Loper543210 Posted April 15, 2013 Report Share Posted April 15, 2013 Cześć ! Mam zamiar kupić baterię Lipo 7.4 V do Cm028 . Chciałbym by bateria miała taki samy ROF jak Stockowa bateria Cm028 , i nie wiem która baterie ma taki sam lub bardzo bliski Rof jak stockowa : 15C , 20C , czy 25C ? Proszę o pomoc . PS. Przepraszam wszystkich za moje amatorstwo , jestem nowy :icon_confused3: . Quote Link to post Share on other sites
szkielet1990 Posted April 15, 2013 Report Share Posted April 15, 2013 Najbardziej optymalne to 20C i 25C, na tym ROF będzie ciut szybszy ale bez wodotrysków, śmiało możesz kupować, dla cymki nic się nie stanie. Quote Link to post Share on other sites
Loper543210 Posted April 16, 2013 Author Report Share Posted April 16, 2013 Dzięki za poradę ! Jeszcze jedno pytanie . Da się jakoś obliczyć "C" ze stockowej baterii ? Jeśli tak to proszę o podanie wzoru . Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 (edited) Nie da się go obliczyć. To parametr określony przez producenta. Dla chińskich baterii może być naprawdę różny, bo praktycznie nie ma kontroli nad tym co to za ogniwa i czy trzymają jakieś parametry. Da się go natomiast pomierzyć, co jest niebezpieczne, ponieważ wymaga sprawdzenia prądu zwarciowego baterii. Działa to niekorzystnie dla samego pakietu i może być mordercze dla miernika jeśli bateria da więcej prądu niż jego zakres pomiarowy. Jeśli jednak ktoś chce wiedzieć teoretycznie, to proszę bardzo: Parametr C oznacza możliwość puszczenia przez baterię prądu o wartości pojemności (liczonego w amperach). Załóżmy, że mamy baterię o pojemności 1000mAh (1Ah). Mierzymy prąd zwarciowy który wyniósł, przykładowo, 10A. 10A / 1Ah = 10C. Czyli nasza bateria ma wydajność 10C. Jak łatwo sobie obliczyć, dla baterii 2000mAh która daje 20C, prąd wynosi już 40A, a mało który miernik jest w stanie to zmierzyć. Pomijam takie efekty jak przyspawanie się przewodów ;) Tak więc - nie róbcie tego w domu. Nie róbcie tego wcale :P Edited April 16, 2013 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 (edited) Odkopię temat. Chcę kupić lipo to cm028 i mam na myśli tą batkę http://gunfire.pl/pr...h-7-4V-20C.html Czy będę musiał kupować jakieś wtyczki, przejściówki itp.? Edited April 27, 2013 by Sharikq Quote Link to post Share on other sites
szkielet1990 Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Wystarczy, że wymienisz wtyczkę w baterii/replice. Według uznania jeśli wolisz tamyje to wymieniasz w baterii na tamyje, a jeżeli wolisz t-connect to wymieniasz w replice. Wsio w temacie. I to prosto się wymienia i to, do t-connect potrzebna jest lutownica, do tamyji nie. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Tamiye lepiej też przelutować, żeby były mniejsze straty prądu. Z pozostałej po zmianie standardu pary złączy można zawsze zrobić przejściówkę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts