rafcio21 Posted April 10, 2013 Report Share Posted April 10, 2013 Mam problem, otóż posiadam gearbox od G36 JG, składałem go wiele razy na różnych częściach (Ares, JG, Cyma) i za każdym razem mam ten sam problem - kostka stykowa, a konkretnie ta plastikowa część z metalowym bolcem, który zamyka obwód czasem odskakuje mi do góry i przy dociskaniu spustu nie strzela, dopiero ingerencja śrubokrętem pozwala mi na ustawienie tego elementu i oddanie strzału. W czasie akcji nie będę miał raczej możliwości pogmerania śrubokrętem w gearboxie xP Miał ktoś kiedyś taki problem? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 10, 2013 Report Share Posted April 10, 2013 Koszt nowych Cymowskich styków to aż 18zł, można też kupić SHS za troszkę więcej. Styki to taki element tani że nie opłaca się go naprawiać tylko od razu wymienić :) moje zdanie. Co do problemu to nie miałem jeszcze takich problemów w moich V3-jkach. Quote Link to post Share on other sites
szkielet1990 Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 Miałem podobny problem w M4 Boyi tyle, że tam był GB v2, pomogła wymiana kostki stykowej na Ultimate. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 Zmieniłem oryginalną na SHS i problem też występował. Musisz podkleić miejsce popychu kostki przez spust bo ma za mało ścianki do popychania i odskakuje do góry. Daj na początek 1-1,5mm bo jak dasz za dużo to na semi zostanie ci auto. Bardzo łatwa modyfikacja.jak nie zaczaisz to dam ci na fotce odpowiednio zaznaczone miejsce podklejenia. Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 Składałem kiedyś G36 JG i był ten sam problem kropelka kleju albo jakaś malutka podkładka pod spust dokładnie pod jego tył i będzie śmigać. Quote Link to post Share on other sites
hammer91 Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 (edited) Zmieniłem oryginalną na SHS i problem też występował. Musisz podkleić miejsce popychu kostki przez spust bo ma za mało ścianki do popychania i odskakuje do góry. Daj na początek 1-1,5mm bo jak dasz za dużo to na semi zostanie ci auto. Bardzo łatwa modyfikacja.jak nie zaczaisz to dam ci na fotce odpowiednio zaznaczone miejsce podklejenia. To byłoby miło gdybyś podesłał nam zdjęcie - bo właśnie z kolegą Rafciem we dwóch zmagamy się z ww. problemem przy/w kostce stykowej, a dzisiaj wczesnym wieczorem będziemy mieć ostatni 'strzał' przed sobotą - na rozwiązanie owego feralnego problemu. No, może przedostatni, ale po prawdzie to już nas owa część do desperacji doprowadza... Nawet jeśli owa podkładka/nakładka(?) zaowocuje tylko full auto - to i tak dobrze, bo obecnie to na ustawieniu single - ów feralny styk po prostu wyskakuje w górę i już na dół się sprowadzić nie daje bez interwencji opisanej powyżej. Z obserwacji Ząb spustu kompletnie nie łapie, ześlizguje się w dół i w efekcie wypycha wszystko w górę nie robiąc nic. Na auto czasem wszystko (czasem) działa ale to się trzyma tylko na wiarę, bo wystarczy zmiana nastawy selektora czy nawet triple (a dublet to już pewniak) i się wszystko sypie, a owa część ucieka w górę... Edited April 11, 2013 by hammer91 Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted April 11, 2013 Author Report Share Posted April 11, 2013 Nie trzeba zaraz zdjęć. Mógłby ktoś czerwonym zaznaczyć na tym zdjęciu, gdzie tą podkładkę pod spust dać? Bo z tą kostką to się domyślam - zakleić, podszlifować, żeby "schodek" był grubszy. http://i290.photobucket.com/albums/ll241/Ion555/JGG36gearbox003.jpg Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 (edited) Sorki jestem w pracy i nie dam rady zrobić real foto. Ale poniżej pomocna twórczość. W zespole styku masz element który jest popychany przez język spustu, a bardziej przez jego "szarą" część (ruch wizualizuje grubsza ciemna strzałka na szkicu). Obszar zakreskowany (ten na który wskazują dwie strzałki) to wstawka którą należy powiększyć najlepiej coś naklejając. Obecnie schodek o który opiera się spust jest za mały i ten zeskakuje. Na fotce po prawej jest linia jak ten schodek wygląda w środku (na czarno) a na zielono jak należy zrobić wstawkę. Jak dla mnie można zalać czymś z lekkim nadmiarem i później szlifować ale najlepiej się sprawdziła dobrze wycięta wkładka z paska regulacyjnego ramiączko w plecaku i zalanego super glue. Mam nadzieję że załapiesz. Można też pokusić się o nalepkę na element spustu powiększając ten klin ale łatwiej nalepić coś klejem na plastik niż kombinować z metalem. Edited April 11, 2013 by CerberBP Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted April 11, 2013 Author Report Share Posted April 11, 2013 Dzięki wielkie. Jak kiedyś będziesz w Poznaniu możesz się zgłosić po piwo :D Quote Link to post Share on other sites
Samosss Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Witam mam ten sam problem a niestety nie można otworzyć zamieszczonej grafiki "https://lh3.googleusercontent.com/-yvl7v8zvdgY/UWaeyL8GvRI/AAAAAAAAAhQ/a2aW65VV8-0/s633/bez%C2%A0tytu%C5%82u.JPG" czy mógłby ktoś przesłać ja jeszcze raz? z góry dziękuje. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted October 29, 2013 Author Report Share Posted October 29, 2013 Zacytuje Ci dwie moje wiadomości z PW dzięki którym ktoś rozwiązał problem: Teraz dokładnie Ci nie zrobię zdjęcia, nie będę rozbierał repliki xP Ale jestem w stanie Ci powiedzieć, że w mniejszej części kostki stykowej jest taki rowek. Musisz tam dokleić kawałek plastiku tak, aby spust miał lepsze oparcie. To rozwiąże problem. Nie kleju. Ja wyciąłem plastikowy kwadrat grubości 2mm pasujący na szerokość i wkleiłem tak, by schodek miał "wyższy stopień" i dzięki temu jak spust się na nim opiera, to z niego nie spada. Bo z tego co pamiętam to spust właśnie wypychał go w jakiś dziwny sposób, że wyskakiwała. Quote Link to post Share on other sites
Samosss Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Zacytuje Ci dwie moje wiadomości z PW dzięki którym ktoś rozwiązał problem: Dzięki za pomoc pomogło, mam nadzieje, że nie tylko mi to się przyda. ;D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts