madejman Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 (edited) Witam! Mam na imię Łukasz, i dopiero mam zamiar zacząć moją przygodę z asg. Od jakiegoś czasu czytuję to forum i staram się poszerzyć moją dość skromną wiedzę w tym temacie i zdecydować się na zakup pierwszej repliki. Moj wybór padł na karabin L96( umyślnie nie piszę snajperski, bo w przypadku asg o typowym snajperstwie raczej nie może być mowy.), i tu pojawiają się pytania: jakiej firmy? w jakim zestawie? jakie parametry zadowolą początkującego strzelca ASG? Dla jasności dodam, że jestem świadomy tego iż na początek najlepszym wyborem byłby jakiś elektryczny kałach, albo m16, ale jest to mój wybór, póki co chciałbym po prostu sobie postrzelać, 'zgrać' się z tą repliką i z czasem, systematycznie upgrade'owac mój 'karabin wyborowy'. Na strzelanki na razie się nie wybieram, mam zamiar najpierw złożyć sprzęt, a później dopiero myśleć o zaciągnięciu się do jakiejś grupy. Krótko mówiąc: Replika jest mi potrzebna do tego aby ćwiczyć się w strzelaniu bronią asg dysponującą nieco większą mocą i na większe odległości. Stawiam na skupienie strzałów, zadowalającą celność i zasięg skuteczny+50m (zdaje sobie sprawę że na stocku parametry tych replik nie będą zachwycać, ale może wśród tych które wytypowałem znajdzie się taka która w stockowej wersji da coś z siebie wycisnąć), jej tuning powinien być w miarę prosty i możliwie niedrogi, a sama replika musi być solidna i dość ładnie wykonana, tak aby w czasie spoczynku dumnie prezentowała się na ścianie mojego pokoju, a w trakcie użytkowania nie rozsypała się po oddaniu 200 strzałów. W miarę możliwości dobr Budżet jaki jestem w stanie przeznaczyć to +-800 zł na replikę+dodatki takie jak luneta, dwójnóg, kulki, smar etc. Przeglądając oferty rożnych sklepów wytypowałem kilka propozycji,(opisu części z nich nie mogłem się doszukać na forum, ale tak jak mówiłem-jestem tu nowy.) proszę Was drodzy forumowicze o pomoc w tym trudnym dla mnie wyborze, nie chcę żałowac wydanych pieniędzy. ani co dwa tygodnie wysyłac repliki do serwis, więc zachęcam Was do podzielenia się tutaj swoją WIEDZĄ I OPINIAMI na temat poniższych replik. No to jedziem: *http://www.taniemili...ml#.Ul0-OFDp1vA Ta wydaje mi się być dość solidnie wykonana, ale nie jestem pewien czy pasują do niej części tuningowe do innych l96 WELL'a i szczerze powiedziawszy powątpiewam w jakość dołączonej optyki. FPS na poziomie 390 to sporo mniej niż w innych replikach tej broni wiec nie wiem jak to będzie się miało do skupienia, celności i zasięgu. *http://www.militaria...5908)_p6369.xml Ten egzemplarz wydaję się byc w porządku, lecz zastanawiam się jak duży % repliki jest wykonany z części metalowych (tu martwi mnie mała waga jedyne 3kg gdzie poprzedni ważył 4,4kg, i nie chce mi się wieżyc ze optyka wraz z dwójnogiem ważą blisko półtorej kilo.) z tego co przeczytałem ten model ma też trochę przydużą średnicę lufy (6.08mm) wiec podobnie jak w przypadku poprzednika zastanawia mnie jego celnosc. *http://www.taiwangun.../mb-01-08-olive O tym ciężko mi cokolwiek powiedzieć, licze na WAS :icon_biggrin: *http://www.taiwangun.com/mb-08-olive Składana kolba, regulowana baka, 470 FPS i prawie 4kg wagi bez osprzętu.. Ten zestaw zdecydowanie najbardziej do mnie przemawia, Ale podobnie jak większość zamieszczonych przeze mnie replik jest to WELL o którego awaryjności sporo się naczytałem, podobnie jak o dużej mocy, którą przy stockowych bebechach ciężko opanować, a kulki latają tam gdzie chcą. w tym modelu nie widzę także wskaźnika napięcia sprężyny, choć to mało istotny szczegół. *http://www.militaria...v)_g_p18335.xml No i doczekaliśmy się. Warrior o którym napisano już tyle, że nie będę się nad nim rozwodził. Jego ocenę na tle w/w pozostawię Wam (bo ja naprawdę się na tym nie znam xd) Chciałbym abyście pomogli mi wybrać z pośród tych 'kandydatów' taką replikę, która będzie spełniać wymienione przeze mnie wcześniej warunki, najlepiej aby replika już stockowa posiadała potencjał. Z resztą sami wiecie czego należy oczekiwać od repliki karabinu wyborowego, więc pomóżcie mi wybrac najlepszy z posród nich. Pozdrawiam: Madej Postscriptum do admina: jeśli temat powinien się znajdować w dziale porównań karabinów sprężynowych, proszę o przeniesienie i wyrozumiałość ;) Edited October 15, 2013 by madejman Link to post Share on other sites
Fort Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Pierwsze primo, kłania się lektura tematów podczepionych (chyba nie przypadkowo?) w tym dziale. Znalazł byś tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Przykro mi, ale w kwocie 800 złotych pozostaje ci polowanie na VSR od Tokyo Marui, w które i tak będziesz musiał włożyć min. drugie tyle, aby miał szansę stać się karabinem snajperskim. W tej kwocie, jak sam napisałeś, na pewno będziesz żałował pieniędzy. Może pomyśl nad kupnem porządnego elektryka, który później będzie mógł stać się bazą pod karabin wyborowy/parasnajperski. Spróbujesz jako szturmowiec (Jeżeli jesteś zielony, to nawet nie myśl o zaczynaniu od prawdziwego snajperstwa, to po prostu wymaga doświadczenia. Sam wiem, bo mój kolega też wpadł na taki pomysł. Po dwóch strzelankach, po prostu mu to zbrzydło, i musiał z powrotem odkładać hajs na replikę.) Podpowiem ci, żebyś szukał replik z gearboxem V.3 (seria AK, G36 i AUG), jest on wytrzymały i bardzo podatny na tuning mocowy, więc jeżeli w przyszłości stwierdzisz, że będziesz chciał zostać strzelcem wyborowym, możesz spokojnie zostać przy starej replice, i tylko przeprowadzić tuning. Link to post Share on other sites
dymek_nh Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Do tej Twojej pięknej historii pasuje tylko, tak jak już Fort zaznaczył, VSR10. Zwiększ ilość gotówki albo kup AEGa. PS: Zapomnij o tych +50m skutecznego na tych replikach co podałeś :D Link to post Share on other sites
madejman Posted October 15, 2013 Author Report Share Posted October 15, 2013 Pierwsze primo, kłania się lektura tematów podczepionych (chyba nie przypadkowo?) w tym dziale. Znalazł byś tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Drogi kolego, gdybym znalazł nie tworzył bym nowego tematu... Natomiast Ty gdybyś przeczytał mój post tutaj to wiedziałbyś że interesuje mnie KONKRETNA replika (a mianowicie l96), i póki co nie mam zamiaru wykorzystywać jej do 'snajperstwa' ani żadnych innych strzelanek. Post napisałem dlatego że chce się dowiedzieć która tych replik będzie dla mnie najlepszym wyborem, i tu liczę na porady bardziej doświadczonych, oraz posiadaczy takiego sprzętu, którzy będą w stanie udzielić mi odpowiedzi np. odnosnie celnosci czy skupienia strzałów na poszczególnych modelach. Zgadzam się najlepszą bazom będzie wdług mnie m16 Darujcie sobie proszę takie posty, gdybym chciał kupić m16 albo kałasza to stworzyłbym stosowny temat. Jestem zdecydowany na L96 z napędem sprężynowym i tyle, dlatego wszelkie posty typu 'najpierw kup sobie kałacha od cymy, albo...' to dla mnie zwykły spam. Mimo wszystko dzięki za chęć pomocy chłopaki, nie gniewajcie się, ale założyłem ten temat w konkretnym celu i chce uzyskać konkretne odpowiedzi. ;) Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Madejan. Mam propozycję: Kup Warriora od Wella, tutaj temat o tej replice http://forum.wmasg.pl/topic/40592-oficjalny-warrior-i-l96-well/ Plan tuningu: 1. Komora PDI, lufa Prometheus 2. Wzmocniony mechanizm spustowy 3. Tuning mocy czyli cały cylinder z zawartością Tak to wygląda w skrócie. Link to post Share on other sites
Fort Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 (edited) Drogi kolego, gdybym znalazł nie tworzył bym nowego tematu... Drogi kolego, gdybyś przeczytał ze zrozumieniem, to byś w ogóle tego tematu nie zakładał. http://wmasg.pl/pl/a...les/show/227451 I już w drugim akapicie w podczepionym temacie masz odpowiedź na swoje pytanie. Poza tym bardzo nie podobał mi się sposób, w jaki zareagowałeś narzucając mi odwodzenie ciebie od ukachanej L96 i proponowanie innego, lepszego zamiennika. Mówisz, że nie udzielam konkretnych odpowiedzi - gdybyś się postarał i użył opcji szukaj na tym forum, dowiedział byś się, że te repliki (z wyjątkiem tej ze strony militaria.pl, którą podejrzewam o zwykły rebrand wella), to dokładnie to samo, i w praktyce różnią się tylko nieco innym wykonaniem zewn. Chcesz czegoś do strzelania na +50m, to powtórzę się, i powiem, żebyś kupił sobie zwykłego elektryka. Będzie o wiele jego tuning tańszy i skuteczniejszy, a stockowo ma o wiele większy potencjał od Wella. To tyle w tym temacie, już chyba nic więcej wnieść nie można. Dzisiaj widziałem pytanie, w którym autor wyraźnie wykazał się zaangażowaniem i poświęcił te 15 min na przeczytanie polecanych tematów, wybrał kilka polecanych replik, i spytał się o nasze zdanie na ich temat. Można? Można. Minimum własnego zaangażowania i już z miejsca zyskał mój szacunek, bo potrafił się postarać. @Buniek, uprzedziłeś mnie o minutkę. Wg. mnie, jak ma taki budżet, to niech się bawi z AEG'ami, albo niech spróbuje zapolować na używkę VSR od TM, dla mnie zabawa z wellem jest bez sensu. Takie jest moje zdanie na ten temat. Edited October 15, 2013 by Fort Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 W podanym temacie w pierwszym poście jest kompedium wiedzy o tej replice. Prościej się nie da :icon_wink: Ja kolegę trochę rozumiem, też nie zawsze mam ochotę biegać z aegiem. Link to post Share on other sites
Fort Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 (edited) Faktycznie, zdarza mi się pożyczyć Dragunova z A&K, do postrzelania sobie w mniejszym gronie. Ale żeby mógł konkurować z innymi karabinami snajperskimi, trzeba było włożyć w niego ponad 900zł. Nie ma miliardów FPS'ów (niecałe 550), ale celność i zasięg skuteczny są o wiele trudniesze do uzyskania od prędkości wylotowej. Na dobrą sprawę do VSR'ki wystarczy wstawić mocniejszą sprężynę, porządną lufę i gumkę (z pobieżnej lektóry tematu o tej replice, można wywnioskować iż stockowa gumka nie do końca chce współpracować z 500+ fps) i można zacząć się bawić jako snajper. To wydzie łącznie około 1200 - 1300zł łącznie. Tyle samo co karabin + tuning najtańszej chińskiej snajperki na rynku. Edited October 15, 2013 by Fort Link to post Share on other sites
madejman Posted October 15, 2013 Author Report Share Posted October 15, 2013 (edited) Temat, przeczytałem, ale opisuje on jedynie Warriora. Mnie zależy na tym aby uniknąć kupowania chłamu-bo takie opinie często pojawiają się na temat warriora. A co do linku udostępnionego przez Forta, to ja nie widzę tam odpowiedzi na ZADNE Z MOICH PYTAN.. Może trochę porad sprowadzających sie i tylko do tego ze lepiej kupic elektryka. ;] Co do czytania ze zrozumieniem... To Ty chyba nie rozumiesz pytania postawionego przeze mnie i próbujesz błysnąć elokwencją odsyłając mnie do tematów które przeczytałem jakis czas temu, bodaj wczoraj :icon_wink:... To ze jestem tu nowy nie oznacza ze nie wiem jak mam szukać potrzebnych mi informacji, a skoro ich nie znalazłem stworzyłem temat, po to chyba z resztą jest forum? Nie chce od samego początku mojej kariery tutaj toczyć z Tobą bitwy o 'złote gacie', ale nie próbuj zarzucać mi lenistwa. Wertuje to forum od około tygodnia po parę godzin dziennie, i jeśli czegoś nie wyłapałem to tylko i wyłącznie dlatego że jestem zupełnie zielony w tej tematyce. Szukam porównania wymienionych przeze mnie replik, jakiś recenzji ludzi którzy korzystają z takiego sprzętu, a nie głupio-mądrych porad że najlepszy będzie elektryk i rozwodzenia się nad tym zamiast nad własciwym tematem wątku. P.S. Hamuj troche z tymi teksami o czytaniu ze zrozumieniem, nie jestem Twoim kolegą z ławki ;) Edited October 15, 2013 by madejman Link to post Share on other sites
Fort Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 (edited) Przepraszam, miałaem na myśli pierwszy akapit drugiego rozdziału. W praktyce rozwinięcie mojego poprzedniego postu. Rozumiem w pełni twoje pytanie, i powiem ci szczerze, że kiedyś prawie sam chciałem je zadać. Poradziłem się jednak w "realu", i otrzymałem odpowiedź taką samą jak ty w moim pierwszym poście. I wiesz co, patrząc z perspektywy czasu, zaoszczędziłe dużo czasu i pieniędzy. Nie chce zaczynać kłótni w tym temacie, ale chce oszczędzić ci pieniędzy i nerwów, że nie możesz nikogo, albo nic (tarczę mam na myśli oczywiście, nie zwierzę) ustrzelić. I tyle. Buniek ci napisał coś o tym, a on chyba raczej ma pewien staż. Przelicz sobie, ile wydasz na części które są wypisane w jego poście, i w moim. Edited October 15, 2013 by Fort Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Madejman, nic lepszego od Warriora w tej cenie nie znajdziesz. Warrior to dobra replika, da się z niej zrobić snajperkę, ale jak każdy karabin wyborowy potrzebuje cierpliwości. Link to post Share on other sites
madejman Posted October 15, 2013 Author Report Share Posted October 15, 2013 Tu nie chodzi o pieniądze, choć jak powiedziałem budżet mam ograniczony. Podoba mi się karabin L96, i postanowiłem zrobić (oczywiscie nie doslownie, wiecie o co mi chodzi ;p) jego ładną replikę, nie tylko do celów ASG, ale również do strzelań sportowych, na niewielkie odległosci, na początek chcę wybrać ładną bazę i później stopniowo, małymi kroczkami kompletować części do niego, nanieść na łoże broni kamuflaż etc.Tak jak pisałem kiedy nie będzie używana, będzie wisieć na ścianie więc chodzi mi tu nie tylko o parametry techniczne, ale i estetykę, trwałość wykonania. Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Po raz trzeci: Warrior L96 od Wella :icon_mrgreen: Ja rozumiem ,że jesteś nowy i chcesz dokonać udanego zakupu i wcale się temu nie dziwię ale nie ma nic innego. Link to post Share on other sites
Fort Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Jak już chcesz brać coś od well'a, to weź jak najtańszego, to więcej hajsu na tuning/lunetę i resztę pierdół zostanie. http://www.taiwangun.com/mb-01-08-olive Jestem miły, i nawet lik ci dam :) Kupujesz, a potem tuningujesz, ale to już nie dział o tym, bo o mb-01 z well'a i jego tuningu jest osobny temat. Link to post Share on other sites
Danielskii Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 pozwole sie podczepic pod temat. Treść usunięta jako niezgodna z regulaminem działu. Buniek92 Link to post Share on other sites
madejman Posted October 17, 2013 Author Report Share Posted October 17, 2013 No dobra, po wnikliwej analizie Waszych postów i nie tylko, podjelem decyzje o kupnie mb08. Mam nadzieje ze z czasem uda sie zrobic z niego przyzwoitą zabawke, ale o tym i o ewentualnych problemach będę juz pisał w innych wątkach(jesli zajdzie taka potrzeba ofc.) Jeszcze raz dzięki za pomoc ! :)) DO ZAMKNIĘCIA Link to post Share on other sites
Recommended Posts