Kitson Posted September 20, 2012 Report Share Posted September 20, 2012 Witam witam Od pewnego czasu przyglądam się strzelbą, nie mogę się zdecydować gdyż nurtują mnie pewne wątpliwości. Z wszystkich pompek wybrałem 3: 1. http://gunfire.pl/pr...zelby-M58A.html 2. http://gunfire.pl/pr...elby-M56DL.html 3. http://gunfire.pl/pr...gun-M56AL-.html 1 pozycja mnie kusi bardzo swoim chociażby wyglądem, 2 zaś ma szynę gdzie można ewentualnie zamontować celownik ale nie wiem czy byłby użyteczny, 3 jest ładna i długa (wiem że jeśli chodzi o długość to do budynków będzie zła bo będzie po prostu nieporęczna). Jest jeszcze jedna sprawa 3 pozycja strzela 3 kulkami na raz, a pozostałe też? (wybaczcie za pytanie ale po prostu nie wiem) Czy strzelanie 3 kulkami na raz z potrójnego cylindra przekłada się na gorszy zasięg i celność, czy lepsza będzie strzelba z wyrzutem 1 pocisku? Czytałem już opinie i porady ale jakoś mnie nie przekonały dlatego chciałbym konkretną odpowiedź, z góry dziękuję. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 20, 2012 Report Share Posted September 20, 2012 Konkretną odpowiedzią powinien być ten link :): http://www.taiwangun.com/shotguny/shotgun-short-003-agm.html (lub wersja z kolbą) Mam zarówno M56 od DE, M58 od DE, MP003 od AGMu jak i jeszcze trochę innych pompek (lub przynajmniej pozostałości po nich :)). Zdecydowanie najlepiej sprawdza się MP003 od AGMu - stosunek zasięgu do celności jest bardzo zadowalający - przy odrobinie wprawy można konkurować z replikami elektrycznymi. Do tego 3 magazynki, szybkoładowarka do kulek... Cena tej repliki jest naprawdę śmieszna w porównaniu do tego, co ona oferuje. A odpowiadając na Twoje pytania: 2 zaś ma szynę gdzie można ewentualnie zamontować celownik ale nie wiem czy byłby użyteczny Dałoby się go wykorzystać w sposób użyteczny, ale uważam, że byłby to przerost formy nad treścią (z racji ceny celowników). 3 jest ładna i długa (wiem że jeśli chodzi o długość to do budynków będzie zła bo będzie po prostu nieporęczna). Wersja M56A oraz M56B mają tą samą długość luf wewnętrznych - M56AL wyróżnia jedynie dłuższa lufa zewnętrzna, która wpływa na nieporęczność repliki (no i na wygląd, ale to kwestia gustu). Jest jeszcze jedna sprawa 3 pozycja strzela 3 kulkami na raz, a pozostałe też? Druga tak, pierwsza nie. Czy strzelanie 3 kulkami na raz z potrójnego cylindra przekłada się na gorszy zasięg i celność Teoretycznie nie, ponieważ każda z kulek wystrzeliwana jest z osobnej lufy wewnętrznej. Problem polega na tym, że często jakość systemu hop-up w tych replikach pozostawia nieco do życzenia, a możliwości regulacji nie ma. Większość egzemplarzy ma zasięg i celność gorszą niż wiele egzemplarzy strzelających jedną kulką. Nie ukrywam jednak, że co trzy kulki to nie jedna. Choć co jedna celna, to nie trzy chybione. czy lepsza będzie strzelba z wyrzutem 1 pocisku? Jeśli zabieram ze sobą pompkę na spotkanie, to najczęściej jest to MP003 od AGMu. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 (edited) Od niedawna mam Mossberg 500 long. Jest zupełnie niezły. Uważam, że prezentuje najlepszy stosunek jakości do ceny spośród tanich shotgunów. Uzywam do niego kulek G&G lub Madbull 0,25. Edited September 21, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Kitson Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 Dziękuję za odpowiedź i tak właśnie chciałem aby się LogaN wypowiedział bo wiem że ma z pompkami spore doświadczenie i z tego co wiem to jeszcze dokupuje nowe :) Dzięki odpowiedzią zwęziłem zakres poszukiwań do 2 pozycji a mianowicie 1. http://gunfire.pl/product-pol-1152191187-Replika-strzelby-M58A.html 2. http://www.taiwangun.com/shotguny/shotgun-long-003-agm.html To jeszcze jedno ostatnie w tym temacie pytanie, to 1 pozycja czy 2 ;D cena jest mi obojętna. 1 ma większą moc i metalową lufę. Kurcze podobają mi się te strzelby i szczerze wybrałbym 1 pozycje ale ma tylko 1 magazynek a w 2 ma aż 3. Oceńcie to proszę i czy da się magazynek jakby co dokupić do M58A? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Nie miałem w ręku M58A, ale mając na uwadze działanie AGM-a, fakt, że w zestawie są 3 magazynki i jego cenę, głosuję, za nim. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 (edited) Strzelałem z obydwu shotgunów. Z wyglądu ładniejszy ciut jest ten pierwszy. Zasięg mniej więcej ten sam. Jeżeli chodzi o wytrzymałość to AGM jest nie do zabicia. Jedyne co sie tam psuję to rura gdzie w oryginale trzymane są shellsy(komora nabojowa) odłamuję się od korpusu ale i tak można jeszcze to próbować kleić i będzie działać przez jakiś czas. Natomiast ten pierwszy shotgun co wymieniłeś to wszystko by było fajnie gdyby miał większy magazynek lub kilka. Zatem polecam tego drugiego jak koledzy powyżej napisali bo stosunek jakości do ceny tego właśnie shotguna jest genialny. 50zł za shota trzy magi i ładownice do kulek która się przydaje ,bierz 003agm. Aha i jeszcze jedna różnica. Shotgun nr 1(m58a) ma zaczepy do pasa nośnego a ten drugi nie ma. POZDRO. Edited September 21, 2012 by NooBSaiboT Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 No więc tak, mam w tym momencie obie te repliki przed sobą. Zrobione są z takiego samego materiału ( w tym sensie, że to co w M58 jest z metalu, to w MP003 również, a to co w M58 z plastiku - w MP003 tak samo). Jeśli chodzi o wygląd, to przyznam, że trochę ładniej wygląda M58. Ma również ucho do zawieszenia z tyłu i na tym w zasadzie kończą się zalety widoczne z zewnątrz :). Jeśli chodzi o strzelanie - w przypadku egzemplarzy, które porównywałem - minimalnie większy zasięg ma M58, na to miast nieco lepszą celność ma MP003. Celniej strzelać udawało mi się zawsze z MP003. Kolejna sprawa, to magazynki - pojemność magazynka od M58 jest naprawdę mała, a ich dostępność - mocno ograniczona. Jeśli zdecydowałbyś się działać pompką z jednym magazynkiem - mogłaby Cię nie ominąć spora dawka frustracji. W AGMie zupełnie nie ma tego problemu, ze względu na 3 magazynki w komplecie. A więc pod względem użytkowym - AGM wypada lepiej. A skoro wypada lepiej, z wyglądu jest nieznacznie brzydszy, a jego cena jest dwukrotnie niższa - wybór może być tylko jeden - MP003 :). Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Poza tym LogaN zapomnaił dodać że są nawet dostępne do kupienie na taiwanie magi do tego AGMa jak byś miał mało ;P Tylk że cena maga to połowa ceny shotguna ;D Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 (edited) Już obniżyli cenę, kosztuje tylko 9,90 Edited September 21, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Rzeczywiście, pierwotna cena tych magazynków, jeśli jest autentyczna, to poraża :). Ale i tak wątpię w sens kupowania zapasowych - w cenie repliki mamy 3 magazynki (30 zł) oraz szybkoładowarkę (10 zł). Czyli za 10 złotych dostajemy drugą replikę (choćby na części zamienne), z której możemy sobie np. chwyt pistoletowy zamiast kolby przełożyć. A zresztą, co ja mówię, po co przekładać? Po prostu włożyć magazynek do drugiej repliki i tyle :). Quote Link to post Share on other sites
Kitson Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 Bardzo dziękuję i po dłuższym pomyślunku tak też uczynię. Cieszę się że są tacy ludzie którzy potrafią rozwiać moje wątpliwości jeszcze raz dziękuję :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts