mmmlllopg Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 Witam zakupiłem sobie dziś nową batke lipo, oraz wtyczki t-deans, i yu jest moje pytanie. Która to jest żeńska a która męska i Która da czego (czyli np męska do batki a żeńska do repliki)? Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 TO jest tak jak z ludźmi, męska jest wystająca a żeńska ma otworki, Żeńską się daje do batki żeby nie było przypadkowego zwarcia. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 (edited) Nie bez powodu oddzielne części wielu złącz określa się mianem "męska" i "żeńska" - jest analogia pomędzy budową wtyczek i budową ludzkiego ciała :wink: Gdybyś dalej nie wiedział: konektor z wystającymi elementami metalowymi to część męska a konektor z gniazdami na te elementy to część damska. Część damską lutuje się do baterii co minimalizuje ryzyko zwarcia i tym samym uszkodzenia baterii. EDIT: No i ktoś mnie ubiegł :P Edited October 19, 2012 by Pietracha Quote Link to post Share on other sites
mmmlllopg Posted October 19, 2012 Author Report Share Posted October 19, 2012 Dzieki wielkie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts