keymaker Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Witam, Zastanawiam sie nad zainwestowaniem w kamerke (glownie do asg, ew. snowboard). Sklaniam sie bardziej w strone Contoura. Nowke na Allegro mozna kupic za 700-800zl, co jest sporo mniejsza suma, niz ta potrzebna na GoPro. Troche opinii o GoPro czytalem, w zasadzie same pozytywne, ale problemem wydaje mi sie byc cena. Duzym wg mnie plusem jest mozliwosc zamontowania Contoura bezposrednio na risach repliki. A niestety GoPro mozna tylko zalozyc na helm. Czy sie myle? Jesli ktos uzywa Contoura, to bede wdzieczny za opinie/komentarze/etc. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Można zamontować na replice, filmik naszej ekipy nagrany GoPro2 i 3 Black -> Jakość GoPro jest o wiele lepsza, więcej akcesoriów itd., Contour to budżetowe rozwiązanie. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Go pro jest o tyle lepsza że możesz ją centralnie na głowie zamontować, mam contoura i tam trzeba na boku chełmu głowy i wygląda to inaczej ale nie jest źle, jeżeli chodzi o montowanie do karabinu to z doświadczenia wiem że nie warto, 80% filmiku to filmowanie ziemi :P Jakość jest zbliżona, poszukaj na YT są filmiki pokazujące jakość nagrań z obu kamer. Quote Link to post Share on other sites
DJanos Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Chciałbym podpiąc sie pod temat. Czy do kamerek Contour są mocowania do szyn RIS tak aby zamocować sobie do hełmu/kasku? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Valdar Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Jeśli masz kask z szynami ARC można do nich dokupić przejściówkę na RIS, co pozwala przymocować Contoura przy pomocy mocowania do szyn. Ewentualnie możesz do kasku przykleić mocowanie profilowane lub inne. Contoura da się zamontować na górę kasku ponieważ ma obrotowy obiektyw. Montuje się go bokiem i przekręca się o 90 stopni obiektyw. Osobiście uważam że każda kamerka ma swoje plusy i minusy. Edited January 22, 2013 by Valdar Quote Link to post Share on other sites
DJanos Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Dzieki za info, mam jeszcze pytanie bo są różne rodzaje tych kamerek. Na allegro mamy wersję Contour GPS, Contour ROAM HD. Contour ROAM2. Która będzie najlepsza do ASG?. Chciałbym mieć mozliwość zmiany parametrów kamerki przy pomocy smartfona np Iphona i łączyć się przez bluetooth i np odtwarzać obraz na telefonie. Znalazłem taki montaż na szynę RIS http://allegro.pl/mocowanie-do-szyny-weaver-do-kamer-contour-i2947551057.html Chyba powinien być ok bo do szyn ARC mam montaż RIS. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Co do Contoura. Widziałem również montaż na velcro - kamerka zabezpieczona przed zgubieniem za pomocą paracordu. Wg użytkownika montaż taki zapobiegał uszkodzeniu kamerki w przypadku zahaczenia o coś. Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Co do kamerek to lepiej brać contour roam 2 (mam taką) jakość jak w go pro 2 dodatkowo jak już ktoś powyżej wspomniał możną ją przymocować do hełmu który posiada szynę np hełm typu fast. Co do go pro to jeżeli ktoś masz kasę to może kupić go pro 3 black edition ale to wydatek ok. 2 tyś - nowa optyka itp. Generalnie contour roam2 i go pro 2 to taka sama jakość i parametry a lepsza różnica w cenie na korzyść contour'a. Quote Link to post Share on other sites
Lara FAB Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Siemka, troszkę odkopię temat. Jakiś czas temu kupiłem Contour Roam 2, naprawdę polecam Odsyłam do mojej recenzji https://www.youtube.com/watch?v=GxZVRpdxcMI Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Też rozważam zakup jakieś fajnej kamerki w rozsądnej cenie do ~1000 zł. Myślę o Contour Roam 2 oraz o GoPro Hero 2 ewentualnie GoPro Hero 3 wersja white. Hero 2 przemawia do mnie dużą ilością akcesoriów, w tej chwili można dostać tą kamerkę za rozsądną cenę, tyle że prawdopodobnie będzie to używka. Contour przemawia ceną, liczba akcesoriów obecnych z zestawie jest uboga, ale można bez problemu dokupić coś na hełm. Nie wiem co wybrać. :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
FajnyNick Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 @mark97 Jak szukasz jakieś fajnej kamerki za "małe" pieniądze to polecam goclever gold http://sklep.goclever.pl/goclever-dvr-sport-gold.html Nagrywa w 1080p więc jakoś obrazu jest zacna czego niestety nie można powiedzieć o dźwięku :/ Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Miałem już urządzenie od GoClever i nie wspominam go jakoś najlepiej już wolę dołożyć te 3 stówki i mieć kamerkę na poziomie GoPro. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Y3000 daje lepszą jakoś obrazu niż GoClever. Mark97 ale 3 stówki to 150% ceny tego urządzenia ;) Quote Link to post Share on other sites
keymaker Posted June 7, 2013 Author Report Share Posted June 7, 2013 Ostatnio natknalem sie na kamerke Sony: http://www.sony.pl/product/cam-action-cam/hdr-as15 Widzialem na YT pare filmikow ASG z jej uzyciem i wygladaly calkiem niezle. Tylko jako ze jest to nowosc, to ceny w Polsce jeszcze niestety troche wysokie... Quote Link to post Share on other sites
Lara FAB Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Co do Contour Roam 2 to warto dorobić sobie jakąś ochronkę na obiektyw, np. dociąć plexy i ładnie przymocować do obiektywu, bo inaczej zaboli jak mnie :( https://www.youtube.com/watch?v=dm0PgfHcUdg Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 @Lara FAB za kilka dni dotrze do mnie kamerka Contour Roam i po Twoim filmiku od razu chce zrobić jakieś zabezpieczenie, stworzyłbyś jakiś tutorial jak zabezpieczyć się przed kulkami? Myślałem zeby z pleksy wyciąć koło wielkości tej kamerki i jakoś to przymocować, tak po prostu żeby było ;) Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Jako iż nie mogę edytować to piszę 2 post. Poradziłem sobie już z tą szybką ochronną na obiektyw. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to może się do mnie odezwać, ale rzecz jest niezwykle prosta. Okulary BHP te takie za 5 zł ---> wycinamy z nich byle jaki kształt a potem docinamy / strugamy/ kombinujemy aby powstało koło wielkości obiektywu. Jak już będzie to naklejamy izolacją do okoła i trzyma się to bardzo dobrze i wygląda nie głupio. Może komuś akurat to pomoże, jak coś zapraszam na PW. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts