Mr F Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem na tym forum, a swoją przygodę z as zacząłem niedawno, mianowicie od kupienia mojego kochanego shotguna mp003 AGM long. Później dołączyłem do mojego uzbrojenia http://gunfire.pl/product-pol-1152189531-Replika-pistoletu-C25.html. Jestem z niego zadowolony, strzela celnie i ze sporą mocą jak na taki mały pistolecik. Do tego czasu jako repliki bocznej używałem zwykłego taniego chińskiego pistoleciku z zabawkowego, wiecie byle co, ale z kolegami można się postrzelać. Ale teraz uzbierałem trochę grosiwa i chciałbym kupić jakąś dobrą replikę pistoletu jako replika boczna, która ratowałaby moje cztery litery w razie braku amunicji w shotgunie. Myślałem raczej nad zasilanymi akumulatorkiem, ew. pistolecie maszynowym, co byłoby miłym urozmaiceniem od shotguna. coś do 200-300 zł. W oko wpadł mi : http://gunfire.pl/product-pol-1152191181-Replika-pistoletu-CM121.html Czytałem na jego temat opinie pozytywne jak i negatywne, więc się waham. Co o tym myślicie? Byłbym wdzięczny za propozycje z Waszej strony. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 W Twoim budżecie (do około 300zł) to najlepiej wziąć Mp5 od Galaxy. Małe, poręczne, polecane. Sprawdzi się na pewno dużo lepiej niż pistolet. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 20, 2013 Author Report Share Posted August 20, 2013 Ok. Dzięki. Mam jeszcze pytanie, mianowicie czy modele PM5K PDW [G5] i PM5K [G5K] różnią się czymś oprócz kolby? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Z tego co mi wiadomo to nie. Poczytaj to sobie, a dowiesz się więcej. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 20, 2013 Author Report Share Posted August 20, 2013 Replika całkiem fajna, mam jeszcze pytanie co do baterii. Rzeczywiście jest aż tak źle? czy wymianą mogę się nie martwić? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Jeśli chcesz korzystać z chińskiej baterii polecam używać mikroprocesorowej ładowarki. Chińskim prostownikiem dodawanym do zestawu możesz łatwo zabić pakiet. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 20, 2013 Author Report Share Posted August 20, 2013 Na chwilę obecną nie stać mnie na dokupienie ładowarki, ale na rzeczch z zestawu replika powinna trochę pociągnąć, nie? A orientuje się ktoś może ile na oko wytrzymuje ta bateria 8,4? Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Zależy od dbania jeśli ładujesz tyle czasu ile trzeba nie przeładujesz na pewno 1 rok jeśli trafisz na dobry pakiet to nawet dłużej. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 21, 2013 Author Report Share Posted August 21, 2013 Chodziło mi raczej ile jednorazowo będę mógł postrzelać, zanim znowu trzeba będzie ładować. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Na tej "ładowarce" dołączanej w zestawie (czyli "prostowniku" jak zauważył @Buniek) może być różnie z tym ładowaniem, są straty i batka nie jest ładowana do pełna. W konsekwencji szybciej traci moc. Jak będziesz mało strzelał i krótkimi seriami, to możliwe, że pociągnie całą strzelankę, trzeba by przetestować po prostu (ale na następne spotkanie musowo do ładowania) ; ale jak poniosą Cię emocje i będziesz siał kompozyt w setkach BB, to może być tak, że w połowie imprezy zostaniesz bez prądu. Zapytaj znajomych, może ktoś ma ładowarkę mikroprocesorową i Ci podładuje. Z doświadczeń moich kumpli wychodzi, że stokowa 8,4V z zestawu JG ładowana na mikropocesorowej radziła sobie całkiem sensownie i wykazywała "zmęczenie" dopiero po jakichś 10-12h manewrów. Fakt, że nigdy nie strzelamy na kilogramy, ale szacuję, że na jakieś 500-800 BB powinna na pewno wytrzymać. Pewnie dużo zależy też od jakości samych ogniw. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Tak jak JarekPN napisał-pogadaj z kolegami, u nas do niedawna to była norma, że ktoś komuś ładował lipola, bo nie każdy miał swojego chinskiego imaxa ;). Quote Link to post Share on other sites
Lukpaj Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Nie lepiej byloby kupic uzywanego kalacha Cymy (CM.028/CM.031)? Moim zdaniem o wiele lepszy wybor od pistoletu/pistoletu maszynowego, chociaz wtedy pompka musialaby pojsc na polke. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 21, 2013 Author Report Share Posted August 21, 2013 Zapytaj znajomych, może ktoś ma ładowarkę mikroprocesorową i Ci podładuje. Z tym będzie problem, bo ja jestem w tym temacie najbardziej ogarnięty ze wszystkich i ode mnie się zaczęło zainteresowanie profesjonalnym asg. AEG ma tylko jeden z nas, a i tak chyba jakieś badziewie. Kupił dość dawno temu m4 na allegro, i to nie w pełnej skali, więc na jego ,,ładowarkę" nie liczę. Aczkolwiek nie miałem okazji postrzelać. Reszta ma jakieś sprężynowe chinole niewiadomego pochodzenia. Czyli jak na razie moje repliki i ew. ta ,,m4" są najlepsze w tej grupie. Na szczęście kolega chce dołączyć do zabawy i w niedługim czasie chce zamówić jakąś pompkę, bodajże 58 DE. I pomyślałem, że dołączę się do zamówienia, bo przydałaby mi się sensowna broń boczna. Zresztą asg już mnie wciągnęło :] Nie lepiej byloby kupic uzywanego kalacha Cymy (CM.028/CM.031)? Moim zdaniem o wiele lepszy wybor od pistoletu/pistoletu maszynowego, chociaz wtedy pompka musialaby pojsc na polke. Jak pisałem zależy mi na dobrej replice bocznej. Z 003 nie chcę się na razie rozstawać, ale wiem, że później będę potrzebował czegoś lepszego. Dlatego pomyślałem o pistoletach maszynowych. Dobra broń boczna, w razie uszkodzenia repliki głównej może ją zastąpić no i po zmianie repliki głównej na lepszą zawsze może zostać na swoim miejscu ,,u boku" utrzymując zadowalający poziom. Myślę też o jakimś tuningu w przyszłości, np preclufa + zmiana gumki hop up oraz bateria na lepszą. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Nie lepiej byloby kupic uzywanego kalacha Cymy (CM.028/CM.031)? Moim zdaniem o wiele lepszy wybor od pistoletu/pistoletu maszynowego, chociaz wtedy pompka musialaby pojsc na polke. Stara prawda głosi ,że używki nie są polecane nowym. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 21, 2013 Author Report Share Posted August 21, 2013 Z pistoletów maszynowych ten galaxy najlepszy wybór? Pytam się, bo replika mi się podoba, ale to co przeczytałem do tej pory (tyle się w niej psuje) to aż strach kupować. Sprawdza się to w praktyce? Czy żeby spokojnie używać tej repliki trzeba wyłożyć dodatkowo 200 zł na usprawnienia typu bateria, ładowarka, gumki hop up itp? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Mp5k/PDW Galaxy to jedne z najbardziej polecanych replik dal początkujących, jak by to powiedział mój kolega "istny kombajn". A swoją drogą to gdzie naczytałeś się tych negatywnych opinii? Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 21, 2013 Author Report Share Posted August 21, 2013 Choćby i tu : http://forum.wmasg.pl/topic/32486-oficjalny-mp5kpdw-galaxy/ Oczywiście czytałem też dużo pozytywnych, ale jak przeczytałem ile to trzeba wymieniać to się przestraszyłem. Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za pomoc i rozwianie moich wątpliwości. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Ej ale to nie jest tak ,że musisz coś wymieniać. Kup, przestrzel i przekonaj się czy istnieje potrzeba wymiany jakiś elementów. Miałem do czynienia z paro letnim stockiem i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 21, 2013 Author Report Share Posted August 21, 2013 Wiem, że nie muszę wymieniać, ale z tego co przeczytałem dobrze byłoby wymienić. I myślę, że jednak zakupię tą mp5, a później dozbieram i zrobię tuning. PS słabo się orientuję na tym forum, mógłbyś napisać, w którym dziale znajdę coś na temat uszczelnienia repliki? Bo podobno to też nie zaszkodzi. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 Poszukaj na necie (np. Youtubie) czegoś takiego jak teflon fix - to chyba najprostszy i najtańszy sposób na uszczelnienie. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 22, 2013 Author Report Share Posted August 22, 2013 Ok. Dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Mr F Posted August 23, 2013 Author Report Share Posted August 23, 2013 Jaką baterię z taiwangun.com polecacie do tej repliki ? Chodzi mi o konkretny model 9,6 i czy ładowarka stockowa nie zepsuje tej baterii? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts