MayItBe Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 Czołem! Postanowiłem jakiś czas temu zmienić aega na jakiś z rodziny m4, ale zamiast kupić jakiś konkretny uparłem się żeby poskładać go samemu. Teoretycznie wszystko jest tak, jak powinno ale nie podaje mi kulek. Przetestowane na kilku różnych magach, problem zawsze taki sam: W komorze HU (przeźroczysta, jakaś stockowa) stoją i nie chcą wlecieć w gumkę (zielona G&G, wcześniej były tez dwie inne, efekt taki sam), a zamiast tego tańczą w komorze. Dysza (dwie różne, obie stock) bez komory rusza się bez problemu, w komorze w większości strzałów też rusza się (nie wiem czy widzę wszystkie ruchy). Próbowałem przypiłować dysze (taka prawdopodobna przyczyna wg tego co wyczytałem w necie oraz z rozmowy z serwisantem) ale nie za bardzo to pomogło (boje się więcej piłować, bo boje się że zepsuje całkiem). Macie jakieś pomysły jak to ogarnąć? Czy mam olać całkowicie sprawę i oddać jakiemuś profesjonaliście do zrobienia? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 (edited) A masz opóźniacz założony na zębatce tłokowej ??? Popychacz dyszy sprawny ?? Krzywka na nim powodująca cofanie dyszy cała ?? Edited January 5, 2013 by verb007 Quote Link to post Share on other sites
MayItBe Posted January 5, 2013 Author Report Share Posted January 5, 2013 Tak, to wszystko jest. Im tak dłużej patrze w to wydaje mi się że komora jest w złej pozycji w stosunku do gearboxa i przez to dysza wchodzi tylko w połowie. Nie wiem tylko czy bawić się w poprawki komory czy lepiej poszukać i kupić komplet dysza+komora :/ Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Ale jak tow złej pozycji bo nie mogę sobie tego wyobrazić. Możesz fotkę zapodać. Quote Link to post Share on other sites
MayItBe Posted January 7, 2013 Author Report Share Posted January 7, 2013 To są sprawy milimetrowe, więc fotka na niewiele się zda. Dowiedziałem się już, ze pomoc może przypiłowanie lufy zewnętrznej, która dociska ów komorę HU w zły sposób i powoduje że dysza nie wychodzi równo. zobacze co z tego wyjdzie Quote Link to post Share on other sites
Kosnik0 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 (edited) Podpinam się pod temat. Zmieniałem dzisiaj body w moim M16A2 JG z oryginalnego plastikowego na metalowe z m4 firmy A&K. Wszystko zamontowałem bez problemu, oprócz komory hop up (dwuczęściowa, ta co była w starym body), do której musiał wiercić dziury. I teraz powstaje problem, bo replika przestała strzelać, nie podaje kulek. Magazynki sprawne, komora jest w tym samym miejscu co w starym body. Po strzale jak wyjmę magazynek i spojrzę w komore od dołu to widać tam kulkę. Więc mam pytanie, co to może być? Jak to sprawdzić, co z tym zrobić? Jest to może wina komory hop up? Może powinna byc właśnie jednoczęściowa? Edited January 21, 2013 by Kosnik0 Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Piłować lufę...nawet nie pytam kto ci to poradził. Ogólnie proponuję ci iść takim tokiem. Hopek zawsze ustawiony na zero. Zakładam że komora jest poprawnie złożona. 1. Na wyciągniętej i zmontowanej komorze z lufą wewnętrzną i oczywiście gumką sprawdź czy kulka przechodzi przez kanał komory HU i spróbuj ją wepchnąć lekko w lufę - przejdzie i wypadnie drugim końcem lufy - TAK - wszystko ok - NIE - komora HU jest walnięta. Należy przy tym sprawdzić czy przy HU na zero nie blokuje kulki źle założony dystanser. 2. Na włożonej komorze z zamontowaną lufa i gumką...czyli wszystko na miejscu w replice. Nakręć magazynek z kulkami w środku. Włóż magazynek do gniazda. Usłyszysz szum podawanych kulek - TAK - wszystko ok - NIE - złe spasowanie magazynka z komorą. Trzeba będzie kombinować z podkładkami na komorze ale sposobu co i jak szukaj sam. 3. Jak wyżej - komora, gumka i lufa zamontowane w replice. Powyższe przypadki na "wszystko ok". Odwróć replikę do góry gniazdem aby mieć dostęp do kanału doprowadzającego kulki w komorze. Wrzuć jedną kulkę do kanału. Powinna się zatrzymać na duszy. Strzel w ciągle trzymając replikę w takiej pozycji i kierując ja w bezpiecznym kierunku. Kulka powinna opuścić lufę jak przy normalnym strzale - TAK - wszystko OK nie masz problemu - NIE - dysza nie pozwala kulce wejść do komory bo jest za długa. Należy spiłować dyszę o jakieś 0,5 mm po czym powtórzyć strzał z jedną kulką na replice do góry gniazdem, powtarzać ostatnie do chwili przepuszczenia kulki do komory. Wszystko z powyższego ok i nadal nie strzela? Przejdź do sprawdzenia magazynka. samej lufy, używanych kulek bo komorę masz już odhaczoną jako sprawną. Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Otwórz gb wyciągnij sprezynke popychacza dyszy i zacznij kręcić zebatka tlokowa jeśli dysza cofnie się do końca jest ok tutaj dra szparka pomiędzy dysza a glowica cylindra wiele znaczą przed rozpoczęciem szlifowania duszy lepiej podszlifowac popychacz dyszy w miejscu gdzie styka się z glowica cylindra. Ps. pisane z telefonu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts