Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

CM 0.31 jak konserwować i dbać o tą replikę?

Recommended Posts

Ger jeżeli będzie dobrze traktowany wytrzyma sporo. Dobre traktowanie znaczy nie pakowania w kable 11,1v LiPo tylko 7,4v lub 9,6v starszych baterii (o ile pamiętam tam chyba stokowo NiMha wkładają). Na początek nie ma też potrzeby wymieniania kabli. Natomiast densowne jest wymienienie gniazda bezpiecznika na takie o mniejszych stratach ( na samochodowe naprzykład).

Cała ingerencja w okablowanie sprawi mniejszy opór obwodu co będzie skutkowało mniejszym zużyciem prądu i mniejszym grzaniem się baterii. Wzrośnie choć nieznacznie rof.

Osobiście w Cymę 031 nie inwestowałbym nic więcej niż gumę hopa. Niestety jest to w tym momencie replika starej generacji. Zupełnie inaczej rzecz się ma z serią Rk Boyja. W replikę (szczególnie ze stalowym korpusem) można inewstować i zrobić z niej już konkretną zabawkę..

I rzecz w kółko powtarzana. Nieważne jakiego typu pakiet zasilający macie. Traktowanie go dobrą mikroprocesorową ładowarką przedłuży mu zycie. Szanowane batki potrafią się odwdzięczyć ( mój stik 9.6v NiMHa Firefoxa działa już trzeci rok ładowany Imaxem)

Arend czy wiesz może czego przyczną było częściowe stopienie się izolacji kabli, i rozszerzenie folii trzymającej baterię? Wg. mnie bezpiecznik nie zadziałał, a powinien ponieważ opór musiał być ogromny skoro aż sylikon się stopił a ponad to nie wiem czy nie stracę gwarancji jeśli zlutuję tam gniazdo bezpiecznika samochodowego. Cymka ma dokładnie dzisiaj tydzień a już takie problemy:( Od takiej temp. mogło się coś stać gearboxowi? Czy Radziłbyś mi oddać replikę na gwarancję do krakmanów? I co można w domu zrobić na takie temperatury wewnątrz repliki? Poza tym przeraziłem się trochę tym blokującym spustem może selektor się stopił?

Pozdrawiam

Narkil

Edited by Narkil