pawlowski Posted December 25, 2013 Report Share Posted December 25, 2013 Witam, proszę o pomoc w naprawie włącznika do Aimpoint'a COMP M4. Kropka przygasa lub nie zawsze się włącza. Szukałem na forum i były opisy napraw kolimatorów podobnych jednak nie znalazłem nigdzie opisu jak dostać się do wnętrzności tego kolimatora. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted December 25, 2013 Report Share Posted December 25, 2013 A zmieniłeś Ty chociaż baterię? Zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Kropka się włącza, ale przygasa, to jasno daje do zrozumienia. Quote Link to post Share on other sites
pawlowski Posted December 25, 2013 Author Report Share Posted December 25, 2013 różne baterie i wiele różnych akumulatorów po ładowaniu. Próbowałem wykręcić włącznik (między pokrętłem a pokrywą bateri jest możliwość założenia klucza) jednak nie drgnęło a młotka wolałem nie używać Quote Link to post Share on other sites
pawlowski Posted December 26, 2013 Author Report Share Posted December 26, 2013 (edited) Bez młotka się nie obyło. Miejsce na klucz obok włącznika służy do wykręcenia całego włącznika kolimatora (wiązało by się to z zerwaniem lutowań zasilania -czego na szczęście nie zrobiłem). Młotkiem i śrubokrętem zdjądłem osłone pokrętła. Pod nim znajduje się śruba z dwoma nakrętkami. Zdejmujemy nakrętki i wychodzi nam ruchomy mechanizm. Pod spodem 10-cio pozycyjny włącznik. (8 pozycji śwatła + 2 wyłączone). Między pozycjami przesuwana jest metalowa kulka dociskana sprężyną. Osłony między pozycjami prawie całkowicie starte (dlatego kolimator mimo zmiany pozycji czasami nie zmieniał jaskości kropki). Sprężyna ściśnięta, możliwe że kulka wypadła z otworu. Po rozciągnięciu sprężyny i ustawieniu wszystkiego na optymalnej pozycji (2 z 4 jasności zielonej kropki) zamontowałem spowrotem dwie nakrętki. Kolimator działa. Pokrętło nie jest zablokowane więc w razie potrzeby można zmienić ustawienia jasności kropki lub jej koloru jednak tylko w ostateczności ze względu na wytartą izolacje między pozycjami. Edit: Jednak pomyłka. Kolimator świecił przez jakiś czas po czym się wyłączył. Teraz od momentu włączenia po paru sekundach się wyłącza (problem niezalżenie od tego jaka bateria) Edited December 26, 2013 by pawlowski Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts