Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G36 Cyma - Dziwny problem z gearbox'em i Hop-Up'em

Recommended Posts

Witam.

Mam duży problem ostatniego czasu z repliką i nie możemy z kumplem sobie z tym poradzić.

Zaczęło się wszystko od przekazania repliki znajomemu, by zrobił HU i sprawdził jak tam GB.

Po jego wizycie (replika nie raz u niego była), nagle zaczęła się ... sypać.

Tydzień temu na strzelance strzelało normalnie pare strzałów? Zaraz była zacinka HU i wiertarka.

Tłok był w tylnim położeniu (sprężyna była naciągnięta). Znajomy zwolił sprężynę i spróbował jeszcze raz. Odrazu wiertarka się włączyła. Jeszcze raz zwolnienie sprężyny, no i ...

Okazało się, że to środkowa zębatka, po 3 próbach, poszła w 3 miejscach (60 stopni różnicy pomiędzy ubytkami na zębatce).

Stockowe zębatki Cymy XYZ wytrzymywały tyle rzeczy, od mrozów, po hardkorowe sprężyny i eksperymentalne batki. A teraz na zwykłym LiPO'lku 7,4V poszło. Napewno się nie zużyły, gdyż... (czytaj dalej).

Dzisiaj zostały założone też stockowe zębatki od Cymy, ale z repliki M14. No i HU blokował się niemiłosiernie kilka razy. Wyjąłem komore, kuleczki bez przeszkód wylatywały, wszystkie części raczej normalnie wyglądały, zero uszkodzeń czy uchybień. Później załączyłem brutlane, długie "full auto" na 11V LiPO i nic. Kilka strzałów semi i krótkich seryjek... Blokada HU i wiertareczka.

Znajomy co zrobił to tylko podpiłował klocek dociskający dystanser od góry o 0,3 mm. Sprawdził, czy zespół cylindra jest szczelny i czy wszystko jest ok. Dwa razy składał GB i dwa razy to samo. Wcześniej na SP150 nie było żadnych problemów, a teraz się tylko kulka zblokuje i zębatki mieli?! Przebieg przeszło 25k kulek, a teraz taki error.

Specyfikazja wew. repliki:

-Zestaw BU Guardera do G36

-SP130 Guardera

-Gumka HU Systema Energy

-Okablowanie niskooporowe + mosfet AB

-Wtyczki XT60

-Lufa wewnętrzna Madbull'a 363 mm

-Reszta stock Cyma

Pytam się czy ktoś wie o co chodzi, bo szkoda mi wywalać w błoto pieniążki na kolejne zebatki, które po 30 strzałach posypią się...

Domyślam się, że musi być jakaś mocna zacinka w GB, ale dlaczego kulki się blokują to ja już nie wiem.

Pozdrawiam Miszcz

Edited by Miszcz120

Kumpel miał podobnie, tyle że na gumce przezroczystej Guardera. O dziwo, wina leżała w źle włożonej gumce :icon_wink: Po prostu kołnierzyk gumki, na którym uszczelnia się dysza, był za głęboko w komorze, kulki podwijały go, blokowały się na gumce no i klops :icon_smile: W jego przypadku wystarczyło poprawić gumkę, tzn. naciągnąć ją mocniej na lufę. Dodam tylko, że wadliwe gumka została założona u krakmana :icon_mad:

Edited by eMBeKa93