02kuba Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Witajcie, Jako że już od jakiegoś czasu zajmuje się tym projektem i co nieco już stworzyłem, uznałem, że założę temat, pokazujący co dotychczas udało mi się wyskrobać i co mi się uda w najbliższym czasie :D Strasznie zajarałem się VSS po obejrzeniu prac Szczepana i Mg Shutze i postanowiłem, że "a co, inni dają radę, to ja nie dam?" I tak jakoś zakupiłem sklejkę, potem tłumik, a teraz czekam aż przyjedzie do mnie lutlampa, blacha i alumweld :D Generalnie nie ma to być replika 1:1, 100% zgodności itd. Gearbox wymusza dostosowanie kształtów i raczej można to nazwać repliką OPARTĄ na karabinku VSS Vintorez. Niestety, replika nie będzie posiadała przęłącznika trybu ognia, wiem mniej więcej jak rozdzielić cały system na bezpiecznik i selektor, ale nie ogarniam jak przejść z posuwu wzdłuż gearboxa, w posuw wszerz gearboxa. Replika nie miała by szans na powstanie, gdyby nie: Szczepan, Mg Shutze, Soldat, Pan Piotr (Piogra66) i mój brat (z racji tego, że mam 16 lat i nie miałem zbyt wielu możliwości obsługi wyrzynarki itd. brat pokazał mi to i owo i pomógł w wykonaniu kolby). Wybaczcie za marną jakość zdjęć, robione telefonem :C Zaczeło się od wyrysowania zarysu kolby: Tylko czekać aż wyschnie: Wstępny kształt: Sporo zabawy tarnikami i dremelem: W międzyczasie zakupiłem tłumik: Po dobrych paru godzinach zabaw tarnikiem i dremelem, gearbox zmieścił się do środka :D : Mam nadzieję, że w najbliższym czasie będe w stanie dodać kolejne fotki z postępów :D Salut! Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Ciekawie się zapowiada. Mam nadzieję, że się uda. :D Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Szkoda, że nie ma wyglądać jak pierwowzór. Powodzenia! Quote Link to post Share on other sites
02kuba Posted June 22, 2013 Author Report Share Posted June 22, 2013 Zle sie wyrazilem, ma jak najbardziej przypominac VSSa. Z ta dokładnością chodzilo mi o 100% zgodne wymiary i wszystkie drobne szczegoliki. Jak da sie zauwazyc, juz jest za pozno, gdyz moje "zdolnosci" jesli idzie o obsluge wyrzynarki sa marne i wycinajac ksztalt za daleko polecialem z tym "garbem" kolby i jest on za krótki. Ale wraz z postepem repliki sie ucze i mam nadzieje ze jako tako mi wyjdzie :D Quote Link to post Share on other sites
akakak Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Ee tam, i tak jest spoko i przyjemnie, lepiej tak niz wgl :P Dobra robota! Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Trzymam kciuki! pokombinuj coś z przełącznikiem i będzie dobrze. Quote Link to post Share on other sites
02kuba Posted June 24, 2013 Author Report Share Posted June 24, 2013 (edited) Dobra, chyba rozkminilem selektor :D na dniach postaram sie wrzucic zdjecia co i jak :D Edited June 24, 2013 by 02kuba Quote Link to post Share on other sites
wroobelchannel Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Ja też kibicuję :D Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 (edited) Selektor czy bezpiecznik? A i lepiej pasuj GB razem z body bo później może Ci się rozjechać przy składaniu. BTW powodzenia ! Do sierpnia dokończę mojego WSS i zapodam tutorial jak zrobić selektor i bezpiecznik oddzielnie jak w oryginale (tak jak zrobiłem w AS WAŁ) Edited June 26, 2013 by mg schutze Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 (edited) Bezpiecznik to nie problem, seletor to problem. Powodzenia w projekcie, chciałbym mieć takie umiejętności w Twoim wieku. Jak miałem 16 to umiałem tylko modele sklejać :icon_wink: Edited June 26, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
02kuba Posted June 27, 2013 Author Report Share Posted June 27, 2013 (edited) Dzięki wielkie za miłe słowa, co do pytania, wiem już jak zrobić rozdzielony selektor i bezpiecznik, tylko nie bardzo mam jak to wykonać w garażu. Bardzo możliwe, że jest jakiś prostszy sposób, ale z tego co pamiętam to widziałem raz pewien fragment całego mechanizmu i na tej podstawie rozrysowałem sobie co i jak. Jak tylko uda mi się coś wykombinować to podeśle zdjęcia :icon_biggrin: + Musze się nauczyć tego lutowania alumweldem, bo jak narazie to słabo mi to idzie. Nie ułatwia mi tego też kwestia jak będe łączył pod kątem prostym, bo do dyspozycji w garażu mam tylko imadło. Edited June 27, 2013 by 02kuba Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 Najważniejsze to dobrze nagrzać materiał. Czasami trzeba powierzchnię przeszlifować jak nie klei się. Do zrobienia selektora potrzebowałem nożyc do stali, kleju i to tyle Quote Link to post Share on other sites
02kuba Posted July 1, 2013 Author Report Share Posted July 1, 2013 Siedze i siedze nad tą blachą, ale nie chce się za nic w świecie łączyć. Temperatura palnika jest, ale blacha nie grzeje się tak jak powinna. Alumweld powinien topić się od ciepła materiału, a tutaj ma problem z topieniem się nawet jak skieruje na niego płomień palnika. Nie wiem jak to rozgryźć. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Poka mnie ten palnik. Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Może zły alumweld kupiłeś , albo podróbkę . Swego czasu było głośno o tym że pojawiły się podróby Quote Link to post Share on other sites
FajnyNick Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Odkopie trochę :) Jak tam robota ? Jak tam z body, poradziłeś sobie ? Quote Link to post Share on other sites
02kuba Posted July 23, 2013 Author Report Share Posted July 23, 2013 Właśnie w tym problem, chyba od nowa będe musiał wycinać, bo od tego ciągłego nagrzewania i ściskania w imadle blacha jest strasznie krzywa. Ale nie tracę wiary, będe nad tym siedział dopóki nie wyjdzie tak jak chce :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts