Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dobry wybór lunety ?

Recommended Posts

Miałem kiedyś tą lunetę. Teraz mam 4x40 i nie wróciłbym do poprzedniej z prostej przyczyny, 32 jest za ciemna. Ostatnio nawet myślałem nad zakupem czegoś z obiektywem 50mm. Ale to jest preferencja osobista. Najlepiej gdybyś zerkną przez nią czy będzie Tobie odpowiadać, ale poleciłbym coś jaśniejszego.

Dane techniczne nie są preferancjami osobistymi tylko obiektywnymi i sztywnymi obiektywnymi parametrami. Ale w chińskim badziewiu jasność nie idzie w parze ze średnicą obiektywu a jakość obrazu jest wręcz do niej odwrotnie proporcjonalna. Dlatego wolę 32 niż 40mm a 40mm niż 50. Sytuacja zmienia się powyżej tych 300-400zł.

Edited by dexterkrak

Jak na razie to mam lepsze zdanie na temat 4x40 niz 32, a to z prostej przyczyny, strike 32 ładnie wyglądał na replice. Miał jednak brzydką przypadłość dotyczącą ostrzenia, mogłeś ją nastawić albo na ostry krzyż, albo na ostry obserwowany przedmiot. Obydwa zgrywały się tylko na ustawieniu ostrości na 3-5 metrów. Tak więc lipa.

Teraz mam taką:

http://www.deben.com/hawke-sport-hd-riflescopes/hawke-sport-hd-4x40.html

i poprawa naprawdę znaczna zarówno w jasności, jak i ostrości i jakości obrazu.

Tak więc jesteśmy poniżej 300-400zł.

W najbliższym czasie chcę zakupić coś droższego, z obiektywem 50mm. Właściwie to już się rozglądam,

Jeżeli luneta ma tylko jedno pokrętło regulacji ostrości (a raczej korekcji), to raczej nie można zbyt wiele wyczarować.

Po ustawieniu tego pokrętła na ostrość widzenia krzyża (niebo), to jedyna ostrość obrazu to tak w granicach do 5m. Tak więc raczej nie za dobrze z tego było celować. Nakręciłem się, naregulowałem, a i tak nie mogłem z tego nic zrobić.

W nowszej lunecie nie mam tego problemu i obraz mam ostry i krzyż. Tak więc wydaje mi się, że jednak malutkie, chińskie rączki coś nie tak poskładały. Jest też opcja, że jednak masz rację Dexter i to ja coś partoliłem. Tego niestety się nie dowiem, bo już tą lunetę sprzedałem.

No o tym własnie mówię- soczewką obiektywu również się reguluje ostrość ;] i w większości bazarowych lunet jest to konieczne po zakupie. Ustawiasz sobie powiększenie na maksa (jak masz zooma), celujesz sobie w jednolite tło i regulujesz ostrość krzyża. Potem patrzysz sobie na jakiś obiekt w oddali i regulujesz ostrość obrazu za pomocą soczewki obiektywu.