Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wymiana Hop-Up w M4

Recommended Posts

Witam kupiłem replikę SA-B04 i mam pewien problem. Gdyż kulki szybko leciały w dół zacząłem kręcić hop-up aż go zepsułem. Z tego co wiem to w replikach od Specny pierwszą rzeczą którą trzeba zrobić jest właśnie wymiana gumki. Ale problem w tym że mogę jej rozłożyć. Przejrzałem z 10 poradników i nawet spytałem się kolegi który ma M4 od specny (trochę inny model) jak to zrobić i nadal mi nie wychodzi.

Czy wystarczy wykręcić te dwie śruby jedna przy lufie a druga przy kolbie i pociągnąć za ten uchwyt z tyłu żeby wyjąć lufę i górną część repliki? Bo gdy tak robię to wysuwa się tylko na 5 mm. Może trzeba jeszcze coś odkręcić w kolbie? Jeśli ktoś ma tą replikę to wdzięczny był bym za poradę jak to zrobić chyba że po prostu iść do serwisanta lub oddać na gwarancję chociaż te dwie ostatnie opcje wolał bym zostawić na koniec.

Masz tam działający boltcatch musisz pociągnąć za rączkę przeładowania i pociągnąć do przodu. Leciutko przechylić (tak by tył górnego body leciutko się uniósł) i pociągnąć bodajże jeszcze nacisnąć na boltcatcha nie pamiętam dokładnie bo robiłem to dość dawno temu

Ok dzięki za info nie wiedziałem że trzeba unieść lekko tył górnego body teraz mi się udało :icon_razz:

Tylko kurde najgorsze że za wiele to nie zmieniło ponieważ na odległości 30-35 metrów kulki drastycznie lecą w dół a zamontowałem czarną Systemę. Replika jest dobra (SA-B04). Jak kręcę hop upem to się nic nie zmienia może zasięg się zwiększa o 4 m albo mi się wydaje. Nie wiecie o co chodzi?

Edited by Steam

O kuuurde czyli mam rozumieć że zwykły dystanser zwiększy mi zasięg o około 20 metrów?

Właśnie się dowidziałem że mój kolega ma to samo bo też kupił specnę i już chciał całe wnętrzności wymieniać :D

A tak wgl jeszcze takie dwa pytania. Bo jak wchodzę w grafikę google to niektóre dystansery wyglądają zupełnie inaczej niż np wkład od długopisu lub otulina po kablu. A po drugie to gdzie znajduje się ten dystanser i czy muszę wykręcać wszystkie zębatki żeby go zmienić?

Kurde z polskich znalazłem tylko ten XD (podkład muzyczny i jakość wymiatają):

Ale nic się z niego O DZIWO nie dowidziałem :P

Znalazłem jeszcze jakiś po angielsku tylko nwm jak w tym języku jest "dystanser":

Z waszych opisów to co pokazuje długopisem w 2:02 wygląda mi na dystanser ale jeśli to nie jest on to byłbym wdzięczny gdybyście opisali mi gdzie on się znajduje względem innych rzeczy na komorze HU lub jeśli tak (bo gdzieś tak słyszałem ale to nie jest zaufane źródło) czy znajduje się po za komorą.

Narzędzia niezbędne to: mały płaski śrubokręt, mały krzyżakowy śrubokręt, stary wkład do długopisu, ostry nóż/skalpel, ewentualnie suwmiarka. Nie biorę odpowiedzialności za skutki, robisz na własną odpowiedzialność.

Wyjmij lufę z komorą hopa z repliki (jak to zrobić->youtube).

Małym krzyżakiem odkręć śrubkę przy dużym pokrętle hopa, wyjmij śrubkę i zdejmij pokrętło.

Zdejmij pozostałe koła zębate (niektóre mogą być zabezpieczone z tyłu taką śmiesznę podkładką, zdejmij ją podważając płaskim śrubsztakiem/nożem, uważaj tylko żeby tego nie zbubić, bo lubi draństwo latać).

Delikatnie wysuń/odegnij ramię hopa z komory. Na jego końcu mogą, ale nie muszą wyjść: dystanser (w półokrągłym zagłębieniu) oraz mała sprężynka. Jeśli sprężynka i dystanser nie zostały na ramieniu hopa to musisz je wyjąć delikatnie (polecam pensetę z długim, wąskim czubem).

Zmierz dystanser suwmiarką i wytnij identyczny z wkładu do długopisu. Jak nie masz suwmiarki to zrób na oko, w razie czego skrócisz, bo jak będzie za szeroki to do komory nie wejdzie.

Załóż nowy dystanser na ramię hopa, w załębienie, dołóż sprężynkę na koniec ramienia (tak jak była oryginalnie), przygnij ramię hopa z powrotem na miejsce.

Pozakładaj i pozabezpieczaj koła zębate, dokręć śrubki, na koniec sprawdź pod światło czy jak kręcisz porkętłem hopa to pojawia się garb w komorze i czy się on pojawia na środku tejże.

Finito.

Tu masz jeszcze obrazek w przekroju, jakbyś się zastanawiał gdzie sprężynka na ramieniu ma być http://www.asgshop.p...ep/nzacinka.php

Dystanser po angielsku to hop up nub.

Edited by Nath

Właśnie długopisy miałem za grube i za trudno mi było dostosować szerokość bo pół milimetra za szeroki to utykał w gumce a jak za krótki to latał. Skupiłem się i jakoś idealnie zamontowałem stockowy trzymając do góry nogami komorę i już działa kulka lata na 50 m :)

Następnym krokiem będzie za kilka miesięcy kupienie nowej komory bo mówią że może działać jeszcze lepiej a stockowa jest do dupy w każdym razie temat do zamknięcia z 30m zrobiło się 50 wielkie dzięki wszystkim za pomoc :)

Zanim wymienisz komorę zrób teflonfixa i zobacz czy nie będzie lepiej. Szkoda ładować kasę skoro kawałek taśmy teflonowej potrafi zdziałać cuda. No i pytanie jaką gumkę założyłeś, bo i w tym pies może być pogrzebany.