Higis Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Witam, otóż kupiłem akumulator Redox LiPo 1750 mAh 7,4v 20c , lecz mam inne wejście w mojej replice CM.049j. Co mógłbym w tym wypadku zrobić? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Kupić inne wtyczki i przelutować. A jak Ci się nie chce to sprzedać replikę. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Masz zamiar korzystać teraz wyłącznie z LiPo? Wtedy zmiana wtyczki w replice jest dobrym pomysłem. Jeśli natomiast nadal masz zamiar korzystać z akumulatorów różnego typu, albo nie chce Ci się zmieniać wtyczek - wtedy poszukaj przejściówki o wtyczkach: mała tamiya żeńska <-> T-Connect (Dean) męski. Ale wówczas będziesz miał do upychania więcej kabli. Quote Link to post Share on other sites
Higis Posted October 31, 2012 Author Report Share Posted October 31, 2012 (edited) Ok dzięki z tym upychaniem kabli to nie problem tam jest duzo miejsca :icon_biggrin: Coś takiego http://gunfire.pl/product-pol-1152196540-Przejsciowka-T-Connect-Tamiya-mala.html ? Edited October 31, 2012 by Higis Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Odwrotna - tutaj masz męską tamiya'ę i żeńskiego T-Connecta, a potrzebujesz żeńską tamiya'ę i męskiego T-connecta. Quote Link to post Share on other sites
Higis Posted October 31, 2012 Author Report Share Posted October 31, 2012 Jeszcze takie pytanie jak to odróżnić? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Co masz między nogami i co w współżyciu powinieneś "z tym" zrobić? Quote Link to post Share on other sites
Higis Posted October 31, 2012 Author Report Share Posted October 31, 2012 Rozumiem :P Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 No na szczęście, bo byłoby z Tobą krucho :P. Jakkolwiek byłoby lepiej, gdybyś przelutował/zlecił przelutować wtyczkę. Kabel wychodzący z gearboxa powinien się zakończyć na damską wtyczkę, kabel baterii - żeński, w celu uniknięcia przypadkowego zwierania akumulatora z metalowymi przedmiotami. Zalety zabiegu (zmiana standardowych wtyczek na T-Connect [Deans]): - Mniej kabli do upychania, jak zaznaczył LogaN; - Zmniejszasz opór w miejscu styku wtyczek, co za tym idzie temperatura w tym miejscu nie będzie rosnąć. Jest to konsekwencja zwiększenia powierzchni przewodzenia; - Teoretycznie zmniejszą się straty w energii elektrycznej, poprzez zredukowanie przemiany tejże energii w energię cieplną w miejscu styków; - Tamiya ma taki minus, że wtyczki mogą być złączone, jednak styki mogą się już nie stykać (deformacja styku lub uszkodzenie klinu blokującego styk w plastikowej otoczce). Deansy nie mają tego problemu; - Popularność Deansów rośnie :P. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts