jotosha Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Witam, otóż mialem problem z ladowarka i bateria. Ladowarka sie poprostu spalila i nie ladowala bateri. Wymienilem ladowarke na: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21044__Hobbyking_DC_4S_Balance_Charger_Cell_Checker_30w_2s_4s.html Zasilacz: Input 100-240VAC 50/60Hz, OUTPUT 12v - 1A. Pakiety mam 7,4v. I jest taki problem ze laduje mi ta ladowarka pakiety na cele po 3,84v, a powinna do 4,2V. Myslalem ze mialem popsuty pakiet, wiec kupilem nowy przed chwila firmy REDOX i jest to samo. Czym moze byc spowodowany ów problem? Nowa ladowarka popsuta? Dzieki za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Hmm.... ten zasilacz trochę słabawy mi się wydaje ma tylko 1A Quote Link to post Share on other sites
jotosha Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Wyczytalem gdzies ze: 2/ Pakiet ładujemy prądem 1C, czyli prądem równym do pojemności baterii. Jeżeli posiadamy baterie o pojemności 1000 mAh, ładujemy ją prądem 1A. Jest to prąd, który wg testów nie niszczy pakietów, oczywiście przy założeniu, że korzystamy z odpowiedniej, mikroprocesorowej ładowarki. Są baterie, gdzie producent podaje wyższy maksymalny prąd ładowania, np. 1,5C, 1,8C. Jednak dla zwiększenia żywotności baterii, lepiej jest ładować ją prądem 1C. Jakis poradnik z wmasg.pl o lipolach. Baterie mam 1000mah 25C i 1300mah 20C. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Wg specyfikacji ładowarki zasilacz powinien mieć min 30W, natomiast Twój ma zaledwie 12W. Zmień zasilacz na większy. Quote Link to post Share on other sites
jotosha Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 (edited) No wlasnie mozliwe ze to zasilacz. Ladowalem pakiet co 20min, jak zasilacz i ladowarka ochlonely i udalo mi sie naladowac ja do 8,02V. Dostalem w zestawie "krokodylki". Moge je uzyc jakims domowym sposobem? Z tego co m isie wydaje one sa do akumulatora samochodowego? Seger, mozesz jakis tani zasilacz zaproponowac? Bo sie na tym kompletnie nie znam ;o http://allegro.pl/oryginalny-zasilacz-siemens-15v-30w-nowki-tanio-gw-i2587521760.html Takie cos byloby dobre? Edited August 31, 2012 by jotosha Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts