F_N_G Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 Witam. Pewnie jest to dość dziwne i nietypowe pytanie (w sumie to kilka pytań), ale chodzi mi o ten specyficzny kamuflaż na hełmach amerykańskich żołnierzy w Panamie - te takie jakby paski z materiału czy czegoś: http://tinyurl.com/n9hhyrz Mianowicie: czy tego typu kamuflaż był używany gdzieś poza Panamą? Jakie jednostki amerykańskie go używały - bo chyba nie wszystkie, prawda? No i najważniejsze - jak można by odtworzyć taki kamuflaż (bądź też gdzie można by go dostać)? Z góry przepraszam, jeśli pytanie jest głupie, lecz mimo poszukiwań nie znalazłem informacji na ten temat. Pozdrawiam i, również z góry, dziękuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 Tyle udało mi się znaleźć w internecie, może naprowadzi Cię to trochę I have a "Rag Top" cover. It is made of old BDU strips sewn on Kevlar cover. It is hard to come by, lucky I got it from a friend who used to be with 7th Infantry Division although he never seen action in Panama and Grenada. According to him, 7th ID decided to go "tactical" so they issued "rag top" to everyone in division even though not everyone deployed to Panama. Rangers were known to wear this type of cover as well. Quote Link to post Share on other sites
F_N_G Posted July 14, 2013 Author Report Share Posted July 14, 2013 mikunda: dzięki za tą informację, pomogła mi w tej sprawie. :) Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 (edited) Cześć. Mam dwa pytanka. Czy Aimpointy 3000 były już używane w panamie (Na stronie producenta jest podana data wprowadzenia do produkcji 89', a operacja odbyła się w grudniu, więc jest duże prawdopodobieństwo użytku przez specjasów)? Drugie pytanie, to czy podczas tej samej operacji, Delta używała już kasków Pro-Tec oraz gogli SW&D? Z tego co wyczytałem w innych tematach były rzadkie wśród przeciętnych żołnierzy piechoty, ale można było je znaleźć np. w załogach LAVów 25. Edited September 17, 2013 by Yahalom Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 (edited) rok produkcji nie oznacza , że dany sprzęt od razu ląduje w jednostkach. PASGT teoretycznie był na wyposażeniu od 1980 a połowa żołnierzy na Grenadzie i tak nosiła M1, M69 lub mieszane elementy. Na fotach z Panamy też dużo osób nosi M69, karabinki M16A1, szelki H. (9 lat po oficjalnym wprowadzeniu systemu) Wojsko najpierw używało sprzęt znadjujący się w magazynach. Delta używała sporo sprzętu przeznaczonego dla jednostek SWAT, więc poszukałbym w tę stronę. Szukałeś już informacji/fotografii na ten temat czy może czekasz na "gotowca"? Nie widziałem fotografii żołnierzy (marines, rangers, 7th ID, 82abn), którzy nosiliby SW&D Załogi pojazdów - to co innego A tak na szybko to polecam te pozycje, pozwolą Ci odrobinę wgłębić się w temat: Rottman-Volstad "Panama 1989-1990" (Osprey) Rottman-Zgonnik " Operation Just Cause"(Concord) Green - US Army Light Forces (Concord) Rottman - Inside US Army (osprey) Edited September 16, 2013 by Belfer Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Belfer, dużo konkretnego info, dzięki wielkie. Szukałem trochę fotek, no cóż, a szukając ich natrafiłem (bardzo szybko) na coś, co było opisane na DF w Panamie. Wszystko było fajnie, gdy po paru minutach nie natrafiłem na to samo zdjęcie, tyle że z opisem jakoby miało pochodzić z Grenady. Wolę się spytać dla pewności, czy już w 89 1-SFOD używała Kasku pro-tec. Co do PASGT - trafiając na foty marines na początku zdziwiłem się, że 30% żołnierzy wciąż używała Hełmów M1. Jednak po dosyć obszernym przeglądzie zdjęć uznałem to za rutynę ;) No i pozostaje sprawa Aimpointa 3000. Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 (edited) co to kasków i reszty szczegółów, zerknij tu: http://iacmc.forumot...posted-by-nkomo Edited September 17, 2013 by Belfer Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 (edited) Hmm, ewidentnie pro tecy i PASGT. Dzięki wielkie za info! P.S Dawno temu dogrzebałem się do tych fotek - link na militaryphotos. Teraz mi o nich przypomniałeś. Dzięki za pomoc! Edited September 18, 2013 by Fort Quote Link to post Share on other sites
ForestUSMC Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Witam. co do Aimpoint 3000. Nie widziałem na żadnych fotach, żeby były używane w Panamie. Zbytnio nie interesuję się reko Delty z tego okresu więc mogę się mylić ale wątpie, żeby wystepowały. Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 a tu patrzyłeś? http://airsoft-army.com/archive/index.php?thread-381.html nie jestem ekspertem od koli i lunet, ale na tych fotach nie wyglądają mi na Aim. 3000 Czemu akurat ten modela Aimpointa 3000? masz takiego i próbujesz dopasować? Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 (edited) Nie, to jedyny z sensowniejszych który mi pasuje pod względem wizualnym. Na razie nie mam ale chcę się zaopatrzyć :icon_wink: Tak, te na fotach operatorów to aipointy 3000 :icon_smile: Edited September 20, 2013 by Fort Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 I jeszcze trochę was pomęcze. LBV(e) były już na stanie? Próbuję podpasować, bo dostałem jedną za śmieszne pieniądze, ale prędzej czy później i tak planuje kupno zwykłej LBVki. Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 A czy przeczytales ktoras z tych pozycji ksiazkowych ktore podalem wczesniej? Quote Link to post Share on other sites
ForestUSMC Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 (edited) Nie widziałem, żeby jaka kolwiek jednostka (Regularni, specjalni itp) używała LBV w Panamie podczas inwazji. Chyba, że krótko po jej zakończeniu. Pierwsze LBV ki (wersja z prostymi kieszeniami) pojawiły się co prawda w śladowych ilościach ale pojawiły podczas Pierwszej wojny w zatoce. Edited October 5, 2013 by ForestUSMC Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Dokladnie. 7th ID uzywala ich podczas cwiczen w kraju. Na wyposazeniu byly tez w 1-17reg. w Korei. Weterani opisywali ze w tamtym klimacie bylo w nich za goraco! Jak kolega Fort popatrzy na fotografie to zauwazy te kamizelki tez zdejmowali. Quote Link to post Share on other sites
Tacho Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 (edited) I jeszcze trochę was pomęcze. LBV(e) były już na stanie? Próbuję podpasować, bo dostałem jedną za śmieszne pieniądze, ale prędzej czy później i tak planuje kupno zwykłej LBVki. LBV... ale drugiej wersji ^(2rd pattern) były używane, na zdjeciach z linku Belfra widać owe u Delty. Tą którą dostałeś za śmieszny pieniądz jest pewnie LBV trzeciej wersji czyli LBV-88 (kontrakt '94?). Pierwsze LBV ki (wersja z prostymi kieszeniami) pojawiły się co prawda w śladowych ilościach ale pojawiły podczas Pierwszej wojny w zatoce. Pierwsze LBV pojawiły się w połowie lat 80-tych. To które widziałeś w Pustynnej Burzy (i okolicach) to LBV drugiej wersji (fotka owej powyżej) lub LBV produkcji ABA w kolorze tan. Edited October 5, 2013 by Tacho Quote Link to post Share on other sites
ForestUSMC Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Dokładnie. Tylko dostanie takiej LBVki nawet na Ebay jest ciężkie a w PL to już totalnie graniczy z cudem. Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 (edited) 9ty pułk piechoty, 7th ID Fort Ord 1989r Poniżej kilka fotek 7th ID z Koreii z 1988r Edited October 5, 2013 by Belfer Quote Link to post Share on other sites
Tacho Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 (edited) (...)dostanie takiej LBVki nawet na Ebay jest ciężkie a w PL to już totalnie graniczy z cudem. Gdyby były łatwo dostępne nie byłby już takie fajne... ...i z tematu o "Just Cause" zrobił się topic LBV-owy Parę ujeć SFG(A) Edited October 5, 2013 by Tacho Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 @ Belfer - no cóż, Inside U.S Army jest już w drodze do mnie. Tak, po przeczytaniu tych postów ewidentnie wnioskuje, że mam wersje III (szytą na siatce, jeżeli nie, to mnie poprawcie). Dobra, czyli na razie kontynuuje kompletowanie Alicji, a potem zaczynamy się bawić z LBV. Dzięki za pomoc Panowie! P.S Tacho, zarąbiste foty :icon_razz2: . Quote Link to post Share on other sites
Tacho Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 (edited) Jak siatkę masz i skośne kieszenie to już nie LBV trzeciej wersji a "LBV Enhanced" (ELBV) czyli następny krok w ewolucji tego wzoru. Przy kompletowniu Alicji zwróć uwagę by nabywać elementy w kolorze OD lub zbliżonych ("D" na foto poniżej) unikaj natomiast paskudnej zieleni charkterystycznej dla końcowego okresu produkcji Alicji ("C" na foto poniżej) Edited October 6, 2013 by Tacho Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 tak, odcień musi "wchodzić" więcej w brąz niż czystą zieleń. Jak plecaka będziesz szukał to pas biodrowy musi być zakończony klamrą LC2 (nie fastex) I tak nawiasem to z tym ALICE z lat 70-80 też już nie łatwo :) Quote Link to post Share on other sites
Fort Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Aha, i rękawiczki w oliwce czy sage green? Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 ani takie ani takie popatrz na zdjęcia i napisz czy i jakich w ogóle używali A najlepiej to napisz z jakich Ty źródeł obecnie korzystasz? Jaką jednostkę masz na myśli (USMC, Powietrzno-desantowe, US Army,SF) Bo to, że wtedy wszyscy BDU Woodland (na przestrzeni lat różniły się) i ALICE używali to wiadomo, ale diabeł tkwi w szczegołach i dopiero jak sprecyzujesz jednostkę, którą chcesz rekonstruować lub na niej się stylizować to wtedy można zacząć temat o rękawicach, butach, hełmach, okularach itp Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 hmm, niestety nie mogę edytować żeby nie było to podpowiem: Rottman & Zgonnik - str.22 :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts