Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pistolet elektryczny - ładowanie, zmiana baterii na lipo

Recommended Posts

Witam,

mam dopiero zamiar zacząć zabawę z ASG i na razie jestem na etapie kompletowania sprzętu. Powoli myślę też o replice bocznej i biorę także pod uwagę replikę elektryczną (np. CM.121).

Tutaj mam mały dylemat: zdążyłem się już z orientować że stockowe baterie, a tym bardziej ładowarki są uznawane za zło. Co więcej, mam już ładowarkę procesorową,więc wyrzucenie ładowarki stockowej (oczywiście do przeznaczonego do tego celu pojemnika;) ) nie wiązałoby się z wielkim bólem, ale... Zauważyłem, że w przeciwieństwie do karabinków, baterie do pistoletów nie posiadają jako takich wtyczek, a tylko styki, które są łączone z repliką podczas wciśnięcia baterii "gdzieś" (w tych oglądanych przeze mnie była to przestrzeń pod lufą). Jak się ma taki brak wtyczki do ładowania np. Power Beanem (za pomocą krokodylków? czy to bezpieczne?)

Druga sprawa to kwestia wymiany takiej baterii (najchętniej na LiPo). Czy są jakieś przejściówki "wcisk" -> np. tamiya? Podczas moich poszukiwań natknąłem się jedynie na rozwiązania wykonane metodą chałupniczą i zastanawiam się, czy wsadzenie "normalnej" baterii jest w ogóle możliwe bez wieczora spędzonego z lutownicą?

W CM030 spokojnie wymienia się standardowy pakiet na LiPo 7,4V 850mAh 1c. Kwestia montażu mosfetu i wymiany styku baterii na na dwupinowy. Sądzę że w CM121 będzie też bezproblemowo to zrobić bo jest tam więcej miejsca (batka i mosfet wchodzą w miejsce standardowego pakietu). Mi robił to Kermit z serwisu sklepu DEFCON i sądzę że nie byłoby głupio uderzyć do niego.

• 2 years later...