majerSKY Posted September 30, 2005 Report Share Posted September 30, 2005 witam hehehhehe, ja dzisaij sprobowalem dla ciekawosci postrzelac i zwrocic uwage jak celuje, faktycznie, lewe oko otwarte, jak chce wyostrzyc obraz to czasami przymykam, co nie zmienia faktu ze i czasami zupelnie ZAmykam. to mi zostalo jeszcze z lunetki 3x/20 gdzie jak sie czlek nie skupil to nie wiedzial co gdzie jest wiec drugie oko otwarte sie przydawalo do wpasowywania puzla z obiektywu do tego widzianego drugim okiem jako calosc:D Link to post Share on other sites
Spajda Posted October 1, 2005 Report Share Posted October 1, 2005 Generalnie polecałbym patrzenie na cel obydwoma oczyma. Korzyści są wiadome. Posiadam lunetę 8x56 i do namierzania celu nie zamykam oka. Więcej widać i nie trzeba się wychylać "zza lunety", po prostu przekakujesz z jednego oka na drugie :) Natomiast gdy już cel jest namierzony i zamierzam strzelać - lewe (jestem prawo-oczno-ręczno-uszny) zamykam. PAC i znowu przeszukiwanie z obydwoma oczami. Bardzo przdaje się osłona przeciwsłoneczna w postaci kapelusza lub kaptura (ja mam obydwa). Nie trzeba wtedy tak wytężać wzroku, mrużyć przed słońcem, jest komfortowo. Gorzej mają ci, co mają zmienione połówki oko - ręka - ucho. Znajomy praworęczny ma wadę wzroku na prawym oku - musi celować lewym. A robi to po prostu przekręcając broń w lewo "ku górze magazynkiem". Przyzwyczaił sie do takiego celowania i mu nawet wychodzi. A najlepiej robić tak, jak komu wygodnie ;) Link to post Share on other sites
Recommended Posts