tefinho Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 problem dotyczy Sr 25 od Classic Army. Jestem drugim właścicielem repliki, jednak odkupiłem ją w praktycznie nieużywanym stanie, na stockowych częściach. Jedynym małym mankamentem wewnątrz GB, jest lekko przetarty pierwszy ząbek tłoka. No więc tak. Replika przesmarowana i spodkładkowana. Szczelność układu tłok/cylinder wzorowa, nie idzie ruszyć tłoka przy zatkanej dyszy, przy wymienionym oringu na glowicy tloka i teflonie na glowicy cylindra. Dodam że stockowa głowica tłoka jest pomowa. Wsadziłem do środka SP150, i brzydkie rzeczy się dzieją - 430 FPS na chrono. Stabilne, skoki o ok 3-4 FPS. czyli po krotce - chu*owo ale stabilnie :icon_mrgreen: układ lufa komora wyglada tak : lufa PDI 6.05 650mm gumka g&g zielona komora stock Classic Army metalowa Lufa z gumką wchodzi w komorę bez żadnych oporów - być może w tym problem? Gdzie więc szukać nieszczelności - przy GBv2 long na sp150 oczekiwalem ok 530 fpsow, a więc mam o 100 za malo. Komora może powodować AŻ takie ubytki FPS ? Nie chcę wydawać kasy na BU do dlugiego GB, ale moze warto zainwestować w taki wynalazek http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1790 - standardowa głowica o poszerzonej dyszy i do tego http://gunfire.pl/product-pol-1152194827-Uszczelniona-dysza-Bore-Up-do-AUG.html Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Sprawdź czy dysza dochodzi do komory HU, bo wygląda to na brak szczelności w tym miejscu. Quote Link to post Share on other sites
tefinho Posted April 16, 2013 Author Report Share Posted April 16, 2013 dlugosc jest ok, dochodzi Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Poczytaj troszkę ten watek: http://forum.wmasg.pl/topic/135985-podrobki-sprezyn-guardera/ Poskładaj replikę na jakiejś sprężynie nie Guardera i sprawdź wynik. Jak będzie mniej więcej dobry to masz lewą sprężynę Guardera, jeśli nadal będzie zły wynik to będziemy myśleć gdzie Ci wieje w replice. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Jeżeli nawet miałbyś typową podróbę sprężyny Guarder to na pewno dawała by więcej fps na samym początku niż obecnie. Masz pewności że to 150 ? Problem raczej może być w montażu gumki, komorze HU, dyszy( oraz jej prawidłowej pracy), odpowiedni oring na głowicy tłoka. Quote Link to post Share on other sites
Chcu1995 Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Problem powinnien byc ewentualnie tylko w szczelności miedzy dysza a HU , może masz źle gumke hop-upa założoną , rozbierz i wsadz na nowo , przeczyść lufe... Quote Link to post Share on other sites
tefinho Posted April 16, 2013 Author Report Share Posted April 16, 2013 zamawialem z asgshop sp150, na opakowaniu napisane sp150, wiec najprawdopodobniej jest to sp150 :icon_mrgreen: zakladalem tez ultimate m150, i wynik byl podobny Generalnie, replika zajmuje sie kolega, przez ktorego lapki przelecialo juz wieele replik, wiec tutaj akurat mam pewnosc, ze replika jest w dobrych rekach i profesjonalnie zlozona. Tak wiec, gumka jest zalozona na pewno dobrze, nawet zmieniana byla komora na guarderowska, ktora notabene dala jeszcze mniej fps. Czytalem duzo watkow, z ktorych wynika ze warto zainwestowac w komore KA albo LayLax, ale to mozliwe, zeby stockowa CA puszczala az tak powietrze? Dysza daje swietna szczelnosc, przy tescie strzykawki. Nie wiem jak mialbym sprawdzic jej prawidlowy proces pracy. Tlok chodzi bez oporow w tym oringu, i takze daje swietna szczelnosc. Wszystko zdaje sie wskazywac na zespol komory/gumki/dyszy. Spotkalem sie tez z opinia, ze do tak mocnych sprezyn i tak dlugiej lufy (650), niezbedny jest BU, wynika to z jakiegos stosunku, dostarczanej pojemnosci powietrza z cylindra, do objetosci powietrza w lufie. Jednak przeciez przedluzony cylinder w gbv2 long, sam w sobie jest pewnego rodzaju bore upem. BU do mojej repliki to koszt ponad 300 pln. ekonomiczniej mozna wziac standardowa glowice cylindra z poszerzana dysza (taki zestaw jak podawalem w pierwszym poscie). Mogloby to cos zmienic? Quote Link to post Share on other sites
Chcu1995 Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Spróbować warto zmienić częsci może wina jest jakiegoś gów** . Być może masz zły typ cylindra do swojej długości lufy , Zmieniałeś lufe czy jest stock? jak zmieniałes podaj parametry starej lufy itd Quote Link to post Share on other sites
tefinho Posted April 16, 2013 Author Report Share Posted April 16, 2013 cyliner typ 0. lufa zmieniona na PDI 6.05 650mm ze stockowej 510mm. Quote Link to post Share on other sites
Chcu1995 Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 To dobrze bo on pracuje z lufami powyżej 450mm z tego co wiem , czyli cylinder odpada . Nie wiem co to moze być , ale na 90% chyba coś z komorą hop-up . BO jak pisałeś reszta jest w wzorowym stanie itd. Wybacz . Quote Link to post Share on other sites
tefinho Posted April 16, 2013 Author Report Share Posted April 16, 2013 nie ma cudow widocznie , biore komore KA i zobaczymy co z tego bedzie Quote Link to post Share on other sites
bronix Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 (edited) Zmień oring na głowicy tłoka na luźniejszy ,też tak miałem ,pelna strzykawka a fps -50 po powrocie do starego + 50 Edited April 16, 2013 by bronix Quote Link to post Share on other sites
tefinho Posted April 16, 2013 Author Report Share Posted April 16, 2013 sprobujemy ! i tak nie moge nigdzie znalezc komory KA poki co Quote Link to post Share on other sites
tefinho Posted April 17, 2013 Author Report Share Posted April 17, 2013 po wymianie uszczelki na stockowa, 460-470 fps. czyli jakis progres jest. widocznie zeby wyciagnac ta 500, bez wymiany komory/dyszy nie obejdzie sie Quote Link to post Share on other sites
tefinho Posted April 19, 2013 Author Report Share Posted April 19, 2013 Znalazlem na forum cytat, odnośnie GB v2 long "Ja bym próbował z podkładkami - tak montowałem w mojej sr25 sprężynę m210. Po złożeniu wszystkiego bez podkładek pokazywalo 470 fps średnio przy powtarzalności +/- 1fps. Po dodaniu 3cm podkładek pojawił się FPS, który potrzebowałem, czyli 680" (autorstwa uzytkownika Ausin) -chodzi oczywiscie o podkładki na prowadnicy sprezyny. wersja long v2 jest o 3-4 cm dluzsza od standardowej. wiec potencjal sprezyny nie jest wykorzystywany. Zamowilem wlasnie prowadnice SHS, lozyskowana. http://www.militaria.pl/shs/prowadnica_sprezyny_shs_metalowa_lozyskowana_v2_p6649.xml lozyska zwieksza naprezenie o ok 1cm. wiec do tego powinienem dolozyc jeszcze 2-3 cm podkladek. Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do glowy, to metalowe pierscienie pod sruby. Taka 'konstrukcja' skadajaca sie z kilku pierscieni spelni swoje zadanie? W takim przypadku, obawiam sie ze prowadnica bylaby za krotka. Czytalem gdzies tez o mozliwosci przedluzenia prowadnicy shs, jako ze jest ona zakonczona wkretem nimbusowym. Taka modyfikacja w przypadku podkladek jest niezbedna? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts