Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

CM.050A + precka ULTIMATE = problem

Recommended Posts

Czołem żołnierze

Mam kłopot z precką Ultimate. Sprawa wygląda następująco:

Lufa stok = 460mm 6.10

Precka = 509mm 6.03

Po zamontowaniu preclufy prędkość początkowa kulki spada ok. ok. 50% (do 230-210 fps), a kulki po opuszczeniu lufy i przeleceniu dystansu ok. 10-15m lecą mocno w dół. Rozbierałem i składałem wielokrotnie i zawsze efekt ten sam, a założenie stokowej lufy i problem znika.

Dodam że czasem kulki z zbierają się razem i wypadają np. po 2-3 szt. (tzn. 1-2 strzały kulki nie wylatują a trzeci strzał powoduje że wylatują wszystkie 2-3).Kulki same z siebie przez lufę przetaczają się bez problemów (G&G 0.25g).

Ponadto jeśli replikę trzymam do góry nogami to starta fps na poziomie 30% (290 fps).

Czytałem trochę i wyczytałem, że możliwy jest brak szczelności na lini dysza-lufa. Sprawdziłbym tę koncepcję ale nie wiem jak się to robi…

Inna moja koncepcja to źle wycięte okno na gumkę HU (okno to w stokowej lufie jest nieco dłuższe i nie profilowane)

Inne pomysły mile widziane, bo nie wiem jak z tym walczyć więc może lepiej lufę zwrócić do sklepu …

Wina może leżeć na drodze dysza -> lufa, a przynajmniej wszystko na to wskazuje. Sprawdzić to można trzymając replikę do góry nogami i na otwór w komorze HU tu gdzie wpadają kulki położyć kawałek papierka toaletowego na przykład i strzelając sprawdzić czy mocno go wywiewa do góry. Zawsze to da jakiś zarys sytuacji i będzie wiadomo czy to tu jest nieszczelność. Dodam, że ja wymieniając stockową lufę na precyzyjną u siebie miałem tutaj nieszczelność i sprawę załatwiło dokupienie lekko dłuższej dyszy.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym również szczelność komory HU z lufą, ja sprawdzam to w ten sposób, że zatykając koniec lufy i dolny wlot kulek dmucham w otwór "dyszowy". Jeżeli nie da rady wydmuchać powietrza to znaczy, że wszystko jest szczelne, w innym przypadku powietrze gdzieś by "syczało".

Inne pomysły to wg mnie:

- lufa moze być brudna (ulty sa czymś nasmarowane od nowości, przynajmniej u mnie tak było);

- gumka hu się podwineła lub przesuneła w czasie montarzu (u mnie w M4 lufa i komora ulta cięzko się spasowywały ale jak już się udało dały fajną szczelność).

Po zamontowaniu lufy w komorze hu sprawdzałes czy hop up prawidłowo działa? I gumka stock czy jakaś silikonka?

sprawdzałem szczelność i jest ok. Zarówno na stokowej jaki i prec. Chociaż nie sprawdzałęm opcji „do góry nogami + papierek” przy zatkanym wylocie lufy.

Gumka jest założona dobrze i nie podwinięta - sprawdzałem wilokrotnie, to można wykluczyć...

Po kolejnym montażu dzisiaj rano jedna na kilka kulek osiągała dobre prędkości a potem znów 290-300 fps i kulki leciały mocno w dół (tak jakby odwrotny hopsiup).

Przeliczałem też objętość lufy (chociaż cylinder mam bez dziur i objętość lufy nie powinna mieć znaczenia):

Stok – 13,44 cm3

Prec – 14,53 cm3

P.S. – gumka jest mi nie znana gdyż replikę kupiłem z drugiej ręki, ale uważam że jest dobrej jakości gdyż hop siup ustawiony na zero już podkręca kulki tak, że trajektoria kulki po dystanise ok. 30-40 m jest wznosząca.

Edited by Lbzdz

Może cylinder ? za długa lufa i kulki po prostu plują? . A jak nie to może lufa jest do bani , miałem lufę madbulla która była tak badziewna że na stocku 6.08 lepiej strzelał . Daj moze na maxa hop-upa i kulki polecą normalnie miałem taki problem [nazwałem to odwrócony hop-up i działało ]

• 2 weeks later...

Miałem problem tego typu z Prometheusem. Porównaj wycięcia na lufie (chodzi o te, w które wchodzi zatrzask komory HU) w lufie Ultimate i stockowej. Jeśli w Ulti są inaczej, to musisz jakoś skompensować tę różnicę. Ja Promyka musiałem szlifować. Po tym zabiegu wszystko śmigało idealnie.