Pon Pon Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Witam! Mam do was pytanie ponieważ pomalowałem moje łoże od m14 lakiero bejcą położyłem 2 warstwy i... po półtora tygonia nadal lekko się klei (to chyba nie mozliwe by bejca schła półtora tygodnia na opakowaniu po bejcuy pisze wyraźnie że pierwsza warstwa schnie przez 10 godzin a druga 15 godzin) ktoś by mi mógł pomóc ,czy trzeba czyms jeszcze pokryć te drewno by nie było takie lekko klejące Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Ja do malowania łoża nie używam lakierobejcy. Drewno barwię bejcą, która wsiąka w drewno i nie zostawia warstwy wierzchniej. Po wyschnięciu nasączam olejem do drewna (np. do mebli ogrodowych). Może być olej barwiący, to dodatkowo podkreśli rysunek słojów. Po olejowaniu powierzchnię drewna trzeba wytrzeć szmatką do sucha, żeby olej nie zostawiał wysychającej warstwy. Jeżeli się nie wytrze, to łoże będzie lepkie. Olejować trzeba raz dziennie przez ok. tydzień. A potem powtarzać jako czynność konserwującą. Teraz możesz spróbować umyć łoże benzyną, żeby pozbyć się warstwy lakierobejcy i jeśli kolor będzie dobry, to zaolejować tak, jak opisałem. Quote Link to post Share on other sites
Pon Pon Posted October 5, 2013 Author Report Share Posted October 5, 2013 dzięki za pomoc a skąd wsiąść ten olej i jaki on ma być :P Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Z Castoramy. Na dziale farb do drewna. Ja mam olej do drewna Colorit. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts