OldWolf86 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Witam was serdecznie, od dłuższego czasu zastanawiałem co to są te magazynki EMAG, PMAG i nigdzie nie mogłem się dowiedzieć. Czy moglibyście mi wytłumaczyć czym one się różnią od zwykłych powiedzmy Real-Cap? Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 (edited) Chyba mylisz pojęcia bo Real-Cap to typ magazynka tak samo jak Low-Cap, Mid-Cap czy Hi-cap.Natomiast EMAGi i PMAGi mogą być każdym rodzajem maga.Jeżeli pytasz czym się różni np PMAG typu Mid-Cap od zwykłego emkowego Mid-capa? To odpowiedź brzmi: -różni się tylko wyglądem no i materiałem z którego jest wykonany. Edited January 29, 2013 by CIUPAK1 Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 EMAG - ekonomiczna wersja Magpul'owego magazynka (polimer gorszej jakości) PMAG - standardowa wersja Magpul'owego magazynka. Jakie są istotne różnice w airsoftowych magazynkach - nie wiem. Link to post Share on other sites
Axel Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 PMAG pasuje do rodziny AR. EMAG pasuje do karabinków w standardzie nato - hk416, sa80 etc. Link to post Share on other sites
Varn Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 (edited) @SirHawk Bzdura EMAG to nie ekonomiczna wersja PMAGa. PMAGi (do broni ostrej) nie pasują po prostu do różnych broni takich jak np hk416 The EMAG (Export MAGazine) is a lightweight 30-round 5.56x45 NATO polymer magazine that features a number of aesthetic and functional changes from the PMAG®. While EMAG remains 100% compatible with the AR15/M16 platform, its unique geometry is optimized for foreign-made weapons such as the British SA-80 (L85A1/A2, L86A1/A2, L22A1, L98A1/A2), HK 416, M27 IAR, and others. Edited January 29, 2013 by Varn Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 OK, przepraszam. Czytałem kiedyś o ekonomicznych wersjach, nie pamiętałem jednak nazwy (btw, jak się nazywają?), stąd uznałem "E" za "Economic". Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted January 29, 2013 Author Report Share Posted January 29, 2013 Z wszystkich wypowiedzi zrozumiałem że EMAG i PMAG są to magazynki wykonane z lepszych materiałów i dedykowane do danych replik, tak jak było mówione że EMAG są do replik które jako ostre są w standardzie NATO. Dobrze wszystko zrozumiałem? Link to post Share on other sites
Kudłaty Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Niestety nie zrozumiałeś za dobrze. EMAG i PMAG to magazynki do broni prawdziwej, natomiast Real-Cap, Low-Cap, Mid-Cap, Hi-Cap to określenia magazynków airsoftowych zależnie od pojemności. Możesz więc kupić, przykładowo, replikę magazynka PMAG, który będzie Real-Capem. Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 (edited) STANAG pasuje do wszystkiego w tym standardzie (czyli także do HK416, L85, FAMAS, TAR-21i tak dalej), podstawowy typ magazynka - http://www.cranetechnologiesinc.com/M16/M16USGI30RoundMagazine1.jpg PMAG pasuje tylko do AR-15, czyli szeroko pojętych emek - http://2.bp.blogspot.com/-vWoHPp_0Stw/UAl8YYq6boI/AAAAAAAACTk/LllfMSLcY38/s1600/pmag+magpul.jpg EMAG pasuje do wszystkiego w standardzie STANAG - http://www.recon-tactical.com/images/products/mp%20mag241-blk.jpg Real-cap ~30 kulek Low-cap ~60-90 kulek Mid-cap ~powyżej 100 kulek Hi-cap ~powyżej 200 kulek Reale i lowy są tak samo skonstruowane, różnią się tylko pojemnością. W midach jest dwurzędowy układ kulek. Teoretycznie mniej niezawodny, w praktyce wciąż toczą się spory na ten temat :D Hi-capy - popularne grzechotki, do których wsypujemy kulki i nakręcamy zębatkę Nie czepiać się, że "hehe ja widziałem lowa o pojemności 91 kulek", pojemność podałem orientacyjnie Edited January 29, 2013 by Obi-Wan Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Teraz już wszystko zrozumiałem, dziękuje wam bardzo za pomoc :-) temat można zamknąć. Link to post Share on other sites
Recommended Posts