316_Danny Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Witam! Rozpoczynam zabawę z tuningiem replik i zakupiłem coś takiego: http://www.taiwangun.com/gearboxy-oraz-ich-czesci/tloki/przezroczysty-tlok-z-siedmioma-stalowymi-zebami-acm.html Jest to przeźroczysty tłok z siedmioma stalowymi zębami firmy ACM. Mam następujący problem: Po umieszczeniu tłoka miedzy okładkami szkieletu gearboxa i zamknięciu tych okładek powstaje szparka ok. 0,5 mm przez co nie możliwe staje się dokładne zamknięcie i dokręcenie gearboxa (od razu uprzedzam pytania tłok SIEDZI w szynach do tego przeznaczonych) Próbowałem na dwóch różnych szkieletach (Cyma 02B i BOYI) i jest dokładnie ten sam problem... Postanowiłem zmierzyć ten tłok w najszerszym miejscu i porównać go ze "stockiem" wyniki: stock ok 21,7 mm Kupiony ACM 22,2 mm Byłem pewien, że elementy geraboxa są w pewien sposób "znormalizowane" i to musi pasować... I tu pojawia się moje pytanie... Co powinienem zrobić? Nasuwają mi się dwa pomysły: 1) Poinformować o tym Taiwanguna, bo chyba dostałem "lewy" tłok 2) Zeszlifować z dwóch stron po te 0,25 mm i powinno "grać i buczeć" Co myślicie? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi i wskazówki! Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Zeszlifować. Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Zeszlifować. Popieram. Niestety jeśli wybierasz do swojej repliki części AllChinaMade to musisz się liczyć z takimi niespodziankami. W przyszłości proponuje dołożyć te parę złotych i kopić SHS-a :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 1. Nie, żeby części brandowane marką SHS też były produkowane w ChRL, może nawet w tej samej fabryce, co powyższy tłok.. 2. Tłoki SHS też są za szerokie. 3. To zaleta, a nie wada, gdyż pozwala precyzyjnie dopasować tłok do szkieletu. Lepiej mieć więcej materiału i zeszlifować, niż mniej i mieć luzy... A kolega od tłoka niech nie szlifuje go do wymiarów stockowego, tylko dotąd, aż będzie bez oporów poruszał się w (skręconym chociaż częścią śrub) szkielecie. Oczywiście przy wyjętych zębatkach :-P Quote Link to post Share on other sites
316_Danny Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 A tak się zastanawiam nad jedną rzeczą... W taiwangunie jest możliwość, że oni zamontują mi część. czy oni szlifują tłok po tłoku? Czy zostawiają gearboxa ze szparą? Quote Link to post Share on other sites
maly46 Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Wyszlifuja. Jak mozna oddac z serwisu gearbox ze szpara. Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 1. Nie, żeby części brandowane marką SHS też były produkowane w ChRL, może nawet w tej samej fabryce, co powyższy tłok.. 2. Tłoki SHS też są za szerokie. 3. To zaleta, a nie wada, gdyż pozwala precyzyjnie dopasować tłok do szkieletu. Lepiej mieć więcej materiału i zeszlifować, niż mniej i mieć luzy... Nie twierdze przeciez iz SHS to 'markowa' firma. Jednak z moich doswiadczen wynika iz jakosc ich produktow jest zdecydowanie lepsza od produktow sygnowanych marka ACM, a roznica w cenie jest raczej znikoma. Osobiscie wsadzalem tloki SHS-a do szkieletow Cymy, Clasic Army, JG, A&K i nic nie szlifowalem, wszystko pasowalo. Co do punktu 3 zgadzam sie w 100% Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 (edited) BUM! SHS na taiwanie jest (był?) sygnowany jako ACM. Edited March 12, 2013 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 BUM! SHS na taiwanie jest (był?) sygnowany jako ACM. To jak sklep z Krakowa klasyfikuje sprzedawane czesci to ich sprawa. Ja pisze to co wiem z wlasnych doswiadczen z produktami SHS. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts