Al3x Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 zastanawiam się nad zakupem karabinu snajperskiego. konkretnie chciałbym wybrać pomiędzy AR-11 RAM, a M24 [sW] albo [CA]. Mój dylemat polega na tym, że AR-11 kosztuje 2500 + oprzyrządowanie, to wyjdzie lekko ponad ~3000zł ale za to ma świetny zasięg i jest samopowtarzalny. M24 jest zdecydowanie tańsze i nawet po gruntownym tuningu wyniesie mnie dużo mniej niż AR-11. Ale coś za coś - M24 nie jest samopowtarzalnym karabinem i nawet jeśli podkręce ją na 600fps to nie mam pojęcia jak będzie ze skutecznym zasięgiem. Dodam, że w AR-11 może i jest HU ale i tak nie działa tak jak powinno. Mimo to, że jest odkręcone na 0 to zasięg tej repliki to ok 100m. Natomiast nie wiem jak sprawa wygląda z m24 :( proszę o pomoc. pzdr Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 Widziałeś ten świetny zasięg AR czy to gdzieś wyczytałeś? Mylisz się sądząc, że dobrze zobiona M24 będzie tańsza niż 3000zł. Ale na pewno jest lepszą opcją niż bezhopupowy RAM. Quote Link to post Share on other sites
Monster1270 Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 Replika: AR-11 Producent: Real Action Marker RAM Mechanizm/zasilanie: gaz - CO2 Tryby „ognia”: pojedynczy powtarzalny Tak wygląda po pomalowaniu i dołożeniu optyki (BLOG). Po wyjęciu z walizki, złożeniu jej do kupy (repliki) można zacząć strzelać. „Goły” zestaw nie udostępnia żadnych przyrządów celowniczych. Pierwszy sensowny „ruch” przed próbami to albo zamocowanie uchwytu transportowego z jakiejś eMki (M4/16) ze standardowymi przyrządami celowniczymi albo założenie optyki. Ja wybrałem drugą opcję. Tak więc zakładamy przyrządy celownicze, ładujemy magazynek i zabieramy się za „napęd”. Tak wygląda „cylinder” na dwa pojemniki/kapsuły CO2 po 12g każda. Odkręcamy końcówkę, wrzucamy dwa „naboje” CO2 i zakręcamy, po zakręceniu i dokręceniu „zbijaka” cylinder robi się miły w dotyku (chłodny) co znaczy że gaz się rozlazł po jego wnętrzu. Wkręcamy cylinder do gniazda w „tyle” receivera w miejsce w którym normalnie w eMkach mocuje się kolbę. Na wkręcony cylinder zakładamy kolbę i możemy strzelać. Pierwsze wrażenia ze strzelania są w porównaniu do np. AEGa zupełnie odmienne. Po pierwsze wreszcie po naciśnięciu spustu następuje strzał a nie cykl naciągnięcia sprężyny i po nim strzał. W skrócie zero opóźnienia w relacji spust – strzał. Dźwięk strzału jest też dużo „sensowniejszy” niż dźwięki wydawane przez AEGi. Niestety jest na tyle głośny że pierwsze co się nasuwa to „dajcie mi jakiś tłumik” :icon_wink: Oczywiście o ile replika ma być używana przez snajpera z zasadzki to tłumik to podstawa. Selektor ognia standardowy jak w rodzinie M4/16, i wszelkiej maści pochodnych ma trzy nastawy ale tylko dwa tryby „pracy”. Tj. SAFE i dwa raz FIRE. Na obu pozycjach FIRE dostępny jest powtarzalny tryb ognia pojedynczego. Po strzelaniu w momencie zabezpieczenia (przełączeniu selektora na pozycję SAFE) z komory zaworów jest spuszczany z charakterystycznym sykiem znajdujący się w niej gaz oraz blokowany jest spust. Replika posiada w dolnej części osłony lufy (gripa) wycięcie do mocowania dwójnogu. Poza tym po dwóch stronach osłony lufy przy jej końcu są krótkie szyny RIS. Osiągi: Stockowo replika umożliwia strzelanie na odległość około 90 metrów do celu o wymiarach około 2 x 3 metry. Nie ma w niej czegoś takiego jak Hop-Up więc strzelając trzeba brać spore poprawki na przewyższenie. Skuteczny „ogień” „w stocku” oceniam na jakieś 50-60 metrów. Powodem takiej celności jest wg mnie lufa. Mimo że jest to lufa precyzyjna to niestety jest za krótka. Ma około 40cm a to dość mało jak na moc w okolicach 700 fpsów. I wymagania stawiane karabinkowi wyborowemu czy wręcz snajperskiemu. Mimo to na odległościach 50-60 metrów jest skuteczny na potrzeby trafienia w sylwetkę klęczącego człowieka. Zmiany w celu podniesienia skuteczności na większym zasięgu to przede wszystkim wymiana lufy. W moim egzemplarzu „siedzi” lufa MadBull 650mm w wersji dla PSG-1 + tłumik. Oczywiście potrzebny był jakiś element zasłaniający lufę. Replika ma gwint wewnątrz lufy zewnętrznej ale nawet nie zadałem sobie trudu żeby sprawdzić jaki to gwint bo od razu pomyślałem o mocowaniu tłumika „QD”. Potrzebne były „wycięcia” w lufie zewnętrznej żeby udało się „zatrzasnąć” tłumik. Tak wygląda końcówka lufy z tłumikiem: Po wymianie lufy i regulacji celownika zasięg skuteczny pozwalający na trafienie sylwetki stojącego człowieka wynosi około 100 metrów. W najbliższym czasie podam go z dokładnością do 0,5 metra. W każdym razie nie stanowi problemu trafienie w otwór okienny na wysokości czwartego piętra, odległego o około 70-80 metrów budynku. Oczywiście trafienie w miejsce w którym znajduje się krzyż celownika a nie „gdzieś w okno”. Na odległości tych 70-80 metrów siła z jaką uderza kulka w cel pozwala na pewne odczucie trafienia, bądź jego usłyszenie. Podsumowanie: Karabinek idealny na karabin snajperski/karabin wyborowy, oczywiście po minimum wymianie lufy na dłuższą i zamontowaniu optyki. Trzeba pamiętać że optyka musi mieć dość spory zakres regulacji zwłaszcza w płaszczyźnie pionowej żeby przystrzelać ją do odpowiedniego dystansu biorąc poprawkę na „opad” kulki. Kulka leci prosto może na odcinku pierwszych 30 metrów. Potem już zaczyna być widać jej opad. Dla kogoś kto przyzwyczajony jest do replik z HU może to być dość „stresogenne” na początku. DECYDUJĄC SIĘ NA UŻYWANIE TEJ REPLIKI OBOWIĄZKIEM JEST POSIADANIE DRUGIEJ REPLIKI „ZAPASOWEJ” NA POTRZEBY WALKI NA KRÓTSZYCH DYSTANSACH NIŻ 40-50 METRÓW. Na mniejszych odległościach można zrobić poważną krzywdę trafiając w nieosłonięte części ciała. Zasięg około 100 metrów replika ma na kulkach 0.36g tak więc świadczy to o jej „sile” i energii jaką ma kulka na powiedzmy 40 metrach. Z racji „mocy” raczej jest to zabawka dla naprawdę doświadczonych ersoftowców dla których nie jest niczym haniebnym pogodzenie się z „porażką” kiedy cel jest bliżej niż te 40-50 metrów. Na takich odległościach albo „broń” zapasowa albo po prostu wypada się poddać. Quote Link to post Share on other sites
CptRobson Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Masakryczny ten RAM... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts