maqlek Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 Witam, na początku roku kupiłem kilka replik dla siebie i kolegów. Między innymi wymienionego w temacie DBoya. Pech chciał że kupiłem je w taniemilitaria.pl i zdążyłem sie przekonać o jakości ich sewisu. replika od samego początku stwarza problemy. Problem polega na tym, że replika nie zawsze wystrzeliwuje kulke, a czasami wystrzeliwuje dwie. po obruceniu repliki magazynkiem do góry, ta łapie mniej więcej cały czas kulki i wystrzeliwuje, ale co któryś strzał idą dwie kulki. następna sprawa to mały zasięg, replika strzela może na 10 metrów, czasami na 15. Nie mam doświadczenia więc prosze o rady w miarę prosto opisane gdyż nigdy nie rozbierałem ani naprawiałem repliki. Jeśli będzie potrzeba to wrzuce filmik z pracy repliki na YT. Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 Prawdopodobnie masz coś nie tak z gumką hop-up. źle założona (rowek na lufie nie pokrywa się z rowkiem od gumki hop-up Quote Link to post Share on other sites
maqlek Posted July 10, 2013 Author Report Share Posted July 10, 2013 (edited) Rozebrałem replike na elementy podstawowe, gumka siedzi prawidłowo, ale coś innego zwróciło moja uwagę. Z gerboxa wychodzi taka polastikowa rurka, która pracuje podczas naciskania spustu. Raz jest ona luźna i lata luźno, a raz jest sztywna i nie idzie nia ruszyć. dodatkowo, po każdym strzale widać że cylinder jest w nieco innej pozycji, tak jak by sprężyna sie nie do końca zrzucała... Daje foto elementu o który mi chodzi: Czy on sie tak powinien zachowywać? Czy cały czas powinien byc sztywny? Czasami nie chowa sie do końca. Edited July 10, 2013 by maqlek Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 (edited) To jest dysza. To normalne, że się rusza podczas strzału Edited July 10, 2013 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
N0mad Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 (edited) Miałem coś podobnego z moją Gietą, też jej się zdarzało wypluwać kilka kulek na śmieszną odległość. Okazało się że w otworze lufy przez który "wystaje" gumka hopupa znalazł się metalowy opiłek. Stawiam na to że problem leży w okolicy gumki - porozkładaj, obejrzyj wszystko dokładnie. Edited July 10, 2013 by N0mad Quote Link to post Share on other sites
VasiLiev Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 W moim RK-06 miałem podobną przypadłość, mianowicie zębatka środkowa potraciła zęby. Jeśli majstrowanie przy gumce HU nie pomoże, to weź rozbierz gearbox'a i zobacz, jeśli nie wiesz jak to zrobić to dobry czas, aby się nauczyć. Przy okazji moim pierwszy rozbieranym GB był właśnie ten od RK-06 ;) Quote Link to post Share on other sites
maqlek Posted July 10, 2013 Author Report Share Posted July 10, 2013 Zębatki całe i zdrowe:/ irytuje mnie element który podesłałem wcześniej, przy obserwacji widać jak się nie cofa do końca i nie daje wejść kulkom do komory hop up. albo wchodzą 2 bo nie wychodzi cały im kulki wchodzą bez ładu... Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 Replika nie jest jeszcze na gwarancji? Popychacz nie jest pęknięty? Quote Link to post Share on other sites
maqlek Posted July 10, 2013 Author Report Share Posted July 10, 2013 rozłożyłem replikę przy pomocy filmu z YT, okazało się, że dysza nie była osadzona na swoim miejscu na listwie dosyłacza. złożyłem broń i teraz dysza pracuje prawidłowo, ale zacina się spust czasami;/ Quote Link to post Share on other sites
maqlek Posted July 11, 2013 Author Report Share Posted July 11, 2013 Po złożeniu repliki dalej występuje problem z zacinaniem się spustu na single fire, problem z kulkami również dalej występuje... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Spust się zacina bo źle poskładałeś ramie od dźwigni zmiany trybu ognia na zewnątrz szkieletu. Problem z kulkami rozwiąże zmiana gumki HU. Jak rozbierzesz replikę to sprężynkę od listwy popychacza skróć o dwa zwoje. Quote Link to post Share on other sites
maqlek Posted July 11, 2013 Author Report Share Posted July 11, 2013 Rozebrałem po raz kolejny. Zewnętrznej listwy popychacza nie da się założyć inaczej, bo przecież na ząbkach musi się to idealnie zakładać inaczej nie będzie można przełączyć trybu ognia. Co ma dać skrócenie sprężyny? Replika teraz strzelała całkiem spoko, i nawet za każdym razem leciały kulki, ale zacina się regularnie mechanizm w środku... Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Podkładkowanie. Quote Link to post Share on other sites
maqlek Posted July 13, 2013 Author Report Share Posted July 13, 2013 O co chodzi z tym podkładkowaniem? Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 Wpisz w gogle. To "ustawianie zębatek" Quote Link to post Share on other sites
maqlek Posted July 15, 2013 Author Report Share Posted July 15, 2013 Dzieki, zrobiłem według instrukcji w necie. Póki co replika sprawia wrażenie jak by wszystko dobrze działało:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts