SniShot Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Witam, mam pytanie bardziej do snajperów. Dokładnie chodzi mi o wasze opinie na temat lunety Strike z przybliżeniem 3-9x32. Jest dobra, taka sobie czy może do bani? Czekam na odpowiedzi i z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Badziew ale do ASG sywtarczy. Tylko se ostrość na dziewiątce wyreguluj, takie lunety "prosto z bazaru" zazwyczaj tego wymagają. Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 Miałem kiedyś tą lunetę. Teraz mam 4x40 i nie wróciłbym do poprzedniej z prostej przyczyny, 32 jest za ciemna. Ostatnio nawet myślałem nad zakupem czegoś z obiektywem 50mm. Ale to jest preferencja osobista. Najlepiej gdybyś zerkną przez nią czy będzie Tobie odpowiadać, ale poleciłbym coś jaśniejszego. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 12, 2012 Report Share Posted October 12, 2012 (edited) Dane techniczne nie są preferancjami osobistymi tylko obiektywnymi i sztywnymi obiektywnymi parametrami. Ale w chińskim badziewiu jasność nie idzie w parze ze średnicą obiektywu a jakość obrazu jest wręcz do niej odwrotnie proporcjonalna. Dlatego wolę 32 niż 40mm a 40mm niż 50. Sytuacja zmienia się powyżej tych 300-400zł. Edited October 12, 2012 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Jak na razie to mam lepsze zdanie na temat 4x40 niz 32, a to z prostej przyczyny, strike 32 ładnie wyglądał na replice. Miał jednak brzydką przypadłość dotyczącą ostrzenia, mogłeś ją nastawić albo na ostry krzyż, albo na ostry obserwowany przedmiot. Obydwa zgrywały się tylko na ustawieniu ostrości na 3-5 metrów. Tak więc lipa. Teraz mam taką: http://www.deben.com/hawke-sport-hd-riflescopes/hawke-sport-hd-4x40.html i poprawa naprawdę znaczna zarówno w jasności, jak i ostrości i jakości obrazu. Tak więc jesteśmy poniżej 300-400zł. W najbliższym czasie chcę zakupić coś droższego, z obiektywem 50mm. Właściwie to już się rozglądam, Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Zdajesz sobie sprawę, że po prostu nie umiałes wyregulować sobie ostrości i nie jest to wina samej optyki? Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Jeżeli luneta ma tylko jedno pokrętło regulacji ostrości (a raczej korekcji), to raczej nie można zbyt wiele wyczarować. Po ustawieniu tego pokrętła na ostrość widzenia krzyża (niebo), to jedyna ostrość obrazu to tak w granicach do 5m. Tak więc raczej nie za dobrze z tego było celować. Nakręciłem się, naregulowałem, a i tak nie mogłem z tego nic zrobić. W nowszej lunecie nie mam tego problemu i obraz mam ostry i krzyż. Tak więc wydaje mi się, że jednak malutkie, chińskie rączki coś nie tak poskładały. Jest też opcja, że jednak masz rację Dexter i to ja coś partoliłem. Tego niestety się nie dowiem, bo już tą lunetę sprzedałem. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 No o tym własnie mówię- soczewką obiektywu również się reguluje ostrość ;] i w większości bazarowych lunet jest to konieczne po zakupie. Ustawiasz sobie powiększenie na maksa (jak masz zooma), celujesz sobie w jednolite tło i regulujesz ostrość krzyża. Potem patrzysz sobie na jakiś obiekt w oddali i regulujesz ostrość obrazu za pomocą soczewki obiektywu. Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 No i właśnie w tym problem, że w tej lunecie nie było regulacji ostrości obrazu. Tak jak z resztą w większości tanich chińskich replik. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 W tym problem, że się mylisz. Soczewka jest wkręcana za pomocą takich pierścieni. I to nimi właśnie reguluje się ostrość. Luzujesz końcówkę lunety, łapiesz za oprawkę soczewki i kręcisz aż wyregulujesz. Potem kontrujesz z powrotem i gotowe. Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Aaaa... Szacun w takim razie. Będę musiał sprawdzić jak to działa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts