Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomoc przy doborze latareczki

Recommended Posts

Witam !

Szukam latareczki, która by dobrze współgrała z konwersją moe w m4.

Czyli jakaś nie duża (cenowo do 200-300zł), koniecznie z możliwością podpięcia włącznika żelowego...

Mógłby ktoś coś doradzić ?

Edited by parkie

http://allegro.pl/la...2557453586.html

http://allegro.pl/la...2556718985.html

Na innych aukcjach sprzedającego są akumulatory i włączniki żelowe.

Dużym plusem jest to że możesz ustalić jakie tryby mają być dostępne, oraz jaki rodzaj światła ma mieć latarka.

Zmieścisz się w przedziale 200-300 zł. A dostaniesz latarke zarówno do celów ASG, EDC czy jako lampke na rower.

Edited by dreyko

Mierzyłeś luksometrem że wiesz że ma więcej? Te 800lum które podaje Ci producent nie uwzględnia strat cieplnych, oraz na optyce.

Koniec końców w najlepszym wypadku stawiam ze tam jest 500. Skąd wiem? Bo miałem, i porówynywalem z innymi. Teraz też mam ultrafire'a tyle ze inny model. Co do zasięgu to w dużej mierze jest to kwestia tego jaki masz tam reflektor wstawiony. Czy Ci rozprasza to światło że masz mały zasięg i szeroki kąt, czy skupia w jednym puncie robiąc szperacz.

Nie chce mi się produkować dalej - polecam torch.pl w kwestii latarek. Masa informacji dot. firm, żarników,diod, sterowników, chłodzenia, cen, zasilania etc.

Jak chcesz dobrze i tanio to musisz samemu złozyć. Ale do czego Ci potrzebna ta latarka? jako miecz świetlny czy może wolisz szeroki kont świecenia. Diod xm-l nie opłaca się skupiać soczewką bo dużo jest strat. xm-l lubi świecić szeroko i niech tak zostanie. A przycisk żelowy to wcale nie taki problem...

Tylko model, który polecam nie ma 800 lumenow. Ma około 300. Nie pamiętam już Z czego te 300 lumenów świeci lepiej, mocniej i dalej niż 750 w Solarforce.

Jednostka to jednostka. Wytłumacz mi proszę jak widzisz opcje że 300 daje mocniej niż 750?

Optyka, strata termiczna i reflektor. Nic tutaj innego więcej nie wchodzi w grę. Już to pisałem.

Ultrafire, solarforce itd to nie jest wysoka półka więc nie oczekiwałbym że będzie pracować to lata. W moim UF już widzę że wyrabia się włącznik i czasem szwankuje. Kolega z ekipy ma Olighta M21 Warrior i miałem przyjemnosć zmacać to osobiście. Moc nominalna to 600lum, i daje naprawde dobrze. Promień jest szeroki, ale zasięg wcale nie cierpi tak bardzo na tym.

Tutaj możesz to dostać za 300 zł. : http://allegro.pl/latarka-olight-m21-x-warrior-tactical-600lm-i2511078092.html

I jestem zdania ze warto zapłacić te 10zł więcej, ale mieć produkt którego nie zajedziesz tak łatwo jak tańsze odpowiedniki.

Można do tego dokupić montaż dedykowany olighta, albo zwykły prosty z taiwanguna za 15zł :P Osobiście bardziej mi odpowiada ten drugi, bo nie musze mieć imbusów do zdjęcia latarki z szyny. Koniec konców montaż to tylko kawałek żelastwa który ma to trzymać na miejscu i nie musi mieć metki "ProUber Made in JuEsEj". I tak, można w tym używać włączników żelowych. :)

No wiesz, troche siedzę w temacie ale nie znam całej oferty wszystkich sklepów i producentów. :D Są latary fenixa, są latarki surefire'a. Oferta jest szeroka, tyle ze przeznaczenie, jak i ceny są różne. Jak mówiłem - torch.pl powertuj sobie troszkę, i na pewno znajdziesz ciekawe informacje.

• 2 months later...