damiiian97 Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Witam. Piszę ponieważ nie znalazłem tematu w którym było by to opisane na tyle dobrze żębym to zrozumiał. Jestem posiadaczem ładowarki redox alpha 2 lecz zanim zaczne ładowąć chciałbym sie dowiedzieć jakim natężeniem mam ładowąć betrie ni hm8,4v(1600mah) oraz baterie li-po 7,4v(2000mah). Z góry dziekuje. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Producent ogniw powinien zadeklarować właściwe parametry ładowania - jest to zależne od konkretnego modelu ogniwa. Można przyjąć bezpieczne wartości na poziomie 0.1C czyli dla 1600mAh będzie to 160mA. Oczywiście wartość ta dla Li-Po jest wyższa. Teoretycznie - im mniejszy prąd ładowania, tym lepiej dla ogniwa. Niższa temperatura w trakcie ładowania spowodowana wolniejszymi reakcjami chemicznymi zwiększy żywotność ogniwa, pojemność też powinna być większa. W praktyce - jak jedziesz rano na strzelankę, to ustawiasz wieczorem taki prąd, żeby do rana była naładowana do pełna :) Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted June 16, 2013 Author Report Share Posted June 16, 2013 Czyli to samo co w innych postach. Ja chce wiedzieć jakie natężenie mam ustawić podzczas łądowania bateri nihm 8,4v (1600mah) ładowarką redox alpha 2?? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Przeczytaj ze zrozumieniem moją odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted June 16, 2013 Author Report Share Posted June 16, 2013 Ja wywnioskowałem że mam ładować proądem o natężeniu 0,16A? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Bardzo dobrze wywnioskowałeś. Jeśli nie masz noty katalogowej dotyczącej ogniw lub nie ma na nich informacji jakim prądem je ładować, przyjmij, że jest to 160mA (możesz dać 200, zdaje się, że krok w tym Redoxie jest co 100mA). Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 (edited) Jeśli chodzi o lipo to zazwyczaj o ile nie jest napisane inaczej maks. prąd ładowania wynosi 1C do 2C. Czyli np 1600mAh lub 3200mAh ale możesz też ustawić dużo mniej jak i coś pomiędzy tymi wartościami. Ja zazwyczaj ładuje prądem ok 1/3 pojemności pakietu, czyli 800mAh u mnie. Naładowanie 400mAh zajeło nieco ponad 30 minut razem z balansowaniem - na redoxie alpha v2. Ale moja bateria ładowana była w sklepie modelarskim również prądem 5C i nic się jej nie stało. Trwało to chyba mniej niż 10 minut. W każdym razie nie zaleca się przekraczania wartości, które podaje producent. A zabawę z Nimhami podarowałem sobie w momencie jak przekonałem się na własnej skórze, że pakiet lipo to dla mnie 3-4 strzelanki bez jakichkolwiek problemów z nieciągnącym silnikiem, zacinkami itp. Olej nimha, nie warto się z tym babrać bo lipo Cie nie zawiedzie. Edited June 16, 2013 by Fedajkin Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted June 16, 2013 Author Report Share Posted June 16, 2013 Super o taką właśnie odpowiedź mi chodziło, dziekuje bardzo i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts