Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wybór pierwszej repliki- pistolet.

Recommended Posts

Witam. Przeczytałem już kilkadziesiąt tematów ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi więc zakładam nowy.

Czy pistolety ASG są na tyle celne bym mógł na ok.25m strzelać do tarcz celnie? Jeśli tak to od jakiego przedziału cenowego zaczynają się porządne pistolety( takie które przynajmniej z 2 lata pohulają)? Nie jestem zdecydowany na żaden model ani środek zasilania. Podobają mi się takie modele jak np.Glock, Colt, TTka( o ile w ogóle jest dostępna w ASG). Jeśli seryjne nie są na tyle celne to może precyzyjna lufa załatwiłaby sprawę? Jakie byście modele, producentów polecili? Byłaby to moja pierwsza broń ASG. Nie chcę na razie kupować karabinu z tego powodu, że nie wiem czy mi to przypadnie do gustu( tzn. trochę jak zabawki wyglądają te sprzęty w porównaniu do zwykłej broni palnej :P ). W przyszłości może bym kupił główną broń i wtedy pistolet zszedłby na miejsce broni bocznej. Z góry dzięki za wyrozumiałość i odpowiedź :)

Powiem w taki sposób. Jeśli chcesz zobaczyć, czy zabawa Ci się spodoba, nie zaczynaj od strzelania do tarcz. Do tego służą wiatrówki. Jeśli chcesz mieć możliwość strzelania do tarcz, a przy okazji lokalnych strzelanek także do innych zawodników ;) (czego z wiatrówką nie zrobisz), to wiedz, że pistolet jest najgorszym możliwym wyborem i oprócz strzelanek typowo CQB czy zawodów IPSC będzie praktycznie bezużyteczny (wspomniana przez Ciebie "wyglądająca jak zabawka" replika przebije Cię zasięgiem o dobre kilka, nawet kilkanaście metrów). Tak więc może stwierdzisz, że Ci się nie podoba, bo nie będziesz miał możliwości zmierzyć się ze sprzętem nie gorszym niż przeciwnicy.

Jeśli chodzi o dobry wygląd, to naprawdę można znaleźć dobrze wyglądające repliki. Dużo realizmu dodaje własna praca nad repliką, czy to przez malowanie, czy wstawianie części z broni palnej (np. drewniane elementy w AK), czy lekkie szlifowanie albo malowanie. Niestety, nie zawsze efekt będzie można uzyskać niskim kosztem wobec czego na początek to się niezbyt nadaje.

Dlatego, moim zdaniem, powinieneś mimo wszystko skusić się na replikę polecaną początkującym (jest całe forum na ten temat), posmakować trochę gry drużynowej i klimatu, a dopiero potem zadecydować o wymianie repliki lub sprzedania jej i odejściu do, choćby, strzelania z wiatrówki do tarczy :)

Pierwsza sprawa to tolerancja tej celności. Jeżeli masz na myśli strzelanie zupełnie tarczowe to z odległości 25m nie da się celnie strzelać ani z repliki pistoletu asg ani z pistoletu wiatrówki. Celowany strzał to max 10m. Jeżeli masz ochotę strzelać w ruchu odległość jeszcze spada. Z 10-15m masz szansę postrzelać do puszek i jeżeli będziesz miał dobry pistolet to masz szansę trafiać.

hindus Ja mówiąć "replika" miałem na myśli również pistolet( wiem- żółtodziób :icon_biggrin: ).

arend Wybieram się do liceum mundurowego. Byłem już na strzelnicy( strzelałem z broni palnej o malutkim kalibru) właśnie na 25m. Mam wystartować w zawodach strzeleckich w najbliższym czasie. Stąd też myślałem o tym czy byłbym w stanie na asg (przy okazji) strzelać do tarcz na dalsze odległości. Tak przy okazji: widzisz sens w tym by wydawać kilkaset złotych na sprzęt który będzie w stanie precyzyjnie strzelać na odległość co najwyżej kilkunastu metrów? Bo z tego co się zdążyłem dowiedzieć to tyle kosztuje niezłej jakości pistolet.

A tak przy okazji: Jak już karabin to w jakim przedziale cenowym mogę się zmieścić? Opłaca się kupno używanych sprzętów?

Edited by Zawodnik98

Czy ty naprawdę jesteś tak naiwny że porównujesz broń palną, nawet małokalibrową sportową do repliki asg?

A i tak, widzę sens. Dlatego w airsoftowego Glocka włożyłem już około ośmiuset złotych ;D

To jest tak jak i wędkowanie, też się dziwię ile można w wędkarstwo czy inne hobby inwestować.

Używany karabin to loteria. Można się szarpnąć na używkę, ale wtedy albo samemu się trzeba znać , albo mieć trzeba znajomego serwisanta. Jako zieleninie w tej zabawię proponuję pozbierać pieniędzy do 600-700 pln i kupić nowego kałaszka Boyja (srerii RK-XX S kub SW (stalowy lub stalowy z drewnem)) a będziesz miał dobrą zabawkę pozwalającą na bezproblemową grę, bezproblemowy tuning i bezawaryjną pracę.