jacfox83 Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 Witam Dopiero zaczynam przygodę z ASG. Mam kilka pytań. Kupiłem taką oto replikę AK-47 (cm.028b). Link do repliki: http://www.taniemilitaria.pl/ak47-cm028b-p-88.html. Sprzedawca powiedzał mi,że na początek jest to dobry wybór (tym bardziej,że miałem ograniczony budżet). czy to był dobry wybór,co sądzicie o tej replice. Wystarczy mi na początek? Jako,że jeszcze niewiele wiem na temat ASG,chce się dowiedzieć w jaki i gdzie powinienem zaopatrzyć się sprzęt,tj mundur,okulary ochronne itd. W niedalekiej przyszłości chce oczywiście brać udział w imprezach,gdzie powinienem zaczynać i szukać czegoś dla mnie (czyli jak na razie komletnie zielonego w temacie gościa). Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 Replika sama w sobie jest najlepszym wyborem dla początkującego, ale popełniłeś gafę kupując model ze składaną kolbą, której zawiasy lubią się łamać. W niedalekiej przyszłości możesz mieć AK cqb :P Quote Link to post Share on other sites
jacfox83 Posted December 6, 2012 Author Report Share Posted December 6, 2012 Wiem,tez się o tym dowiedziałem niestety dopiero po zakupie. No coż,na razie kolba jest :P Macie jeszcze jakieś podpowiedzi? Z góry dzięki. :) Quote Link to post Share on other sites
-K2- Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 Na początek zapraszam tutaj: http://wmasg.pl/pl/infopage/show/69064 W szczególności polecam zapoznać się z poradnikami. Masz co czytać. Miłej lektury! Quote Link to post Share on other sites
jacfox83 Posted December 6, 2012 Author Report Share Posted December 6, 2012 Dzięki wielkie,na pewno skorzystam. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 No i znajdź i zapamiętaj wzór na ładowanie baterii ładowarką, którą dostałeś z repliką. No chyba, że kupiłeś już porządną ładowarkę :) Quote Link to post Share on other sites
jacfox83 Posted December 7, 2012 Author Report Share Posted December 7, 2012 Co do ładowania,producent zaleca ładowanie 7-8h aczkolwiek ja korzystam z wzoru,który otrzymałem przy zakupie repliki.. Czyli pojemność baterii dzielone przez pojemność ładowarki mnożone przez 1,4. Posiadam baterie 1100mAh i ładowarkę 300mA więc z obliczeń wychodzi,że powinienem ładować 5h. A jak pisałem wcześniej producent zaleca łądowanie 7-8h. Pierwsze trzy ładowania robię dłuższe,tj właśnie te 7-8h,i tak się zastanawiam czy póżniej ładować jak zaleca producent czy wg wzoru. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Ja zawsze ładuje wg programu ASG Calc. Jak sprawdzałem kiedyś to wyniki wychodzą takie jak te wyliczone ze wzoru ale program się nie pomyli, od razu przeliczy setne części godziny na minuty i ma alarm. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 pojemność ładowarki a cóż to takiego? Quote Link to post Share on other sites
jacfox83 Posted December 7, 2012 Author Report Share Posted December 7, 2012 Tak jest napisane w instrukcji,którą otrzymałem. Inaczej szybkość ładowania. Zwał jak zwał,każdy wie o co chodzi. :) Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Natężenie prądu ładowania. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts