Serafin0 Posted August 13, 2013 Report Share Posted August 13, 2013 Witam, od niedawna jestem posiadaczem AK 47 Full Wood & Metal EBB Cyberguna. Niestety karabin zaczął strzelać co 2 strzał czasem po 2 kulki a czasem zwyczajnie wypluwa amunicje. Lufa jest czysta. Myślałem nad rozkręceniem go i sprawdzeniem gumki HU, jednak poki co wydaje mi sie, ze jestem zbyt zielony w tym temacie, wiec wolałbym pójść do taktycznego w Krakowie by to sprawdzili i może przy okazji, wymienić lufę na precke oraz gumkę HU -bez względu na to czy stockowa jest zniszczona czy nie. -Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co może być przyczyna takiego działania repliki? -Jaka lufę ewentualnie wybrać, najlepiej w Taktycznym http://taktyczny.com/lufy-precyzyjne-pl.html oraz którą gumkę HU? http://taktyczny.com/gumki-hop-up-pl.html niestety nie widzę u nich systemy, ktora tak wszyscy zachwalaja. PS Czy Cybergun to ta sama marka co CYMA z ta różnica ze CG posiada prawa do trademarków? po zdjęciu pokrywy komory zamkowej widnieje oznaczenie CM10 i nie widzę (zewnętrznie) żadnych różnic pomiędzy tymi dwoma firmami jeśli chodzi o AK47. Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 13, 2013 Report Share Posted August 13, 2013 (edited) Lufy tanie to systema, madbull , gumka zielona G&G albo systema energy, z systemą możesz mieć problem z założeniem, bo jest gruba. Do zielonej G&G prawdopodobnie trzeba będzie robić nowy, cieńszy dystanser, dołączony razem z gumką jest duży i jeśli hop jest na 0 to brzuszek gumki i tak wystaje. W mojej cm 0.48 nie trzeba było. W razie czego robisz dystanser z kawałku oringa, wkładu od długopisu. Systeme dostaniesz na allegro, ostatnio brałem u sprzedającego: cytadelaasg, lufę też powinieneś tam dostać. Popatrz jeszcze na YT jak robi się uszczelnienie gumki taśmą teflonową. Mimo że jesteś początkujący to sobie poradzisz, aby guma lepiej weszła w komorę, psiknij ją olejkiem sylikonowym z wierzchu- uważaj aby nie wpadł do środka bo będzie problem z kręceniem kilkunastu kulek. edit: Nie zapomnij dobrać lufy do typu cylindra. Edited August 13, 2013 by P&P Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 13, 2013 Report Share Posted August 13, 2013 (edited) Jeśli tania lufą według Ciebie jest Systema i polecasz ją zaraz obok Madbulla to nie masz racji... Madbull, JBU, SRC, G&G itp to są tanie lufy. Zielona gumka G&G jest grubsza od Systemy Energy?? To ja chyba jakies podrubki Systemy kupuje bo moje są cieńsze od G&G i za każdym razem się je lżej montuje w komorach HU.... Przy G&G nigdy nie musiałem "dorabiać" dystansera. Jak ci na zerowym hopku podkręca już kulkę to daje się miększy, podkreślam miększy dystanser a nie "cieńszy" lub/i piłujemy łoże pod sam dystanser aby on mógł siedzieć głębiej... O teflon fix'ie się nie wypowiem bo nie używam tego patentu a wyniki moich prac są na wysokim poziomie. Edited August 13, 2013 by verb007 Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 13, 2013 Report Share Posted August 13, 2013 Tak, energy jest grubsza, na forum nawet to piszą. W m16 miałem przypadek- hopek na 0 a kręci w kosmos. Po co piłować ramię? Jak zmienisz za jakiś czas gumkę to trzeba kombinować nowe bo na tym będzie za mało kręcić. Co do teflonu nie wszędzie konieczny, chociaż raz się zgadzamy ? :P :P :P Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 13, 2013 Report Share Posted August 13, 2013 Nie trzeba kombinować z nowym ramieniem, trzeba podkręcić bardziej hopka, regulacja będzie już mniej czuła jak przed piłowaniem loża na dystanser. Systema nie jest grubsza, raz jeszcze ci to powtórzę. Na montowałem się i System i G&G to wiem co pisze. Systema zawsze lżej wchodzi do komory, różnica jest w grubości kołnierza !!! Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 13, 2013 Report Share Posted August 13, 2013 W takim razie trafiłem jakąś trefną, rządziła zielona G&G, postanowiłem spróbować systemy. Zamiast piłować wole dorobić nowy "wałeczek" tyle ode mnie. Quote Link to post Share on other sites
Serafin0 Posted August 14, 2013 Author Report Share Posted August 14, 2013 Dziekuje slicznie za odpowiedzi :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts