robaki Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Witam! Zacznę - szukałem i nie znalazłem jakby ktoś miał mnie uwalić :) Interesuje mnie jak obydwa systemy radzą sobie z nawlekaniem na standadrowy pas oporządzeniowy 50mm. Grubszy i sztywniejszy lub nawet dwuwarstwowy jak te poniżej, lub typu IPSC: http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,491/Pas-OPERACYJNY http://www.specops.pl/index.php/offer,pasy,mpt_50_3 System polski 20mm daje przy 3 sekcjach 60mm, czyli doliczając 10mm na grubość pasa 50mm że spasuje akuratnie? PALSy co 25mm dają 75mm i to już jest z pewnością za luźno na pas 50mm. Zależy mi aby elementy oporządzenia siedziały na pasie ciasno jak tylko można, ale żeby paski nie okazały się jednak za krókie żeby objąć pas. Dla przykładu aby broń wyciągana z kabury szła od razu do góry, a nie żebym szarpał się z kaburą która ma kilka cm luzu góra dół i zwisa na bok. Widzę często na strzelankach kabury do bocznej i ładownice MOLLE-podobne, nawleczone na pasy i powykrzywiane na zewnątrz jakby zaraz się miały obrócić na pasie :( Dzięki z góry za sugestie i doświadczenia. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 To kup pas MOLLE. Nic innego sensownego nie wykombinujesz. Ewentualnie, możesz kupić podwójny pas z rzepem (zapomniałem jak to się nazywa, jest niedziela rano). Aczkolwiek, i tak normalny, dwurzędowy pas MOLLE będzie lepszy. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Najlepiej by było, żebyś zamówił na uniwersalnym montażu 25mm i poprosił żeby z tyłu ładownic zaszyli wszystko palsami i nie zostawiali wolnej przestrzeni. Przewleczesz wtedy przez dwa pierwsze "poziomy", ściśniesz i będzie na sztywno siedziało. Ja tak swoje ładownice szyje i bardzo dobrze się trzymają zarówno na pasie jak i na kamizelce. Quote Link to post Share on other sites
robaki Posted January 26, 2014 Author Report Share Posted January 26, 2014 (edited) Karmazyt - tylko że pasa molle nie założę przez szlufki spodni :icon_smile: Kazana - to pomysł I klasa nie wpadłem na to. Ktoś jeszcze próbował zamawiać takowe modyfikacje np. w MIWO ? Edited January 26, 2014 by robaki Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Kumpel z grupy prosił żeby mu rzepy do kamizelek doszywali to nie było problemu, parę pasków więcej może minuta dodatkowej roboty, nie powinno być problemu. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Da się to jakoś zmotać - jak pas ma od spodu miękkiego rzepa to po zamocowaniu kieszonek zakrywasz je paskiem rzepa ostrego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts