Master of Hell Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Witam. kupiłem niedawno cm050a i mam pytanie co do ładowania stockowej baterii ładowarka z zestawu. Bateria to 8,4v NiMh a ładowarka 220v 50/60Hz 250mA. Wiem już że mam ładowac bateria 6h 43min. Jak wygląda sprawa z kolejnym ładowaniem w takiej baterii? Czy kiedy replika przestanie strzelać to mogę włozyć baterie do ładowarki? Ile ją wtedy ładować? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Masz jakąkolwiek sygnalizację stanu ładowania na ładowarce, na przykład dioda led? Quote Link to post Share on other sites
Master of Hell Posted October 14, 2012 Author Report Share Posted October 14, 2012 Jest jedna dioda która świeci się aktualnie na czerwono (podczas pierwszego ładowania). Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Przypuszczam że zapali się na zielono gdy akumulator będzie naładowany. Aby długo i efektywnie korzystać z NiMh przydałby Ci się woltomierz, wtedy rozładowywujesz akumulator do 0.9V na celę (cały pakiet powinien mieć napięcie 6,3V) i ładujesz go ładowarką do momentu aż zapali się zielona dioda. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Wątpię by te stockowe ładowarki miały inny kolor diody niż czerwony ;-) Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Nie koniecznie, dioda może być kilkukolorowa, ale nie widziałem tej ładowarki więc ręki nie dam uciąć! Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Zakładam, że to cudo chińskiej myśli technicznej. Ten pseudo prostownik ma tylko diodę czerwoną i puki baterie będzie podłączona to będzie ją ładował. Tak wkładasz jak przestanie strzelać, albo rozładowujesz ją do 1v na ogniwo żarówką samochodową.... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts