ra-deck Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Szanowni Koledzy, Mam kłopot z brakiem odpowiedniej wiedzy, dotyczącej ładowania akumulatorków, a konkretnie NiMH 1,2V 1500 mAh (ilość ogniw - 7), w ładowarce GFC Smart Charger. Wczoraj, późnym popołudniem podłączyłem akumulatorki do ładowania. Ustawiłem prąd ładowania równy 200mA. Dziś rano obudziłem się będąc pewnym, że ładowarka już dawno przeszła w stan podtrzymywania, jednak okazało się, że ładuje nadal. I tak, odłączyłem akumulatorki od ładowania, spisując dane z ładowarki, które w momencie odłączenia wynosiły: Natężenie mierzone na wyjściu - 10,30 A Wartość energii ładowania przekazanej do akumulatorków - 3560 mAh Czas ładowania - 17:40 g Miernik cyfrowy wskazał mi natężenie 10,01 A na akumulatorkach. Jeśli którykolwiek z Kolegów jest w stanie naprowadzić mnie na przyczynę problemu (czy jest nią bateria czy ładowarka) bardzo prosiłbym o to. Pozdrawiam Radek K. Link to post Share on other sites
hindus Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Mam nadzieję, że się pomyliłeś i mierzyłeś nie natężenie w amperach, tylko napięcie w woltach? ;) A efekt podobny jak w sytuacji kiedy ładowarka nie wykryje końca ładowania (najczęściej ujemnej delty napięcia), czyli obstawiałbym jednak źle skalibrowaną albo uszkodzoną ładowarkę. Link to post Share on other sites
ra-deck Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Oczywiście, napięcie. Chyba zbyt wcześnie rano zabrałem się za pisanie :) Ładowarka na gwarancji więc zareklamuję ją. Dziękuję za podpowiedź. Link to post Share on other sites
Recommended Posts