Chochla Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Jak w temacie. Czy ktos widzial gdzies w sprzedazy neckband do tych sordinow? Przeszukalem juz kupe sklepow i nie widze, zeby MSA sprzedawalo to oddzielnie od sluchawek. W ostatecznosci moze byc nawet kopia tego ustrojstwa albo uszkodzona replika - nowa kosztuje za duzo, zeby ja kupowac dla dwoch drutow i kawalka siatki z lamowka. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 W sensie poszukujesz neckband by zastąpić uszkodzony neckband? Trzeba szukać po zagranicy np srs tactical. Wersja headband i neckband są niekompatybilne. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 (edited) W sensie poszukujesz neckband by zastąpić uszkodzony neckband? Trzeba szukać po zagranicy np srs tactical. Nie, mam headband'a i chce go przerobic na neckband'a Wersja headband i neckband są niekompatybilne. Hmmmm, mozesz to rozwinac? Swoja droga, wlasnie dostalem odpowiedz od MSA, ze... nie sprzedaja osobno tych drucikow i zebym sobie kupil caly zestaw. Tiaaa. Juz sie rozpedzilem. Edited November 27, 2013 by Chochla Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 No jak niekompatybilne, może błędem będzie odwołanie się do kopii Sordinów które mam ale mocowanie "bandów" w neck i head jest takie samo. Gięcie drutu i miejsce przebiegu kabla jest tylko inne. Dwoją droga nie lepiej kupić drut odpowiedniej średnicy, wygiąć go pod wymiar głowy (tym samym olewając regulację, która jest w fabrycznym) doszyć stosunkowo prosty, miękki headband i w odpowiednie miejsca dać luźną koszulkę termokurczliwą? Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 No jak niekompatybilne, może błędem będzie odwołanie się do kopii Sordinów które mam ale mocowanie "bandów" w neck i head jest takie samo. Gięcie drutu i miejsce przebiegu kabla jest tylko inne. Popatrzylem na oba rozwiazania i jest jedna roznica. Inaczej wyglada mocowanie na tylnym grzybku. Na head jest zawijane wokol, na neck jest przewlekane. Dwoją droga nie lepiej kupić drut odpowiedniej średnicy, wygiąć go pod wymiar głowy (tym samym olewając regulację, która jest w fabrycznym) doszyć stosunkowo prosty, miękki headband i w odpowiednie miejsca dać luźną koszulkę termokurczliwą? Coz. w ostatecznosci to zrobie, chociaz chcialbym tego uniknac bo wyginanie drutu elastycznego jest nieco upierdliwe bez szablonow. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Kiedyś miałem ten sam plan i po bezowocnych poszukiwaniach zadzwoniłem do MSA w Polsce z pytaniem o konwersje head->neck. Nieda da się - inny kształt muszki i typ montażu Zawsze możesz dla pewności wysłać maila z zapytaniem na info.se@msasafety.com Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 Kiedyś miałem ten sam plan i po bezowocnych poszukiwaniach zadzwoniłem do MSA w Polsce z pytaniem o konwersje head->neck. Nieda da się - inny kształt muszki i typ montażu Co rozumiesz pod pojeciem muszki? Typ montazu faktczynie jest inny ale rozkrecilem swoje ostatnio i da sie to podmienic. Zawsze możesz dla pewności wysłać maila z zapytaniem na info.se@msasafety.com "Hi Marcin Thank you for your that you have one MSA product. You can not buy only a neckband. sorry for that. Need to order a new complete with neckband. Best regards" Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Literówka, chodziło mi o muszlę. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 Literówka, chodziło mi o muszlę. Maja inne muszle??? Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Przyznaje się do błędu, pamięć już nie taka i tylne mocowanie pałąka jednak się różni: neckband & headband Albo robić samemu albo polować na zepsute kopie np elementa/z-tactical i wymieniać razem z mocowaniem lub nawiercać fabryczne Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Tak, serwis MSA twierdzi że kształty muszli są inne. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Zostaje jeszcze zakupić mocowanie do szyn ARC i przymocować całość do szyn na hełmie. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted November 29, 2013 Author Report Share Posted November 29, 2013 Zostaje jeszcze zakupić mocowanie do szyn ARC i przymocować całość do szyn na hełmie. Odpada, uzywam sluchawek na strzelnicy. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Zostaje Ci rozwiązanie DIY lub sprzedaz plus kupno lub wymiana na neckbandy. Ja się poddałem Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 A tak z ciekawości, co takiego jest ci potrzebne że chcesz zmienić head na neck. Chodzi tylko o komfort? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Komfort noszenia z hełmem, bez montażu na hełm chociażby. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted November 29, 2013 Author Report Share Posted November 29, 2013 Zostaje Ci rozwiązanie DIY lub sprzedaz plus kupno lub wymiana na neckbandy. Ja się poddałem Tudziez zakup kopii do zabaw/treningow. Rozwiazanie o tyle dobre, ze nie bede sie musial barowac z produkcja wzmacniacza/wymiana mikrofonu, zeby zmusic je do wspolpracy z kopia PRC-152. A tak z ciekawości, co takiego jest ci potrzebne że chcesz zmienić head na neck. Chodzi tylko o komfort? TYLKO??? Teraz, zeby w ogole zalozyc FASTA na glowe uzbrojona w sordiny musze uzyc piesci lub gumowego mlotka. Nie okreslilbym tej sytuacji slowem 'tylko' :) Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Nie no, nie określiłeś wcześniej jak je nosisz czy tylko w hełmie czy czysto. Tak to rozumiem. Ja bym "giął druta" i robił samemu neckband i po kłopocie :) Tyle w temacie, co do rozwiązania to powodzenia bo znasz już sytuację. Quote Link to post Share on other sites
solidsnake Posted April 19, 2014 Report Share Posted April 19, 2014 Ktoś coś? Coś ruszyło u was w temacie? bo ja się dołączam. Ktoś wie gdzie dostać taki drut? bo już DIY chodzi mi po głowie. Może szprycha rowerowa? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts