Sharikq Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Hej, ładowarka Batimex przestała mi działać i nie mam czym ładować batki ni-cd i nimh. Szybko potrzebuję nowej ładowary. Na dzień dzisiejszy na gunfire.pl są dostępne takie oferty: 1. http://gunfire.pl/product-pol-1152199929-Ladowarka-NiMH-REDOX-230V.html 2. http://gunfire.pl/product-pol-1152198678-Mikroprocesorowa-ladowarka-Redox-Alpha-V2.html Domyślam się, że każdy mi napisze, żebym dwójeczkę kupił, ale zależy mi na kasie bo mam inny wydatek. Jakie są różnice między tymi ładowarkami? Redoxem będę mógł tylko nimhy ładować. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Jedynka to prosta ładowarka do Nimh, nic specjalnego. Dwójeczka daje Ci za to możliwość ładowania i balansowania, w przyszłość także pakietów Lipo. Oprócz tego ma możliwość nastawienia prądu jakim będziesz ładować pakiety. W dużej mierze jest samowystarczalna i nie trzeba jej mówić, w jakim czasie i jak długo ma ładować. Automatycznie wykrywa z jakim pakietem ma do czynienia i obsługuje go w najbardziej odpowiedni sposób. Może wydaje się nieco skąplikowana ale w zestawie jest instrukcja obsługi po polsku. Zdecydowanie lepiej wyjdziesz kupując od razu Redoxa Alpha. Kiedyś zapewne dowiesz się jak fajne i wygodne są pakiety lipo a wtedy i tak będziesz potrzebować nowej ładowarki. Więc najpierw wydasz na taką do nimhów a później na taką do lipo. Redox alpha jest zaś uniwersalny i naładować może wszystko. Nie masz dość pieniędzy to może dogadaj się z jakimś kolegą, z którym się strzelasz w grupie czy ogólnie bywacie razem na strzelankach i kupcie na spółkę. Taka ładowarka spokojnie starcza na kilka baterii, kilku osób. Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 Dobra, przekonałeś mnie. Dzięki za poradę. Quote Link to post Share on other sites
Hypre Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Podczepie się do tematu i spytam czy warto dopłacić do imaxa b6 ? Narazie mam nimha 9,6v 1200mah - realnie pewnie z 1000 ;> W przyszłości chcę wsadzić jakieś lipo 7,4v 20c. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Moim zdaniem tak - to ładowarka nie tylko do ASG, może awaryjnie podładować akumulator w samochodzie, można ładować nią baterie do telefonów i innych urządzeń, spokojnie naładuje akumulatorki AA i AAA (wystarczy kupić dla wygody odpowiedni koszyk na baterie) - można dzięki temu sprawdzić faktyczną pojemność wszystkich pakietów, przez co można ocenić, czy ogniwa są jeszcze sprawne, czy należy już je zutylizować. Quote Link to post Share on other sites
zem666 Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 (edited) Zakupiłem Redoxa , denerwuje mnie kabel zasilający jack -krokodylki , i co ma sobie te krokodyli do akumulatora od auta wpiąć? I mam pytanie na jednym z boków są wejścia , i w któreś z nich wkładam kabel od batki? W zależności czy mam duże czy małe wejście? Edited June 11, 2013 by zem666 Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted June 11, 2013 Author Report Share Posted June 11, 2013 A co za problem ładować krokodylkami? Pamiętaj, by podłączyć czarny do czarnego i czerwony do czerwonego i krokodylkami wpiąć batkę. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Zakupiłem Redoxa , denerwuje mnie kabel zasilający jack -krokodylki , i co ma sobie te krokodyli do akumulatora od auta wpiąć? I mam pytanie na jednym z boków są wejścia , i w któreś z nich wkładam kabel od batki? W zależności czy mam duże czy małe wejście? Ale którą ładowarkę ? Kupiłeś na pewno bez zasilacza, wnioskując z Twojej wypowiedzi. Kolejna rzecz: ładowarki takie, czyli 12v są przeznaczone dla modelarzy na lotnisko. Pakiety ładujesz z akumulatora samochodowego. Zasilacze 12V zawsze są akcesoryjne. Do dużych ładowarek nie ma zasilaczy od razu w pudełku, kupuje się osobno :) Quote Link to post Share on other sites
sarnuch Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Trzeba czytać co zawiera pudełko ;) Każdy sklep podaje takie informacje. Cena ładowarki to dodatkowe 50 zł. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
zem666 Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 (edited) Czy batkę wspina się bezpośrednio z boku , tam gdzie jest kilka wejść na różne wielkości?? Redox alpha Edited June 12, 2013 by zem666 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 To gniazdo balansera. Czytałeś instrukcję? ;) Quote Link to post Share on other sites
zem666 Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Pobieżnie w takim razie jak mam wpiąć baterie. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 W takim razie sugeruję przeczytać ją ze zrozumieniem, zwłaszcza rozdział dotyczący ładowania. Nie będziesz musiał niepotrzebnie pytać na forum. Ewentualnie jeśli dalej będziesz miał wątpliwości, napisz jak masz zamiar podłączyć baterię i ładowarkę, ktoś potwierdzi Ci czy to połączenie jest poprawne. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Jeszcze raz zapytam. KTÓRA ŁADOWARKA?! Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Przecież pisał, że Redox Alpha. Quote Link to post Share on other sites
zem666 Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 (edited) Kwestia jest tylko podłączenia batki , w pudełku są tylko kable z dziwnymi końcówkami , nie ma kabla z końcówką standardową small Więc pytanie mam przerobić kabel na wtyk small czy po prostu takowy dokupić . Bartka 9.6 v Ni-Mh Edited June 12, 2013 by zem666 Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Raczej dokup do baterii i do repliki wtyczki deans. Właśnie takie czerwone jak ma ładowarka. Są o wiele lepsze niż mała tamiya. Quote Link to post Share on other sites
zem666 Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Dzięki wielkie za odpowiedzi , zwłaszcza hindusowi Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts