Czaja W-ch Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 (edited) Witam. Potrzebuję porady. Wymieniłem w swoim KP07 szkielet na ten od wersji 1911A1 (by pozbyć się szyny montażowej). Mniej więcej od tego czasu mam problem z blokującym się zamkiem. Wstępnie zdiagnozowałem problem i już wiem że zamek blokuje się na lufie zewnętrznej (a konkretnie na komorze nabojowej) która przesuwając się do przodu jednocześnie unosi się do góry i ociera o wewnętrzną stronę zamka. Wtedy wystarczy wcisnąć lufę w stronę przeciwną do kierunku lotu kulki i zamek od razu wraca na swoje miejsce. Zauważyłem już że mimo iż KP07 i 1911 od KJW to ten sam standard (i producent) to jednak niektóre elementy różnią się minimalnie (np. blokada zamka od KP07 mimo braku widocznych różnic nie działa ze szkieletem od 1911A1). I myślę że powodem problemów jest delikatna niekompatybilność zamka od KP07 ze szkieletem od 1911A1 (różnica w wysokości prowadnic zamka, albo coś). Sposobem na rozwiązanie problemu było by przyszlifowanie zamka od wewnętrznej strony, jednak ten zamek był już tak szlifowany bo ten sam problem występował kiedy swego czasu korzystałem z lufy zewnętrznej od WE. I zastanawiam się czy ciągłe szlifowanie zamka nie jest drogą prowadzącą do nikąd (nie mówiąc już ewentualnym powstawaniu luzów zamka) i że prawdziwy problem tkwi w nienaturalnym (może) zachowaniu się lufy zewnętrznej która podczas powrotu zamka przesuwa się razem z nim. Więc pytanie: Czy możliwe że po spasowaniu szkielet-zamek jest tam aż taki ścisk (mimo teoretycznej kompatybilności) że trzeba aż tyle szlifować (drugi raz), czy po prostu problem tkwi w przesuwającej się lufie zewnętrznej i da się temu jakoś zapobiec by uniknąć szlifowania? Edited May 13, 2013 by Czaja W-ch Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Musisz przegrzebać "krzywkę" która odpowiada za ruch lufy zew. względem komory HU, tuż obok otworu w niej przez który przechodzi oś główna. Nagminne np w WE. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts