Reegz Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Witam. Postanowiłem zbudować bardzo prostą replikę granatnika bazującego na tym. Nigdy nie miałem granatu a tym bardziej granatniku asg w rękach więc się nie śmiejcie jak coś ;). Chciałbym aby mój granatnik używał grantów 40mm i tu pytanie: 1) Czy rurka którą chcę użyć jako lufę powinna mieć 40mm czy 41mm ? 2) Bazując na systemie Madbulla wystarczy mały guzik z zakończoną igiełką aby granat został uruchomiony? 3) Chciałbym aby granatnik był w wersji "pistoletu" (ale bez spustu tylko na guzik , prostsza budowa). Jakieś pomysł jak przymocować chwyt do niego ? 4) Czy długość lufy ma jakieś znaczenie czy tak jak w aegach nie zabardzo ? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 (edited) 1) Czy rurka którą chcę użyć jako lufę powinna mieć 40mm czy 41mm ? Kup granat jakiego chcesz używać,zmierz go i na tej podstawie robisz tube (albo od kogoś pożycz).Potem możesz zmierzyć średnicę granatnika (jeśli ktoś takowy posiada). Niektóre granaty są mongolsko wykonane i mają po 39.5mm albo jeszcze inaczej. 2) Bazując na systemie Madbulla wystarczy mały guzik z zakończoną igiełką aby granat został uruchomiony? W pistolecie gazowym jest zbijak zaworu,w granatniku z resztą chyba też więc igiełka raczej nic nie da.Jeśli masz możliwość to obczaj pistolet gazowy i zobacz jak to jest skonstruowane. 4) Czy długość lufy ma jakieś znaczenie czy tak jak w aegach nie zabardzo ? Granat działa tak że zostaje w środku a wszystkie kulki niczym ze śrutówki wylatują z lufy,myślę że im dłuższa tuba tym mniej będą rozproszone ale właśnie granatnik jest po to aby uzyskać duże pole rażenia. Edited October 6, 2012 by kjujiczek Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Skoro nigdy nie miałeś w ręku ani jednego, ani drugiego to wrzucam twój projekt do wielkiego wora z napisem "pomysły niezrealizowane". W następnym pytaniu spodziewam się pytania o to jak zrobić mechanizm spustowy. W ogóle granatniki to IMHO porażka, żeby to wystrzeliwało chociaż gumową kulę (jest jeden temat na forum o wybuchających granatach ASG)... ale to po prostu strzelba. Quote Link to post Share on other sites
Reegz Posted October 6, 2012 Author Report Share Posted October 6, 2012 Co do mechanizmu już wszystko wiem ;) Muszę ogarnąć tylko jak ma wyglądać spust z chwytem i zacznę budować . Nie zamierzam wydać 400 zł na metalową rurkę z guziczkiem. Temat raczej do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Kjujiczku drogi specjalnie dla Ciebie. Weź sobie do serca jesli możesz. http://external.ak.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQDN3hIgqWkXBSPI&w=155&h=114&url=http%3A%2F%2Fi1.kwejk.pl%2Fsite_media%2Fobrazki%2F2012%2F05%2F1bfaa5912d0f3564fe8daad59709c1fb.png%3F1336301182 Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Najpierw zrób działający granatnik obojętnie czy 40mm czy 42 bo to najłatwiej później naprawić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts