WszystkoZajęte Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Witam! Jestem szczęśliwym posiadaczem noża KA-BAR 1217 i odczuwam ogromną potrzebę dokupienia do niego ostrzałki. Niestety dedykowanych nie znalazłem (tj. KA-BAR Redi-Edge jest niedostępna w każdym sklepie jaki google mi podało jako propozycję), a też nie wiem, czy warto "pakować się" w jakąś inną ostrzałkę. Nie chciałbym stępić noża mając w zamiarze jego naostrzenie, a też wiadomo, że każde ostrze kiedyś się stępi. Prawdopodobnie mam w mieście w jakimś sklepie z materiałami budowlanymi dział od ostrzenia wszystkiego, może by podołali, ale wolę wpierw zapytać się tutejszych użytkowników, może ktoś ma sprawdzony sprzęt albo prowizoryczną ostrzałkę. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Ostrzałka ma być stacjonarna do domu czy przenośna do kieszeni kamizelki/munduru/plecaka?? Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted February 22, 2014 Author Report Share Posted February 22, 2014 (edited) Może być do domu, może być do przenoszenia :icon_smile: Jeśli jednak stacjonarny w domu jest równoznaczny z przerobieniem pokoju na kuźnię to wolę coś kieszonkowego, aczkolwiek propozycje bardzo mile widziane. Edited February 22, 2014 by WszystkoZajęte Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Generalnie jest tak, że ostrzałki stacjonarne są dużo bardziej funkcjonalne. Ja używam Spyderco Tri-Angle: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=25_57&products_id=800&name=Spyderco_-_TriAngle_-_Zestaw_do_ostrzenia i do tego mam diamentowe prenty dodatkowo, ale na tym ostrze wszystkie noże, zarówno kuchenne jak i te leśne (jakieś tam inne pierdoły typu nożyczki, noże do overlocków itp). Jak stacjonarną polecę też zestaw Lansky: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=25_57&products_id=944&name=Lansky_-_Deluxe_-_Zestaw_do_ostrzenia Do kieszeni polecę: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=25_57&products_id=7518&name=Lansky_-_Qucik_Fix_Pocket_Sharpener http://www.militaria.pl/lansky/oselka_lansky_blade_medic_(ls52)_p11602.xml http://allegro.pl/ostrzalka-pocket-gerber-hunting-ceramiczna-i3978236942.html Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted February 22, 2014 Author Report Share Posted February 22, 2014 (edited) I powiada Pan, że wszystkie te będą odpowiednie do ostrzenia KA-BARa? :icon_smile: Producent zaleca używanie ostrzałek ceramicznych (czyli już uwaga skierowana na gerbera/Lansky), ale nie podaje informacji pod jakim kątem należałoby ostrzyć, podobnie też wujek google poległ z tym pytaniem. Możliwe, że frazy przeze mnie wpisywane nie są zbyt precyzyjne i dlatego. Czytałem natomiast, że kąt 34 stopni jest odpowiedni dla większości, a może po prostu muszę przyłożyć nóż tak by opierał się na kącie (jakby to opisać... przykładamy ostrze do płaskiej powierzchni po czym powoli przechylamy tak, by jego ostra część była równolegle do podłoża co da nam kąt pod jakim jest to ostrzone) i w ten sposób ostrzyć? Edited February 22, 2014 by WszystkoZajęte Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Osełki diamentowe są zwykle bardziej aagresywne i nadają się do wstępnego profilowania ostrza, natomiast ceramika służy zwykle do finalnej obróbki ostrza, ale nie jest to reguła. Generalnie nie ma znaczenia jakiego rodzaju kamienia używasz do tego rodzaju stali, poprostu jedne będą ją lepiej zbierały inne gorzej. 1095 to nie jest jakaś wirtuozeria w zakresie hutnictwa i zarówno ceramika jak i diament będzie je zbierać, oczywiście węgliki też. Co do kąta, to jak twierdzi producent nóż ma 20 stopni, ale sądze, że jest to 20 stopni na stronę czyli sumarycznie 40. Zresztą nigdy nie jest to idealnie, bo noże fabrycznie ostrzone są maszynowo i zawsze są jakieś odstępstwa. http://www.kabar.com/knives/detail/30 Większość noży ostrzona jest w przedziale 30 - 40 stopni. Ja wszystkie moje noże przy pierwszym ostrzeniu przeprofilowuje na 30 stopni na diamencie i potem nie mam problemów z szybkim podostrzeniem w polu. Nie wiem czy jest sens kupowania ostrzałki do ostrzenia z ręki, ani to wygodne, ani szybkie. Gwarantuje Ci, że nie naostrzysz odpowiednio noża z ręki za pierwszym razem, a i tak musisz mieć kamenie o kilku gradiacjach. Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted February 24, 2014 Author Report Share Posted February 24, 2014 Dziękuję bardzo za udzieloną pomoc. W związku z tym posłużę się tymi informacjami przy wyborze jakiejś ostrzałki, może kupię kieszonkową i stacjonarną, ale jeszcze nie teraz. Póki co nóż daje sobie świetnie radę w polu. Przez ten czas, póki się nie stępi, mogę zbierać fundusze :) Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Co do ostrzałki kieszonkowej ma ona jedną, zasadniczą wadę: stały kąt, przez co nie naostrzy się na niej idealnie każdego noża. Mam ostrzałkę Gerbera, ceramiczną. Doskonale ostrzy Victorinoxa, nieźle radzi sobie z folderkiem SanRenmu ale naostrzenie Gerbera Prodigy jest na niej praktycznie niemożliwe. Z polecanych ostrzałek można jeszcze wymienić Lansky Crockstick: http://allegro.pl/ostrzalka-lansky-turnbox-crockstick-d-cer-tb-2d2c-i3964516384.html lub podobne rozwiązanie marki Taidea - do znalezienia w necie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.