reload Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Czy mogę doładować akumulator tzn. podładować chociaż nie był uprzednio naładowany. Ile takie doładowywanie może trwać jeżeli wystrzeliłem koło 600 kulek z naładowanym akumulatorem? Quote Link to post Share on other sites
bartosz8462 Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Jeżeli często bedziesz "doładowywał" nie rozładowany do końca akumulator, to po prostu go uszkodzisz...a dodam jeszcze że akumulator jest pełny gdy osiąga temperaturę 40 stopni Celsiusza. Nie wiem jak to zmierzyć, ale tak jest. Quote Link to post Share on other sites
timmberk Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Możesz ale najlepiej ładowarką mikroprocesorową, bo ona się zorientuje kiedy przestać ładować. Ale też nie należy tego robić zbyt często, akumulator woli pełne cykle ładowania i rozładowania. Doładowywania najbardziej nie lubią NiCd i troche mniej NiMh Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 @RELOAD Nawet nie napisałeś jaki masz aku, więc konkretnej odpowiedzi nie dostaniesz bez tego. Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Tak jak napisał buszmen82, zacznij od podania rodzaju akumulatora. Jeśli NiCd lub NiMh, to te akumulatory posiadają efekt pamięciowy i powinno się rozładowywać i ładować je w pełnych cyklach (to znaczy rozładować do minimum [0,9V na celę] i naładować do pełna), jeśli to LiPo, nic mu nie grozi i bez przeszkód możesz go doładować. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Akumulatory ni-cd tez mozna doładowac. wystarczy że ładowarka ma funkcję ładowania re-flex. Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 To jest korzystne dla akumulatora? Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Z własnego doświadczenia wiem, że doładowywanie aku NiMh przynosi mizerny skutek. Tak naładowana batka daje kiepskie napięcie, marny rof, słabą reakcję na spust. Dlatego za każdym razem rozładowuję Quote Link to post Share on other sites
reload Posted October 12, 2012 Author Report Share Posted October 12, 2012 Ja mam NiMh, ale raczej nie zamierzam zbyt często doładowywać. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 To jest korzystne dla akumulatora? Nie robi mu różnicy jak rozładowanie i ponowne naładowanie. Działa tak samo. Z własnego doświadczenia wiem, że doładowywanie aku NiMh przynosi mizerny skutek. Tak naładowana batka daje kiepskie napięcie, marny rof, słabą reakcję na spust. Dlatego za każdym razem rozładowuję Z własnego doświadczenia wiem, że pakiet nimh czy tam ni-cd, strzela tak samo, ma poprawne napięcie, wydajnośc pradową i inne wszystkie parametry są prawidłowe. Przed napisaniem postów, radze zapoznać sie z takim czymś jak tryb re-flex w ładowarce a poźniej mówić be, afu i kał z moczem... Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Dobrze, a jaka ładowarka ma taki tryb? Wiem że na pewno Pulsar od ELPROG. Coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Z własnego doświadczenia wiem, że doładowywanie aku NiMh przynosi mizerny skutek. Tak naładowana batka daje kiepskie napięcie, marny rof, słabą reakcję na spust. Dlatego za każdym razem rozładowuję @Reload, zastosuj się do rady Graszczura. To wszystko. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Robbe E1, I3, I4 i jeszcze jakieś których nie pamiętam. Pulsar to klasa sama w sobie ;) Jedyna ładowarka, która jest produkowana w Polsce :) Mam na sklepie pulsary 3 kilka sztuk i musze powiedzieć że szok, magia - brakuje tylko mikrofalówki i tv w niej :) Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Ostatnio zobaczyłem Pulsara 3 i byłem mega zajarany! Możesz wysłać mi na priv ile kosztuje taki sprzęt? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Napisze tutaj. 2300zł normalna cena sugerowana przez producenta. Ale "staniki lataja" i "dupe urywa" ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 O co chodzi z tym trybem re-flex? Bo w moim Batimeksie jest tylko tryb Discharge :D Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Tryb re-flex jest to ładowanie pradem zwrotnym, który pozwala na doładowanie bez wystąpienia efektu pamięci ogniw w których ten efekt moze wystąpić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts