Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Mechanizm boxa dużego do skorupy małego M249 - da radę?

Recommended Posts

Hej,

Szybkie pytanie, bo opcja "szukaj" mi nie pomogła, mianowicie:

Czy da się przełożyć mechanizm nakręcający kulki z dużego boxa M249 do małego boxa?

Wiem, że tak czy siak trzeba będzie przerobić, ale nie wiem czy to jest w ogóle wykonalne.

Jakby co to mam podkręcanie na kabelek w tym mechanizmie w dużym boxie.

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Technicznie wydaje się wykonalne.

Zębatki w dużym i małym boxie, o ile się nie mylę, to po prostu hicap m4/m16, czyli 3 zębatki. Silnikowa ze sprężyną zegarową,środkowa oraz mała z ciężarkiem.

Oczywiście trzebaby tam wcisnąć jakiś pojemnik w którym leżałby mechanizm zasypany kulkami, sama szmata przed brudem nie ochroni.

Jest to czyste teoretyzowanie, ale koszta nie są straszne - chiński box jest tańszy niż rodzinny wypad do mcdonalda, a szmaciane 100rnd z demobilu chodzą do 100 pln za sztukę, pojemnik można zrobić z kartonu, na modłę tego od m60.

• 1 month later...

Jak najbardziej wykonalne, wstawiłem mechanizm z boxa do szmaciaka z ostrego. Z racji zmniejszenia objętości, zmniejsza się pojemność z 2500bb do 600-800 zależnie od grubości gąbki do wytłumienia grzechotania.

Wyciąga się cały mechanizm i przycina ostro krawędzie. Zasadniczo nie ma ingerencji w elementy ruchome. Jak Axel zauważył, sama szmata nie chroni kulek przed zabrudzeniem, ale komora kulek jest w kompozytowej, górnej części szmaciaka, tak że jest ok.

Wywaliłem ponadto cały sound control, który się sypie jak chatki w Jugosławii i wstawiłem styk na kablu (jak do latarki).

Jest troszkę zabawy ze zmajstrowaniem zaślepki górnej i jakiegoś okienka do ładowania kulek, warto tez przerobić zasilanie na lipo 1s.

Mag śmiga bez awarii 3 sezon. Świnka ze spreparowanym boxem, będzie u mnie w tym tygodniu na przeglądzie, mogę porobić fotki samego maga wewnątrz.

Oki mam fotki, szału nie ma, nie chce mi się nigdy deptać na górę po lustrzankę, ale zawsze coś:

7fe3c77902069340m.jpg 9a1696daedeb81bcm.jpg 7e97b089a72ae013m.jpg

e61116692e1d65c7m.jpg 45439a32ad933f82m.jpg 101b29c9a657dc0cm.jpg

Mag nie jest idealnie prostokątny, prawa strona jest lekko pod skosem, bo tam pusto w zasadzie jest. Na górze klapka przyłapana kawałkiem blachy z hicapa :icon_razz: miało być przemalowane, ale jakoś 3 rok nie ma czasu...

p.s. nie ma ktoś może muszki do świnki na sell? Bo chłopaki w ekipie wzięli i zgubili..