luki_111 Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 (edited) Witam.Poryłem na forum i muszę dopytać. Problem tkwi w podawaniu kulek w M4.Kulki do komory z maga wchodzą idealnie wiedz tu nie problem.Doczytałem sposoby sprawdzenia podawania kulek że tak powiem na sucho.Obrócona replika do góry dupskiem i podanie jednej kulki do komory.Kulka wylatuje z lufy dopiero po drugim strzale.Za pierwszym strzałem dysza nie podaje kulki do lufy.I tu pytanie czy to wina dyszy??czy jest za długa?? Edited December 2, 2013 by luki_111 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 (edited) Brak opóźniacza popychacza dyszy na zębatce tłokowej. Dlatego po drugim cyklu cofa się dysza. Jeśli tego nie masz na zębatce tłokowej to warto to założyć, koszt kolo 6-9zł. Dla świętego spokoju sprawdź też gumkę hu :teeth: Jeśli to w miarę nowa replika i nie było w niej nic grzebane to dyszą zajmiemy się później. Edited December 2, 2013 by verb007 Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 Jest to składak ale opóźniacza nie ma.Gumka nowa.Dzięki za info.Dam znać jak założę ten pierdołek. Quote Link to post Share on other sites
mafo Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Brak opóźniacza popychacza dyszy na zębatce tłokowej. Dlatego po drugim cyklu cofa się dysza. Tu się mylisz. Opuzniacz sprawia że dysza pozostaje dluzej w tylnim polozeniu co poprawia podawanie kulek przy duzym rof. Problemem w tym przypadku jest zbyt dluga dysza. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Ale jak doczytałeś to drugi strzał owocuje załadowanie kulki do komory. Tak opóźniacz sie stosuje przy dużym rofie. Jednak nie mając opóźniacza bywa tak że krzywka na zębatce tłokowej lubi wytrzeć pletwę listwy stad z pomocą przychodzi opóźniacz. Najpierw niech autor sprawdzi z opóźniaczem i przy okazji niech zmierzy dysze. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 Koszta małe więc spróbuję z opóźniaczem jak rozbiorę to zobaczę też tą dyszę od razu. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Koszta małe więc spróbuję z opóźniaczem jak rozbiorę to zobaczę też tą dyszę od razu. :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Jak już będziesz miał rozłożony GB to warto zmodyfikować sprężynkę listwy popychacza dyszy, tzn skrócić ją o dwa zwoje i ponownie zainstalować :teeth: Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Jaki rof? Dysza chodzi lekko czy ciężko - możesz to sprawdzić wciskając ją palcem. Czy normalnie podaje kulki po tym drugim strzale? (chodzi o to że za pierwszym jest pustak a dalej ok). Też mam wrażenie że zjechało się "wiosło" na listwie popychacza. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Dusza chodzi dobrze nie ma jakiś oporów.Widać w komorze że dysza przed pierwszym strzale wystaje trochę za daleko i kulka nie wpada do końca komory ale przy drugim strzale już jest wszystko dobrze.Dzisiaj kupie ten opóźniacz i będę walczył.Sprężynkę też przerobię tak jak pisze verb007 :teeth: Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 No to nie jest tak że dysza jest ciągle cofnięta przed pierwszym strzałem. Ona jest w połowie, wkładasz maga i zostaje odciągnięta na tyle że dopiero przed strzałem kulka wchodzi do "tunelu". Daj znać po oględzinach jak wyglądają sprawy w praktyce Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Części już mam wieczorem po pracy będę walczył i napisze czy coś się zmieniło. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Więc tak opóźniacz założony sprężynka skrócona i nadal to samo.Dysza ma długość 21,4 nie wiem co jeszcze zrobić... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Dysza do M4 powinna mieć 21,25mm. Zmiana dyszy albo na czoło popychacza naklej kwadracik plastikowy o grubości 0,15m :teeth: Taki patent u mnie w AK już spisuje się kilka miesięcy :) Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 (edited) na spuszczonym tłoku że tak powiem dysza lekko po dociśnięciu palcem jeszcze się chowa.Chodzi Ci o podklejenie tego dynksa co chodzi na zębatce?? Edited December 3, 2013 by luki_111 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Nie, czoło popychacza dyszy to ta część listwy na która zakładasz dyszę, dokładnie znajduje się to pod dysza i dotyka przedniej cześć wewnątrz szkieletu. Zaznaczone co i jak :teeth: Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Tak właśnie kminiłem ale nie mogłem się połapać gdzie to podkleić.Będę działał dalej Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Plasterek dędki rowerowej na początek styknie :) Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Trzeba jeszcze ją mieć hehe Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Kawałek starej karty telefonicznej lub podobne... Z takich kart robi się też fajne podkładki izolujące do śrub naszych silników :) Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 He he dobre motywy..jutro powalczę jeszcze i zobaczymy co z tego wyjdzie.Co prawda nie sądzę że taka mała różnica jak 0.15mm coś zmieni ale mogę się mylić.Dzięki verb007 za pomoc :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 4, 2013 Author Report Share Posted December 4, 2013 Podkleiłem i tak....gdy składam wszystko bez górnego body czyli komora z lufą i gearbox-em chodzi idealnie ale jak składam to wszystko do kupy z upem to kulki nie opuszczają komory :icon_evil:.Szału po mału dostaje.... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 No ok, czym podkleiłeś ? Jakie to grube ? Ruszałeś gumkę HU ? Sprężynka dociskowa na komorze jest ? Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted December 4, 2013 Author Report Share Posted December 4, 2013 (edited) Sprężynka jest podkleiłem dędką tak jak pisałeś.Ruszałem i też nic.Komora dolega do gearbox-a idealnie. Coś może być z ułożeniem komory skoro na sucho chodzi a z upem już nie. Edited December 4, 2013 by luki_111 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 A jak składasz górę z dołem to masz jakieś opory ? Fotke ułożenia GB w dolnej cześć korpusu możesz pokazać ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts