcej, ale mieć produkt którego nie zajedziesz tak łatwo jak tańsze odpowiedniki. Można do tego dokupić montaż dedykowany olighta, albo zwykły prosty z taiwanguna za 15zł :P Osobiście bardziej mi odpowiada ten drugi, bo nie musze mieć imbusów do zdjęcia latarki z szyny. Koniec konców montaż to tylko kawałek żelastwa który ma to trzymać na miejscu i nie musi mieć metki "ProUber Made in JuEsEj". I tak, można w tym używać włączników żelowych. :) Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted August 20, 2012 Author Report Share Posted August 20, 2012 I to by była ta jedyna? :) Przyznam, że wyglądem nie specjalnie urzekła moje oczy, ale jeżeli jest technicznie dobra, to chyba się na nią skuszę.. Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 No wiesz, troche siedzę w temacie ale nie znam całej oferty wszystkich sklepów i producentów. :D Są latary fenixa, są latarki surefire'a. Oferta jest szeroka, tyle ze przeznaczenie, jak i ceny są różne. Jak mówiłem - torch.pl powertuj sobie troszkę, i na pewno znajdziesz ciekawe informacje. Quote Link to post Share on other sites
Nevolux Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Mam pytanie, ponieważ nie jestem żadnym znawcą... Czy jest możliwość uszkodzenia wzroku taką 500 - lumerową latarką w starciach na dystansie 2 - 15m ? Quote Link to post Share on other sites
Poniatkys Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Jeżeli kogoś nią w oko uderzysz, to tak. Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Jeżeli kogoś nią w oko uderzysz, to tak. Musiałby rzucić, Z 2 metrów nidyrydy żeby tak ot wziąć zamach i sieknać kolegę. :D Quote Link to post Share on other sites
AroBron_pl Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 (edited) Chodzi Ci o moc światła? Oczywiście,że jest możliwość uszkodzenia wzroku,jednak musiałbyś się naprawdę postarać,świecić bardzo blisko. Lepiej nie próbować,bo po co narażać swoje oczy na szwank. Edited November 22, 2012 by AroBron_pl Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts