jakub113a Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 (edited) Witam. Jestem od niedawna posiadaczem stockowej bateri GFC 1600 mAh 1.2 V która ma 7 ogniw. Podczas rozładowywania słychać ciche, dziwne odgłosy oraz pojawił się lekki osad (zdjęcie). Za 1 razem postanowiłem to "olać" ale dzisiaj już się zacząłem z lekka niepokoić, chciałem rozładować baterię do 6.3V ale wlaśnie przez te odgłosy przestałem już to robić i skończyłem na 6.7V. Bateria się rozlewa ? Baterię rozładowywałem wentylatorem komputerowym 12V 0.16A a żeby przyśpieszyć rozładowywanie później dodałem drugi taki wentylator 12V 0.15A. Przez godzinę-dwie-trzy nie słychać odgłosów dopiero później się zaczynają, tak jakby coś strzelało, i słychać taki "odgłos prądu" ale bardzo cicho. Od razu mówię że nie robiłem zwarć. Baterię użytkowałem już 2 razy, i żadnych większych problemów nie było, zastanawiam się czy zostawić ją na noc na ładowanie, szczerze boję się, że coś się może stać. PS: Napięcia podaje w czasie pracy bateri, bo w spoczynku aktualnie ma 7V. Czyli 1V na ogniwo. Edited October 3, 2013 by jakub113a Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Kup porządną ładowarkę albo pożycz od kogoś kto ma. Tak kończą się zazwyczaj zabawy z prostownikiem z zestawu. Quote Link to post Share on other sites
jakub113a Posted October 3, 2013 Author Report Share Posted October 3, 2013 Jak myślisz, bateria do wyrzucenia czy pożyje jeszcze ? Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 (edited) Mozliwe że pozyje, jak pare razy naladujesz i rozladujesz dobra ladowarka mikroprocesorowa. Przepraszam za brak polskich znakow, mój telefon nie wszystkie obsluguje. Edited October 3, 2013 by OldWolf86 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts