wally Posted May 4, 2005 Report Share Posted May 4, 2005 Dzisiaj dostałem tę kamizelkę, w związku z tym mam pytanie, czy ktoś już może dokonał zakupu tej kamizelki wcześniej i zechciałby sie podzielić wrażeniami z jej użytkowania. Parę informacji ze strony producenta: Kamizelka powstała w oparciu o doświadczenia wynikające z codziennej służby polskich pilotów śmigłowców w Iraku. Kamizelka posiada panelowy system montażu kieszeni. Zapewnia to dowolną konfiguracje kieszeni w zależności od indywidualnych potrzeb użytkownika. Kamizelka wykonana jest z wytrzymałej siatki, zapinana z przodu na trzy klamry z regulowaną długością taśm. Posiada po bokach dodatkową regulacje opartą na linkach ze ściągaczami. Regulacja pozwalająca na optymalne dopasowanie kamizelki do użytkownika znajduje się również na ramionach. W podstawowej wersji kamizelka posiada następujący zestaw kieszeni:- kieszeń na radiostacje osobistą personelu latającego. Kamizelka posiada wszyte z tyłu oczko przez które przechodzi przewód zasilający z baterii. - kieszeń na baterie do wymienionej wcześniej radiostacji - kieszeń na opatrunek osobisty - dwie kieszenie na flary sygnalizacyjne - kieszeń na dodatkowe wyposażenie - dwie ładownice na jeden magazynek do kbk. BERYL lub AK. Z doświadczeń w Iraku wynika, że zabieranie większych ładownic przeszkadza pilotom w czasie lotu. Większe ładownice preferują technicy pokładowi. - kabura na pistolet WIST lub opcjonalnie P-84 - ładownica na magazynek do pistoletu Dodatkowo kamizelka posiada wewnętrzną kieszeń na płaskie przedmioty np. mapa, notatnik itp. Z tyłu kamizelki znajduje się uchwyt ewakuacyjny. Dla tych wszystkich, którzy chcieli by ją zakupić parę moich wrażeń. Nie testowałem jej jeszcze w polu ale testując ją w domu znalazłem parę plusów i minusów: Plusy: - kamizelka wykonana na siatce - w upalne dni jak znalazł, używam też kamizelki KP-12 z Miwo która jest wykonana z ortalionu i w cieplejsze dni działa jak pas odchudzający :) - panelowy system montażu kieszeni - można dowolnie konfigurować układ i ilość kieszeni, - wykonanie - jak to zwykle u Miwo, wszystko bardzo porządnie i profesjonalnie zrobione. - polski kamuflaż (nie wszystkim będzie się podobała) Gdzieś w innym topicu o Miwo jest mowa, że wykonują kamizelki w innyh kolorach. Minusy: - kabura pistoletu w formie miekkiej tzn. nie jest to cordura formowana termicznie (czy jak to tm się zwie dokładnie) na zdjęciu wyglada jakby kabura była w wersji "twardej", - siatka jest koloru czarnego, w momencie gdy cała powierzchnia kamizelki nie będzie "obwieszona" kieszeniami, czarne plamy zakłócają efekt zlewania się kamuflażu munduru i kamizelki. Ale w końcu to jest kamizelka dla pilota, który raczej nie gania po lesie. To na razie tyle. Gdy przetestuję ją w terenie zdam z tego sprawozdanie. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted May 14, 2005 Author Report Share Posted May 14, 2005 Sprawozdanie z użytkowania kamizelki w trakcie walk: - duża wygoda noszenia (kamizelka nie jest sztywna, nie blokuje ruchów - porównywlana z kamizelką Lubawy) - przewiewność - szczególnie pleców, nawet Lubawa nie zapewnia takiego przewiewu, nie mówiać już o kamizelkach z pełnymi plecami. MIWO, takie odnosze wrażenie, poszukuje wlasnej drogi w "ergonomii" wykonania kamizelek. Mam ich kamizelkę KP-12, tam kieszenie zapinane są na klamry typu Fastex, a dodatkowo na niektórych kieszeniach naszyty jest od wewnątrz rzep. W KP-12 kieszenie są zaplatane do kamizelki taśmami zakończonymi zwyklą klamerką do przeplecenia taśmy. Wadą tego rozwiązania było to, że mocowanie lubiło się luzowac gdy kieszeń była wypchana ciężkimi przedmiotami. W "KPŚ" kieszenie są zaplatane taśmami zakończonymi napami (podobnie jak ma to miejsce w MOLLE) zaletą jest to, że kieszenie nie mają prawa się poluzować. Wadą wg mnie jest zastosowanie do zamykania kieszeni (w KPŚ) tylko rzepów. Uniemożliwia to ciche otworzenie kieszeni. Podsumowanie: - nie bardzo rozumiem politykę firmy MIWO, ja kamizelkę kupowałem za 190 zł a już widzę że kosztuje 290. Stawia to pod znakiem zapytania opłacalność zakupu tej kamizelki. - raczej warto kupiś tę kamizelkę - dużo kieszeni, możliwość dokupienia odpowiednich kieszeni u producenta i zamontowanie do kamizelki. Solidne wykonanie. Więc raczej więcej plusów niż minusów. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts