tomekp_2005 Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Witam Jestem nowicjuszem w dziedzinie asg więc z góry przepraszam za ewentualne błędy :) Niedawno kupiłem Cymę 048 . Wszystko było super do momentu gdy nagle przestał działać ogien ciągły . Potem karabin zamilkł całkiem . Po częściowym rozłożeniu i kilkukrotnym mocnym przełączeniu bezpiecznika ogień pojedyńczpowrócił ale przy położeniu ogień ciągły karabin nadal nie daje oznak życia . Czy możecie mi doradzić co możnz ztym problemem zrobić w warunkach domowych . Niestety serwis jest w Wrocławiu ( serwis w Rudzie Śląskiej nie zajmuje się Cymą ) . Z góry dziękuje za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Może selektor ognia się rozsynchronizował? Musisz wyjąć GB z korpusu i ponownie złożyć selektor do kupy poprawnie. Quote Link to post Share on other sites
tomekp_2005 Posted September 3, 2013 Author Report Share Posted September 3, 2013 Czy demontarz selektora jest skomplikowany ? rozkładanie broni już opanowałem:) Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 (edited) Skoro karabin wcześniej działał, to przyczyny mogą być dwie. Albo problem z przerywaczem (zdarza się w GB3), który raczej Cię przerasta, albo nieprawidłowe złożenie repliki (przy założeniu, że w tzw. międzyczasie wyciągałeś gearbox). Jeśli nie odkręcałeś nic przy samym GB sprawdź czy prawidłowo założyłeś dźwignię, do której przykręcasz zewnętrzny selektor. Jej "tylne" zęby muszą być odpowiednio spasowane z odpowiednim elementem na zewn. powierzchni GB. Jeśli to przerywacz znajdź serwisanta/odeślij kbk "na gwarancję". EDIT: Nath - nie wiem jak Ty, ale ja nie spotkałem się jeszcze z samoistnym rozsynchronizowaniem selektora w AK. Edited September 3, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
tomekp_2005 Posted September 4, 2013 Author Report Share Posted September 4, 2013 Nie wcześniej nie rozkładałem broni . Selektor początkowo ciężko chodził , do awarii doszło pod moją nieobecność - bronią bawiły się dzieciaki pod nadzorem żony więc nie wiem czy nie zastosowali jakiś rozwiązań siłowych . W chwili obecnej przy dociśnięciu przełącznika maksymalnie w dół broń działa ogniem pojedyńczym . Czy ma sens kompletne rozebranie broni i sprawdzenie wzrokowe mechanizmu przełącznika ? Serwis niestety we Wrocławiu i dochodzi problem wysyłki broni . Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 EDIT: Nath - nie wiem jak Ty, ale ja nie spotkałem się jeszcze z samoistnym rozsynchronizowaniem selektora w AK. Samoistnym to bym go nie nazwał (trochę mu pomogłem trenując "na sucho" odbezpieczanie i zabezpieczanie repliki), ale miałem taki przypadek ( zabezpieczam, odbezpieczam na ciągły a tam pojedynczy, przerzucam na pojedynczy a tam... pojedynczy). Quote Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Ja swojego czasu miałem podobną sytuację miałem w AKMN`ie firmy CYMA CM.036 u mnie pomogło bodajże samo zdjęcie osłony śruby na której jest selektor i albo trzeba było trochę poluzować albo dokręcić,już nie pamiętam niestety. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Samoistnym to bym go nie nazwał (trochę mu pomogłem trenując "na sucho" odbezpieczanie i zabezpieczanie repliki), ale miałem taki przypadek ( zabezpieczam, odbezpieczam na ciągły a tam pojedynczy, przerzucam na pojedynczy a tam... pojedynczy). Ale jesteś pewien, że doszło do rozsynchronizowania zębów? :icon_eek2: Czy może "standardowo", przycięła się dźwignia przerywacza? Nie wcześniej nie rozkładałem broni . Selektor początkowo ciężko chodził , do awarii doszło pod moją nieobecność - bronią bawiły się dzieciaki pod nadzorem żony więc nie wiem czy nie zastosowali jakiś rozwiązań siłowych . W chwili obecnej przy dociśnięciu przełącznika maksymalnie w dół broń działa ogniem pojedyńczym . Czy ma sens kompletne rozebranie broni i sprawdzenie wzrokowe mechanizmu przełącznika ? Serwis niestety we Wrocławiu i dochodzi problem wysyłki broni . Pomijając kwestie ew. gwarancji, możesz wyciągnąć GB i sprawdzić czy nie doszło do wyłamania/przestawienia (?) mechanizmu przekładni selektora. Zamiast wysyłania karabinu do serwisu możesz również rozważyć poszukanie serwisanta w stosownym wątku na forum głównym, albo na śląskim. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Kuba, na bank-wyjąłem gearbox z korpusu, ustawiłem te zębatki od selektora jeszcze raz, włożyłem, wszystko porządnie poskładałem i z tego co wiem to ta replika do dziś pięknie śmiga :). Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 No cóż, widać są na tym świecie rzeczy, o których się filologom nie śniło. :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts