Brozek Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Siemasz, ogólnie był inny temat o tej replice, ale problem został rozwiązany, chociaż pojawiły się nowe - dlatego nowy temat, co by było widać :) Był problem opisany w TYM temacie, poustawiałem ładnie kable, wypodkładkowałem zębatki, żeby chodziły płynnie i jak najbardziej bezdźwięcznie (Pierwszy raz to robiłem, więc robiłem "na słuch" ). Zeszlifowałem AR, dopasowałem złożyłem - strzela normalnie. Dziś testowałem na strzelance, i są dwa problemy. Raz - brak semi. Blokada działa, jednak semi tylko czasem, a tak, to w pozycji semi i auto strzela ogniem ciągłym. Płytka wydaje się być ok, ale co innego może nie banglać? Dwa - hopek. Nowa dysza jest minimalnie dłuższa od poprzedniej, i tylko czasami kulki są dobrze podkręcane. Ogólnie hopek jakoś tam działa, bo kulki lecą dalej niż przy zerowym, ale tylko raz na jakiś czas kulka leci normalnie. Obstawiam tutaj, że problemem jest dysza. Piłować nową (metalowa), wstawić starą z G&G (plastik). Regulacja Hopa daje niewiele, w sumie tyle co nic. Gumka i dystanser założone dobrze. Jakieś porady? Dzięki z góry :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Do trybu ognia- po podkładkowaniu prawdopodobnie za wysoko masz zębatkę tłokową stad te jaja, w najgorszym przypadku zużyty przerywacz trybu ognia lub zużyta kostka stykowa. HU-jaka ma długość nowa dysza, jaka gumka i dystanser? Może smarem rzygać przez dysze stad problem z hopkiem. O ile faktycznie jest to poprawnie złożony hopek. Quote Link to post Share on other sites
Brozek Posted November 24, 2013 Author Report Share Posted November 24, 2013 Przerywacz i krostę mam w zapasie, więc wrzucę i się okaże :) Gumka i dystanser G&G, dysza chyba CA. Nie mam jak teraz zmierzyć, ale na oko widać, że jest trochę dłuższa od starej. Dziękuję Verb za pomoc w tym i tamtym temacie. Jakieś porady co do jęczenia" Silnik, podkładkowanie? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Jak jęczy to źle spodkładkowane lub źle silnik wyregulowany.. Zębatka silnikowa musi iść wyżej. Odkręć śrubę na pokrywie silnika. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Gdyby Ci się chciało spróbować na nowo spodkładkować wszystko to polecam zacząć od zębatki silnikowej. Połówka szkieletu bez płytki selektora na stół, wkładasz zebatkę, dokładasz chwyt z silnikiem w środku i możesz obserwować jak mocno należy go dokręcić. Trzeba dążyć do tego by zębatka silnikowa się nie wyginała gdy dotyka ją silnik, lekko się kręciła i miała maksymalny kontakt z silnikiem. A dalej już lecisz z tego miejsca. Dysze do M4 są wszystkie praktycznie takie same. Różnice rzędu 0,1 mm nie są bardzo znaczące, porównaj jedną dyszę z drugą przykładając do siebie. Ciężko to nawet zauważyć. Różnica wyraźna jest między dyszą do gumek z kołnierzem a do takich bez kołnierza. Jak już się uporasz z GB tak by zębatki płynnie działały to się wtedy zastanowisz nad tym czy dysza jest w porządku czy za długa albo za krótka. Nie mniej jednak stockowy popychacz może się nie zgrywać z dyszą i działać będzie w efekcie wszystko lepiej na stockowej dyszy. Mimo, że części takie jak płytki, kostki, popychacze powinny byc uniwersalne często najlepiej jest kupić je wszystkie z jednej marki. Przynajmniej mniej grzebania bo będą współdziałać z dużym prawdopodobieństwem od pierwszego złożenia. Quote Link to post Share on other sites
Brozek Posted November 25, 2013 Author Report Share Posted November 25, 2013 Dzięki za podpowiedzi, dziś się pobawiłem. Przesmarowałem popychacz, zmieniłem płytkę selektora na G&G - semi i auto działa pięknie. Podkłakowanie zrobiłem tak jak zaproponował Fedajkin - dźwięk prawilnie dobry. Teraz zostaje problem z hopem. Zauważyłem, że kiedy dociskam komorę idealnie do gb, to dysza wchodzi trochę za głęboko, przez co mag nie podaje kulek. Jeżeli minimalnie odsunę komorę od GB, to kulki podawane są świetnie, no ale ten zasięg coś nie powala - coś z hopkiem nie tak. Mam nadzieję, że i teraz Wasze dobre rady pomogą - dzięki Fedajkin i Verb :) Quote Link to post Share on other sites
Dreamy Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 Mam ten sam problem z dysza tylko ze ja po rozłozeniu , nasmarowaniu i ponownym zlozeniu. Wymienilem kabelki i z przodu na tyl pociaglem ,prosze o pomoc i sory za bledy ale pisze z telefonu Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Wrzuć starą dysze i pozbędziesz się problemu. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Albo zobacz czy nowa dysza i stara mają identyczną długość (tylko nie "na oko" ale przy pomocy suwmiarki). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts